Revolta românilor din Diaspora a atins cote maxime. Incidente la Ambasada din Londra şi Paris (Video)
alte articole
Materialul video pe pagina originală a Epoch Times România
Revoltaţi că nu au mai apucat să voteze, deşi au stat la coadă ore în şir, peste 1.000 români din Londra au protestat, după închiderea urnelor în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie, informează Mediafax.
Cei 1000 de români care nu au mai apucat să voteze la cele trei secţii de votare din Londra au rămas să protesteze în stradă, strigând: "Deschideţi uşile, vrem să votăm", "Vot plagiat", "Vot furat", "Jos Ponta", "Suntem uniţi", "România, România".
Protestatarii au cerul demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, pe care îl consideră direct responsabil de organizarea alegerilor în străinătate. Deşi au solicitat Ambasadei prelungirea programului de vot, acest lucru nu s-a întâmplat.
Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a explicat că deşi în Marea Britanie numărul secţiilor a fost suplimentat de la opt la 11, iar în Londra de la două la trei, votul a fost îngreunat pentru că în birourile electorale ar fi trebuit să fie şapte membri, însă au existat situaţii în care s-au prezentat doar patru sau cinci persoane, iar la cozi aşteptau "sute sau o mie de persoane".
"În aceste birouri electorale, Ambasada are câte un reprezentant, restul până la şapte sau câţi sunt, sunt reprezentanţi desemnaţi de la Bucureşti de partide politice, de alte asociaţii. Avem situaţii în care deşi s-a comunicat o listă cu şapte membri s-au prezentat patru, în momentul în care ai patru, adică jumătate sau ceva mai mult de jumătate din numărul membrilor iniţial comunicaţi, evident că şi procesul merge mai încet.
S-a solicitat de către birourile electorale din secţiile de votare la Bucureşti, la BEC, aprobarea ca oamenii care nu s-au prezentat ca membri ai birourilor să fie înlocuiţi, să fie eventual oameni din cadrul Ambasadei sau alţi voluntari. Răspunsul a fost că nu se poate face acest lucru, deci sunt birouri care au funcţionat cu patru sau cinci oameni, în condiţiile în care cozile afară erau de sute sau o mie de persoane", a precizat Ion Jinga.
Ambasadorul a explicat că a solicitat telefonic prelungirea procesului de votare dar a fost anunţat că legea nu permite acest lucru.
Românii intră cu forţa în Ambasada din Paris pentru a vota
Duminică seara, la sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român, sute de persoane încă se aflau la coadă de ore bune, iar, cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, câteva zeci dintre aceştia au intrat cu forţa în Ambasada pentru a-şi putea exercita dreptul de vot. Aceştia aveau speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, vor putea vota.
La faţa locului, au venit reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze. Protestatarii rămaşi în faţa ICR refuză să plece şi scandează: "Vrem să votăm" şi "Hoţii". Românii au solicitat prezenţa ambasadorului României la Paris, în condiţiile în care până în prezent niciun reprezentant al instituţiei nu a mers să vadă care este situaţia.
După aproximativ două ore de negocieri între ambasadorul Bogdan Mazuru şi protestatarii aflaţi în ambasadă, situaţia s-a calmat. Nemulţumiţi de organizarea dezastruoasă a alegerilor, protestatarii au acceptat să părăsească ambasada, dar numai după ce au semnat o petiţie în care afirmau că drepturile le-au fost încălcate, întrucât legea le dădea dreptul să voteze celor aflaţi la ora 21.00 în clădire.
Cine este vinovat de proasta organizare a votului în străinătate
Deşi numărul de secţii a fost mărit, Ministrul Afacerilor Externe a schimbat localizarea secţiilor. Potrivit jurnalistului Attila Biro, în ţările cu comunităţi numeroase, consulii MAE au propus o aşezare a secţiile bazată pe densitatea comunităţii, dar propunerea acestora a fost respinsă şi au fost înfiinţare noi secţii de votare. Asta a dus la suprapopularea lor. La asta se adaugă noutatea declaraţiilor pe proprie răspundere. O altă cauza a cozilor este şi numărul mic de ştampile. La o secţie de vot erau cinci cabine, dar doar 3 ştampile.
Legea afirmă că MAE e direct responsabil de organizarea secţiilor de votare. Aşa că dacă cetăţenii au fost împiedicaţi să voteze este responsabilitatea MAE. Cel care coordonează direct operaţiunea este ministrul Titus Corlăţean, iar pe Europa coordonarea a fost asigurată de George Ciamba, secretar de stat în MAE.