Creştinii chinezi seceraţi de campania ”anti-cult” din China

Creştinii chinezi au acuzat poliţia că se foloseşte de represiunea lansată împotriva ”cultelor malefice” pentru a acoperi intensificarea persecuţiei la care sunt supuse ”bisericile creştine clandestine” ale Chinei.
P. P.
01.11.2014

alte articole

O biserică creştină din oraşul Yanshi, provincia Henan. Un pastor şi 20 de creştini au fost arestaţi pe 16-17  noiembrie, conform organizaţiei China Aid (China Photos/Getty Images)
P. P.
01.11.2014

Creştinii chinezi au acuzat poliţia că se foloseşte de represiunea lansată împotriva ”cultelor malefice” pentru a acoperi intensificarea persecuţiei la care sunt supuse ”bisericile creştine clandestine” ale Chinei.

De la începutul lunii iunie, autorităţile chineze au lansat o serie de campanii ”anti-cult” într-o mare parte din China. Politica Beijing-ului, conform mărturiilor oficiale, ar fi început când cinci membri ai unui cult bizar ar fi bătut mortal o femeie într-un restaurant McDonald după ce aceasta a refuzat să se lase recrutată.

Informaţia nu poate fi verificată, datorită lipsei totale de transparenţă a procedurilor poliţiei precum şi a dovezilor extrem de neclare prezentate de autorităţile chineze. În trecut asemenea acuzaţii s-au dovedit nefondate şi au fost folosite pentru a porni maşina de represiune a regimului comunist împotriva libertăţii de credinţă.

Doi dintre făptaşi, care ar fi fost membri ai cultului Fulgerul Estic, au fost condamnaţi la moarte, la începutul acestei luni. Peste 1.000 de membri ai cultului – cunoscut şi ca Biserica Dumnezeului Atotputernic – au fost ”capturaţi” în luna iunie şi septembrie, a raportat săptămâna aceasta presa de stat chineză.

Totuşi, membrii ”bisericilor clandestine” ale Chinei – o comunitate tolerată în general dar ilegală din punct de vedere oficial, formată din zeci de milioane de creştini – susţin că membrii lor au fost vizaţi masiv de acţiunile poliţiei.

”Bisericile clandestine” din China sunt congregaţii alcătuite din creştinii care refuză să facă parte din Biserica Patriotică, înfiinţată de autorităţi după persecuţia lansată de Partidul Comunist împotriva creştinilor în 1959. De atunci, o mare parte din clerul creştin din China s-a refugiat peste graniţe, însă unii prelaţi au primit funcţii în Partidul Comunist şi au continuat să servească în biserici ca agenţi dubli.

Cei care au refuzat să se alăture Bisericii Patriotice au fondat aşa numitele ”biserici clandestine”.

De la începutul represiunii anti-cult, s-a înregistrat o creştere bruscă a rapoartelor privind raidurile lansate asupra ”bisericilor clandestine" din cel puţin nouă provincii şi regiuni ale Chinei.

Un lider creştin din provincia Guizhou, care a solicitat să nu fie identificat, crede că autorităţile se folosesc de ”represiunea împotriva cultelor” ca de o oportunitate pentru a reprima bisericile creştine. Numeroşi analişti consideră că poliţia, prost antrenată, ţinteşte congregaţiile ortodoxe, confundându-le cu celelalte culte potenţial periculoase.

Pastorul din Guizhou a mai precizat că biserica sa a fost recent înconjurată de peste 200 de ofiţeri de poliţie, care au reţinut 12 membri ai bisericii sub acuzaţiile de ”adunare ilegală” şi diseminarea ”propagandei unui cult”.

Un lider creştin din Shandong, care a cerut de asemenea să nu fie numit, a declarat că zeci de poliţişti înarmaţi au reţinut 22 de creştini, fără niciun mandat. Doi dintre aceştia au fost luaţi în custodia poliţiei sub acuzaţia de implicare în activităţi religioase ”malefice”.

Un pastor din Yunnan a declarat că abuzurile poliţiei s-au ”intensificat considerabil” începând din luna mai, iar un creştin din Beijing a declarat că autorităţile au adoptat aceeaşi poziţie şi în nordul Chinei. Iar liderul creştin din Guandong a declarat că poliţia etichetează unele biserici drept culte ”fără să efectueze investigaţii”.

Carsten Vala, profesor la Universitatea Loyola, Maryland, care scrie o carte despre bisericile clandestine ale Chinei, a declarat că rapoarte despre bisericile ”prinse în plasa poliţiei” au survenit după ce Partidul Comunist a început persecuţia împotriva disciplinei spirituale Falun Gong, în 1999, când mişcarea a fost scoasă în afara legii - tot în urma unui incident, de data aceasta de autoincendiere - care mai târziu s-a dovedit un fals grosolan organizat de autorităţi pentru a discredita mişcarea.

Potrivit rapoartelor privind Lagărul de Muncă Masanja, cunoscut pentru torturile brutale împotriva deţinuţilor, o bună parte dintre cei închişi sunt creştini ”clandestini”. Rapoartele mai arată că tratamentele extrem de brutale folosite în Masanjia împotriva practicanţilor Falun Gong reţinuţi acolo, precum tortura, violurile, sau hrănirea forţată, au început să fie aplicate şi creştinilor ”clandestini”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor