Expert Forum condamnă proasta organizare a alegerilor şi cere demisia de onoare a celor responsabili

Coada la secţiile de votare a românilor din străinătate
Coada la secţiile de votare a românilor din străinătate (Dana Betlevy / Epoch Times Romania)

Expert Forum a transmis duminică seara, în cadrul unui comunicat de presă, că modul de organizare a alegerilor a fost deficitar, luând în calcul numărul semnificativ de alegători care nu au putut să îşi exercite dreptul la vot şi neclarităţile de ordin legislativ şi administrativ. Organizaţia face apel la asumarea răspunderii şi demisia celor care se fac vinovaţi de acest lucru.

"Această situaţie este inacceptabilă şi susţinem că a fost ineficient administrată de către autorităţile electorale şi cele responsabile pentru organizarea alegerilor, incluzând prefecturile, primăriile, Ministerul de Interne şi cel de Externe, care au pasat răspunderea de la unii la alţii şi au evitat să comunice public o decizie limpede. Cerem în acest context soluţionarea acestei probleme pentru turul 2 de scrutin – dar şi a altor neajunsuri de ordin administrativ - şi nominalizarea şi asumarea răspunderii de către persoanele din aceste instituţii, care aveau datoria ca aceste lucruri să nu se întâmple, inclusiv prin demisia de onoare", reiese din comunicatul Expert Forum.

În viziunea organizaţiei, principala problemă a fost legată de materialele electorale, în special declaraţiile pe proprie răspundere depuse de alegătorii care nu au votat în localitatea de domiciliu. Chiar dacă formularul reprezintă un mecanism care ar trebui să împiedice votul multiplu, utilizarea sa a determinat în primul tur al alegerilor prezidenţiale prelungirea nejustificată a procesului electoral.

Expert Forum aminteşte că votul multiplu este sancţionat prin art. 387 din Codul Penal, astfel că formularul a avut mai degrabă rolul de descurajare a votanţilor care intenţionează să îşi exprime opţiunea electorală de mai multe ori, comiţând astfel şi infracţiunea de fals în declaraţii.

"Instituţiile implicate în organizarea procesului au acţionat incoerent şi nu au luat o decizie clară cu privire la modul de utilizare a acestor formulare, în condiţiile în care au existat secţii de votare în care procesul a fost blocat din cauza lipsei acestor tipizate. Utilizarea documentului este specificată în Legea 370/2004, art. 44 (4) şi (5), respectiv HG 709/2014, fără a exista menţiuni clare că nu pot fi imprimate sau scrise de mână, respectând modelul din anexa HG. De asemenea, au acţionat cu mare întârziere în multiplicarea documentelor necesare secţiilor de votare, blocând astfel accesul votanţilor la procesul electoral", se explică în comunicatul citat.

Conform informaţiilor publicate în presă, Biroul Electoral nr. 48, pentru Străinătate, a emis o decizie prin care aceste formulare se acceptă olograf, cu condiţia semnării lor în faţa membrilor birourilor electorale din străinătate. "Cu toate acestea, la întrebarea adresată BEC am primit un răspuns verbal la ora 19.30 conform căruia s-a transmis telefonic numai birourilor de sector din Bucureşti să nu primească formularele olografe, fără a exista o decizie scrisă. Este evident că în ziua alegerilor nu a existat o practică unitară pentru toate birourile electorale din ţară, respectiv străinătate, fapt care contravine Constituţiei, legislaţiei naţionale şi practicilor internaţionale. În anumite cazuri, considerăm că a fost încălcat dreptul votanţilor de a îşi exprima opţiunea electorală, fapt care reprezintă o infracţiune conform articolului 385 din Codul Penal", transmite Expert Forum.

În opinia organizaţiei, acest fapt este o dovadă a efectelor pe care le pot avea schimbările legislative imprevizibile, în speţă OUG 45/2014, care a modificat Legea 370 cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor, măsură de natură neconstituţională. De asemenea, lipsa de unitate legislativă este dovada nevoii unui Cod Electoral, care să cuprindă reglementări clare pentru toate tipurile de alegeri. Acceptarea formularelor olografe de către unii preşedinţi de secţii de votare şi respingerea de către alţii creează dificultăţi în validarea prezenţei la vot a alegătorilor respectivi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne