Italia: Prezenţa diasporei la urne – sabotată de Sistem
alte articole
Mai "treziţi" decât rudele şi prietenii lor rămaşi în ţară, mulţi, foarte mulţi românii din diaspora s-au prezentat astăzi la urne. Motivele pot fi nenumărate, unele personale, alte mai puţin.
Dar există însă o constantă, o dorinţă comună ce i-a scos pe românii din Diaspora afară din locuinţele lor, motivându-i să îşi sacrifice duminica lor liberă pentru a merge la vot: îşi doresc cu adevărat o schimbare majoră în România. Îşi doresc cu toţii o schimbare în bine. În acel bine pe care îl aşteptăm încă din 22 decembrie 1989.
Deloc suprinzător, dorinţa românilor din Diaspora nu a coincis cu viziunea celor ce au organizat alegerile pentru ei. În foarte multe oraşe, cozile la urne, insuficiente pentru numărul mare de votanţi, au fost enorme. Românii au stat şi 4 sau 5 ore la rând să îşi exprime alegerea. Secţiile de votare au fost puţine, mult mai puţine decât în anii precedenţi, probabil unde este de notorietate faptul că românii din Diaspora sunt anti-cleptocraţie, anti-minciună, anti-perpetuarea sistemului corupt.
În plus, MAE a anunţat că în afara României ar exista 3 milioane de votanti. Acelaşi Minister, insă, anunţă, potrivit ProTV că a trimis în străinătate, doar 600.000 buletine de vot. Întrebarea care se pune este: cu restul de 2.400.000 de votanţi, ce va face statul româm? Cei 2.400.000. de oameni care muncesc în afara ţării, trimiţând bani acasă, mai mulţi decât pompează în economiei investorii strănii, ei, aceşti oameni, cui rămân?
Roma – la secţia de votare nr 90, ne-am aşezat la rând în jurul orei 13:30 şi am ieşit din sala de vot la ora 15:00. Urna era nefiresc de mică, astfel că la ora 15:00 buletinul nostru de vot abia mai încăpea şi ar fi fost atât de simplu să fie scos de acolo, căci colţurile hârtiei ieşeau prin nişa urnei.
La Terni – românii din oraş, o comunitate destul de numeroasă, erau consternaţi: secţia de votare la care ştiau că se poate vota în oraş, nu mai exista. Pentru a vota românii au fost nevoiţi să meargă la vot la Perugia (87 km depărtare) sau la Roma (la o distanţă de aproximativ 100 km). Nemulţumiţi, oamenii au anunţat că vor face o petiţie pentru a cere crearea unei secţii de votare în oraş pentru viitoare rundă de alegeri.
Torino – coadă enormă: dimineaţă, peste 500 de români erau la rând, să voteze schimbarea în bine a României.
De această dată putem spune că diaspora a fost fruntaşă la vot, şi tot fruntaşi au fost şi organizatorii în a îi sabota pe votanţi. Ce nu au reuşit însă să priceapă cei ce au încercat să deturneze dorinţa Diasporei de a schimba sistemul care i-a alungat din ţară este faptul că dacă românii au ieşit din casă, sacrificându-şi poate singura zi liberă din săptămână doar pentru a vota, atunci ei sunt dispuşi să facă orice pentru a depăşi obstacolele întâlnite. Cei care se duc din convingere, vor ajunge negreşit la urne, indiferent ce. Şi aceştia au fost de această dată foarte mulţi.