Tăriceanu preşedinte? Ce se întâmplă dacă Iohannis câştigă alegerile, dar pierde procesul cu ANI
alte articole
Dacă prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, va câştiga cursa pentru Cotroceni, însă ulterior va pierde procesul cu Agenţia Naţională de Integritate şi va fi declarat incompatibil, România se va confrunta cu o situaţie fără precedent juridic. Cadrul legislativ nu oferă prevederi clare pentru o asemenea situaţie, devenind astfel incert dacă vom rămâne sau nu fără preşedinte în acel moment.
Cazul în care rămânem fără preşedinte poate fi nefast în contextul geopolitic, mai ales că al doilea om în stat este, în momentul acesta, Călin Tăriceanu, ajuns preşedintele Senatului în urma unor maşinaţiuni politice cu PSD şi cunoscut deja pentru gesturile anti-NATO din trecut - de exemplu decizia unilaterală şi neanunţată de a retrage militarii români din Afganistan, fără consultări prealabile cu partenerii de coaliţie.
Decizia Curţii Supreme de a judeca dosarul de incompatibilitate al prezidenţiabilului ACL, Klaus Iohannis, pe 18 noiembrie, după turul 2, a adus cu sine un val de incertitudini, multe vocii plângându-se de faptul că problema nu a fost tranşată înainte de alegeri.
Dacă Iohannis câştigă procesul cu ANI, sau nu intră în turul doi, problema este rezolvată. Dacă însă câştigă alegerile dar pierde procesul până la 22 decembrie 2014, data la care viitorul preşedinte îşi preia funcţia, intervin o serie de întrebări. Se vor reface total alegerile, sau câştigă direct cel care s-a aflat pe locul doi (cel mai probabil Victor Ponta)? Sau se decide că trebuie refăcute alegerile după turul 2 şi va intra în cursă candidatul de pe locul 3?
Apoi există varianta ca Iohannis să fie validat în funcţia de preşedinte şi să piardă ulterior procesul cu ANI. Este sau nu protejat de imunitatea oferită de Constituţie şi în cazul acesta? Legea ANI spune clar că acesta nu mai poate ocupa nicio funcţie publică pe o perioadă de trei ani. Cum vor fi interpretate legile? Dacă se decide că nu este protejat de imunitate se vor reface alegerile totale, sau doar turul doi? Să nu uităm şi de costurile alegerilor pe care românii le vor suporta.
Teoretic, dosarul lui Iohannis este relativ simplu şi nu ar trebui să fie amânat prea mult. Nu trebuie audiaţi martori sau urmate proceduri stufoase, judecătorii trebuind doar să verifice o serie de documente. Iohannis se declară însă convins că instanţa va stabili următorul termen undeva în primăvara lui 2015.
"Cu siguranţă nu se tranşează nimic pe 18 noiembrie, decât se va judeca dacă, în principiu, recursul ANI este admisibil, adică dacă se va judeca speţa sau nu. Probabil, pe 18 noiembrie, instanţa va stabili admisibilitatea de principiu şi va da un termen la care se va dezbate această speţă. Din experienţa altor colegi primari care au primit termene (...), putem să ne gândim probabil la un termen de judecare undeva în primăvara lui 2015. Deci în 18 noiembrie nu se va judeca recursul", a explicat Klaus Iohannis, la Realitatea Tv.
La 22 octombrie, Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Curţii Supreme să ia în discuţie mai devreme dosarul de incompatibilitate al prezidenţiabilului ACL, fiind de părere că procesul ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, nu la două zile după acesta.
Curtea Supremă a respins luni cererea Agenţiei Naţionale de Integritate de schimbare a termenului, iar dosarul acestuia urmează să fie judecat după cum se stabilise, pe 18 noiembrie, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
ANI l-a declarat incompatibil pe Iohannis pe motiv ca, în timp ce îşi exercita funcţia de primar al Sibiului, a deţinut şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă-Canal SA Sibiu şi la SC Pieţe SA, ceea ce contravine prevederilor legale.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi seară, în cadrul unei emisiuni a postului B1 TV, că în situaţia în care Klaus Iohannis va fi ales preşedinte al ţării, iar ulterior ANI îl va declara incompatibil, se vor impune alegeri anticipate pentru Cotroceni.
"Suntem într-o situaţie destul de grea. La Iohannis este marele semn de întrebare. Va fi sau nu incompatibil? Ce pot să vă spun este că în aceeaşi speţă singura curte de apel care a spus că este incompatibil este Curtea de Apel Alba. Deci vom avea alegeri anticipate dacă domnul Iohannis pierde acest proces. Mandatul său încetează dacă va fi declarat incompatibil", a explicat şeful statului.