"Safe Space": Un proiect care aduce adolescenţii din cartiere defavorizate la teatru

(Facebook/ArtRevolution.ro)
Andrei Popescu
21.10.2024

Asociaţia Art Revolution anunţă organizarea, în octombrie şi noiembrie, a proiectului inovator de educaţie prin artă “Safe Space”, care oferă adolescenţilor şi profesorilor activităţi performative şi resurse digitale menite să îi ajute să se conecteze cu propriile emoţii, să înţeleagă mai bine relaţiile sănătoase şi să dezvolte o gândire critică în faţa provocărilor sociale contemporane.

Pornind de la spectacolul de teatru ReStart şi de la aplicaţia de mobil cu scop artistic The Network, produse de Asociaţia Art Revolution, elevii din Rahova şi Pantelimon vor participa la o serie de ateliere educaţionale. Tinerii vor viziona şi interacţiona cu cele două creaţii şi vor discuta cu specialişti în educaţie culturală. În cadrul atelierelor, elevii vor oferi rezolvări alternative pentru anumite scene, vor realiza arbori decizionali care să îi ajute să interiorizeze aspectele legate de libertatea de gândire şi decizie, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Dezbaterile din cadrul atelierelor vor fi ghidate de Alexandra Mihalache (specialist în educaţie non-formală - Fundaţia Tineri pentru Tineri).

ReStart: un spectacol despre vindecare şi reconstrucţie

Spectacolul ReStart, parte esenţială a proiectului "Safe Space", revine în octombrie pe scena teatrului Replika. ReStart spune povestea curajoasă a femeilor care au reuşit să iasă din relaţii toxice, oferind publicului o oglindă sinceră a unor realităţi adesea ignorate, dar şi soluţii de a construi relaţii sănătoase. Spectacolul, regizat de Ozana Nicolau şi interpretat remarcabil de actriţele Nicoleta Lefter şi Mihaela Rădescu, captează intensitatea emoţională a acestor experienţe şi modul în care arta poate facilita vindecarea.

Următoarele reprezentaţii vor fi pe 21 octombrie, de la ora 20.00 şi pe 30 octombrie de la ora 18.00, respectiv de la ora 20.00. Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile, dar necesită rezervare în prealabil la: artrev.ro@gmail.com.

Mai multe detalii pe: https://www.facebook.com/ArtRevolution.ro

Spectacolul este susţinut de aplicaţia mobilă The Network, un instrument digital interactiv care completează experienţa scenică printr-o explorare creativă a soluţiilor şi persoanelor de sprijin pe care le putem accesa în astfel de situaţii. Aplicaţia inovativă The Network adaugă o dimensiune digitală proiectului, conectând tinerii cu arta prin intermediul tehnologiei.

Ateliere educative pentru adolescenţi – din scenă, în sălile de clasă

Ateliere performativ-educaţionale se vor desfăşura până pe 15 noiembrie, în Colegiul Tehnic Dimitrie Bolintineanu, Colegiul de Industrie Alimentara Grigore Moţoc, Liceul Tehnologic Sfântul Pantelimon şi Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Aceste activităţi creative au scopul de a sprijini adolescenţii să îşi dezvolte abilităţile digitale şi să înveţe cum să gestioneze emoţiile dificile într-un mod sănătos şi responsabil. Temele atelierele includ prevenirea violenţei fizice şi emoţionale, dar şi construirea unor relaţii bazate pe respect şi empatie.

Ulterior, profesorii implicaţi în proiect vor beneficia de un ghid educaţional gratuit, dezvoltat pe baza experienţei din ateliere, care oferă instrumente utile pentru integrarea artei şi mijloacelor digitale în educaţia formală.

Un proiect cu impact real în comunitate

“Am creat "Safe Space" din dorinţa de a oferi tinerilor un spaţiu unde să se simtă ascultaţi şi sprijiniţi, unde pot explora problemele cu care se confruntă într-un mod creativ şi curajos. ReStart este mai mult decât un spectacol – este un dialog deschis despre traume şi vindecare, un manifest pentru relaţii sănătoase. Cred cu tărie că arta poate schimba vieţi, iar prin atelierele şi spectacolele noastre, încercăm să le oferim tinerilor unelte valoroase pentru a-şi înţelege emoţiile şi a lua decizii mai conştiente în faţa violenţei şi abuzului”, a explicat Ozana Nicolau, iniţiatoarea proiectului, autoarea şi regizoarea ReStart.

"Safe Space" este un proiect educaţional şi, deopotrivă, o platformă care le oferă tinerilor oportunităţi concrete de a-şi exprima ideile şi de a se implica activ în schimbarea societăţii. Prin teatru, artă şi tehnologie, ei sunt încurajaţi să devină agenţi ai schimbării şi să construiască un viitor mai empatic şi mai conştient de efectele violenţei. "Safe Space" este derulat de Asociaţia Art Revolution în colaborare cu Fundaţia Tineri pentru Tineri şi Centrul de Teatru Educaţional Replika.

Totodată, mai transmite Art Revolution, acest proiect nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor