DNA confiscă sume colosale, ANAF colectează mizilicuri. Senatorul Valeriu Todiraşcu cere explicaţii

Procurorii DNA trag într-o parte, Ministerul Finanţelor prin ANAF trage în partea cealaltă. Senatorul Valeriu Todiraşcu vrea să ştie care sunt cauzeze colectării ineficiente a sumelor colosale confiscate de procurori în urma proceselor de corupţie.
Andrei Pricopie
01.11.2014

alte articole

Valeriu Todiraşcu (facebook.com)
Andrei Pricopie
01.11.2014

Procurorii DNA trag într-o parte, Ministerul Finanţelor prin ANAF trage în partea cealaltă. Senatorul Valeriu Todiraşcu vrea să ştie care sunt cauzele colectării ineficiente a sumelor colosale confiscate de procurori în urma proceselor de corupţie.

"Guvernul Ponta confirmă prejudicierea de către MFP a bugetului de stat cu aproximativ 200 milioane de lei prin colectarea sub 5% a sumelor confiscate de instanţe. Aceste fapte se încadrează la infracţiunile de favorizarea infractorilor prevăzut în nou Cod Penal: "Ajutorul dat unui infractor pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 7 ani", a declarat vineri Valeriu Todiraşcu, în cadrul unui comunicat de presă.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a declarat public că, în anul 2013, din suma totală confiscată în instanţă în procesele DNA, colectarea de către ANAF a fost numai 5%.

"În calitate de senator în Parlamentul României am solicitat Ministerului Finanţelor Publice (MFP) să comunice sumele confiscate în instanţă şi sumele recuperate de MFP prin ANAF. Astfel, din suma totală de 193 milioane lei dispusă de instanţe spre confiscare, între anii 2010-2014 s-au încasat numai aproximativ 18 milioane lei, reprezentând numai 9% din sumele confiscate, iar restul de 175 milioane lei, adică 91% din sumă, a rămas la dispoziţia infractorilor condamnaţi definitiv pentru acte de corupţie, conform unui răspuns primit de la MFP", a precizat revoltat senatorul.

Mai mult decât atât, Valeriu Todiraşcu vorbeşte şi despre o neconcordanţa între declaraţiile sumele prezentate public de DNA şi cele prezentate de MFP.

"Având în vedere gravitatea acestor fapte, dar şi faptul că sumele prezentate public de DNA sunt mult mai mari faţă de cele comunicate de MFP, pentru a afla care sunt sumele reale confiscate de instanţe şi cine se face vinovat de colectarea în proporţie foarte mică a acestora, am adresat o întrebare Procurorului şef al DNA", a anunţat Todiraşcu.

În opinia acestuia, în procesul de colectare a acestor sume "poate fi vorba de acte de corupţie a funcţionarilor publici sau de favorizare a făptuitorului, ca explicaţie a colectării ineficiente care prejudiciază bugetul de stat cu cel puţin 175 milioane de lei, bani cu care s-ar fi putut construi multe grădiniţe şi cu care s-ar fi putut dota spitalele publice cu aparatură performantă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor