Expert: Rusia nu mai are bani nici măcar pentru Transnistria, darămite pentru întreaga Republică Moldova, care are atâta nevoie de dezvoltare

Iulian Fota (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
21.10.2024

Rusia nu mai are bani nici măcar pentru Transnistria, unde sunt câteva sute de mii de oameni, darămite pentru întreaga Republică Moldova, care are atâta nevoie de dezvoltare, a atras atenţia, într-o emisiune B1 TV, expertul în securitate naţională Iulian Fota, care crede că viitorul basarabenilor este în Uniunea Europeană.

Declaraţiile au fost făcute în contextul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova şi al referendumului pentru aderarea la UE care a împărţit Moldova în două.

"Se vede, şi dacă nu ai prea multă educaţie, diferenţa între cele două abordări, atât de diferite: cea a Bruxellesului, a Occidentului în ansamblu, şi cea a Moscovei. Occidentul vrea o frontieră prosperă, stabilă, democratică, pentru că, dacă frontiera ei este exact ca centrul, diferenţele dispar şi atunci toată lumea are de beneficiat. Moscova vrea o frontieră în continuare slăbită, măcinată de sărăcie, de mizerie, o frontieră care să nu fie capabilă să i se opună atunci când are nevoie să-şi exercite influenţa. Şi dacă ne uităm în ultimii 35 de ani, sau 34 de ani pentru fraţii noştri moldoveni - că ei au obţinut independenţa, că de fapt toate fostele republici în 1991 - ei pot foarte uşor să compare ce a făcut Rusia pentru ei în 34 de ani şi ce a făcut Occidentul pentru ei", a declarat Iulian Fota.

Ce a făcut UE şi ce a făcut Rusia pentru Moldova?

"În 2022, Uniunea Europeană a contribuit cu un miliard, într-o perioadă extrem de complicată, dificilă pentru Republica Moldova, pentru că începuse războiul, au avut foarte mulţi refugiaţi ucraineni şi moldovenii au fost admirabili şi i-au ajutat cât au putut - la un moment dat, Republica Moldova era ţara europeană cu cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni pe cap de locuitor, ceea ce spune ceva.

Iarnă, preţuri la energie mari, deci, efectiv, Uniunea Europeană şi România, atât în cadrul UE, cât şi bilateral, au ajutat foarte mult R. Moldova, cu un miliard numai Uniunea Europeană, iar în 2023, la fel, cu alt miliard. Acum am văzut-o pe doamna von der Leyen la Chişinău, când a fost ultima dată, ca să îşi arate deschis sprijinul pentru doamna preşedintă Maia Sandu, dacă nu mă înşel, a vorbit de un ajutor de un miliard jumate pentru anul viitor, deci ajutorul creşte.

Ce a făcut Rusia pentru Republica Moldova în toţi aceşti ani? Dincolo de a menţine trupele alea de ocupaţie pe teritoriul Republicii Moldova, fără să aibă invitaţie, fără să aibă acordul ţării-gazdă, deci o chestie în pofida dreptului internaţional, şi bineînţeles aici sunt sarcastic, ce a făcut bun Rusia pentru Republica Moldova? Deci lucrurile astea sunt atât de uşor de comparat, şi răspunsul este atât de facil şi e la îndemâna celor de acolo. Şi în fine, eu nu sunt un tip religios, dar cred că pot folosi o metaforă de felul ăsta. Credeţi-mă, e un miracol faptul că Republica Moldova astăzi are această şansă europeană.

La începutul anului 2022, cu o lună înainte de agresiune, dacă m-aţi fi întrebat pe mine ce perspectivă europeană are Moldova, aş fi spus cu îngăduinţă că noi totdeauna am ţinut la ei şi ne gândim la binele lor, dar poate că în 2040..., dar nu eram convins.

Şi uitaţi-vă că în momentul ăsta, perspectiva este aprobată, este pe masă, Republica Moldova începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, o decizie absolut miraculoasă, evident, o consecinţă a contextului foarte complicat, şi sper că fraţii noştri moldoveni şi toţi ceilalţi care locuiesc în Republica Moldova vor da o şansă acestei perspective, pentru că votul ăsta contează foarte mult şi pentru ei relaţia cu UE, contează şi ca semnal pentru Moscova, pentru că un vot hotărât pentru UE, părerea mea, va mai descuraja Moscova, şi contează, dacă vreţi, şi pentru ei ca oameni, pentru că, aşa cum zic americanii, acolo unde sunt vorbele, trebuie să fie şi faptele."

De ce nu este tabăra pro-occidentală aşa de mare?

Jurnalist: Da, pare uşor de înţeles această alegere între bine şi rău. Totuşi, pare că în Republica Moldova, această tabără pro-occidentală nu este susţinută de un număr atât de mare de oameni, aşa cum ar trebui să fie.

Iulian Fota: Pentru că cel mai mare aliat, şi în Republica Moldova, dar şi în România, aici lucrurile sunt la fel, este prostia, spus aşa, popular, neacademic. Într-o formă mai elegantă, lipsa de educaţie, sau chiar proasta educaţie, pentru că comunismul, dacă mă întrebaţi pe mine, n-a însemnat lipsă de educaţie, a însemnat o proastă educaţie, o răsturnare a valorilor şi oamenii s-au format într-o lume aproape fără etică, chiar dacă regimul comunist abuza mult de cuvântul ăsta.

Deci, aceste elemente cred că îi determină sau îi împiedică pe unii dintre cetăţenii Republicii Moldova, unii dintre ei români, şi ăsta e un lucru de subliniat, să nu înţeleagă de fapt care le este adevăratul prieten şi care le este adversarul sau duşmanul, deşi aici e un pic de discutat, şi unde este perspectiva de viaţă mai bună pentru Republica Moldova?

Pentru că, repet, dacă te uiţi la cine te-a ajutat în ultimii 34 de ani, şi diferenţa este colosală de la cer la pământ, nu poţi să răstorni ecuaţia asta şi să-mi spui brusc, de mâine Rusia o să mă ajute, că Rusia nu mai are cu ce să te ajute, nu se poate ajuta pe ea, ea fiind într-o situaţie foarte complicată, darămite să te ajute pe tine. Şi lucrurile astea se ştiu.

Rusia obişnuia acum 15-20 de ani să facă foarte mulţi bani în Transnistria, de mulţi ani de zile, de cel puţin 10 ani de zile, Rusia nu mai are bani pentru Transnistria, care sunt câteva sute de mii de oameni, darămite pentru întreaga Republică Moldova, care are atâta nevoie de dezvoltare.

Jurnalist: Mi se pare foarte interesant, pentru că ştim foarte bine care sunt taberele politice în momentul de faţă. Ştim care este tabăra pro-occidentală şi care este tabăra filo-rusă. Nu există nuanţe de gri în momentul de faţă. Şi cu toate acestea... există soluţii intermediare. Nici măcar, să spunem, o persoană mascată, care să pară pro-europeană, aşa cum a încercat primarul Chişinăului să se dovedească a fi în cele din urmă un om al Rusiei.

Iulian Fota: Aici ar fi de discutat un pic şi mă scuzaţi că vă întrerup. Ceban nu contracandidează cu Maia Sandu. Ăsta e un lucru extrem de interesant şi mă face să cred că, până la urmă, apropo de persoana asta pe care o citaţi dumneavoastră e undeva între, că e într-un proces de transformare politică şi înţelege şi el ceea ce v-am spus până acum.

Nu are de ce să investească în Rusia pentru că Rusia nu are ce să ofere Republicii Moldova. Or, oamenii, totuşi, uşor-uşor învaţă, călătoresc, se deşteaptă, devin mai inteligenţi, încep să înţeleagă. Deci eu cred că primarul Chişinăului, pe de o parte, vrea să-şi conserve victoria politică pe care a avut-o, ca şi la Bucureşti, e capitala ţării, e un număr mare de voturi. Până la urmă e cel de-al doilea vot, după preşedintele statului, exact ca în România. Pe de altă parte, să nu uităm că el are o miză, şi-a făcut corect calculele, uitaţi-vă ce diferenţă mare este între Maia Sandu şi următorii contracandidaţi. Exact.

Deci aici nu ne facem griji că va câştiga Maia Sandu. Dar, pe de altă parte, Sandu e după un mandat complicat, greu, erodarea e inevitabilă şi o victorie în două tururi e ultra suficientă. Până la urmă, e important să câştige. Pentru că reformele, ca să devină ireversibile, au nevoie de timp. Au nevoie de încăpăţânare, de continuitate, de constanţă.

Revin. Miza pentru el este la anul, că la anul sunt alegeri pentru parlament. Şi acolo ne facem cu adevărat probleme. Şi acolo chiar va fi o bătălie grea, pentru că, până la urmă, puterea în Republica Moldova, aşa cum e constituţional construită ţara asta, stă foarte mult în Parlament. Or, acolo Ion Ceban are o miză. Şi, dincolo de alegeri parlamentare, va fi miza formării următorului guvern, unde, cred că Ion Ceban iarăşi va avea nişte pretenţii. Şi aşa cum arată tabloul electoral în momentul ăsta, mi-e greu să cred că se va putea face un guvern fără el...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor