Poveste horror despre transplanturile de organe executate în China

Un pacient taiwanez a primit un ficat şi un rinichi în doar o lună de zile într-un spital dintr-un oraş din nordul Chinei, conform unui interviu exclusiv realizat în 30 octombrie 2014 de postul de televiziune în limba chineză New Tang Dynasty, care îşi are sediul în New York.
Lu Chen
01.11.2014

focus

alte articole

Doi doctori execută o operaţie în Chongqing, sud-vestul Chinei, în 9 august 2013. Un pacient taiwanez a primit un ficat şi un rinichi în doar o lună de zile în oraşul Tianjin din nordul Chinei, conform postului de televiziune NTD. (Peter Parks/AFP/Getty Images)
Lu Chen
01.11.2014

Un pacient taiwanez a primit un ficat şi un rinichi după ce a stat doar o lună de zile într-un spital dintr-un oraş din nordul Chinei, conform unui interviu exclusiv realizat în 30 octombrie 2014 de postul de televiziune în limba chineză NTD, cu sediul în New York.

Intervalul extrem de scurt de aşteptare pentru transplanturile de organe a făcut din China cea mai populară ţară pentru turismul de transplanturi, în cadrul căruia pacienţi din alte ţări călătoresc în China pentru a primi organele dorite. Perioada medie de aşteptare pentru ca un pacient în SUA să primească un rinichi potrivit este de 4 până la 5 ani, conform datelor oferite în luna martie de Departamentul american pentru Servicii Umane şi de Sănătate.

Pacientul taiwanez, având ciroză, a intrat în China cu o viză turistică şi a sosit la Spitalul Central Nr. 1 din oraşul Tianjin în septembrie 2012.

Decizia de a i se transplanta două organe a fost de fapt recomandată de chirurgi, conform declaraţiei unui membru al familiei pacientului, făcută în condiţii de anonimat.

“Iniţial am plănuit să avem un transplant de ficat. Dar chirurgul a sugerat să ne transplantăm atât ficatul cât şi rinichiul în acel moment, în loc să transplantăm un rinichi în viitor”, a declarat membrul familiei.

O astfel de sugestie tipică departamentului de vânzări - pentru mai multe transplanturi simultane - este “ridicolă” şi să dispui atât de un ficat cât şi de un rinichi, ambii compatibili, în acelaşi timp este imposibil în Taiwan, spune raportul NTD.

Totuşi, găsirea organelor potrivite n-a fost o problemă în acest caz - după numai o lună de zile pacientul a fost informat de spital că au fost găsite ambele organe compatibile.

Pacientul şi familia sa au primit puţine informaţii despre sursele organelor, a indicat membrul familiei. “Nici nu ştiam care era condiţia pentru compatibilitate”, a spus el.

Membrul familiei a indicat că o zonă specială pentru pacienţi, aranjată în mod specific pentru pacienţii internaţionali cu transplanturi de organe, se găsea la etajul 10 al spitalului, securitatea pentru acea zonă fiind foarte strictă.

Intreaga călătorie pentru transplantarea ambelor organe a durat 3 luni în China continentală şi i-au costat pe pacient şi pe familia acestuia aproximativ 500.000 USD. Cu toate acestea, după operaţie pacientul a suferit o infecţie şi un atac cerebral şi a rămas spitalizat, a spus familia acestuia.

Perioada de aşteptare de o lună nu este considerată scurtă într-un spital şi la doar o săptămână după spitalizarea pacientului cu ciroză, un alt pacient a primit un organ transplantat, conform declaraţiei membrului familiei.

Perioade scurte similare de aşteptare pentru organe de transplant au fost de asemenea raportate de presa chineză de stat. Xue Yanlin, cu uremie, a primit doi rinichi în 48 de ore la Spitalul Haidian din Beijing în decembrie 2004, conform ziarului de stat Beijing Times.

Xue a fost spitalizată în 19 decembrie 2004 şi nouă zile mai târziu (!) a fost informată de spital că i s-a găsit un rinichi compatibil. Ea a fost supusă unei operaţii de transplantare executată de dr. Han Xiuwu în seara zilei de 28 decembrie.

În ziua operaţiei, Xue a întrebat în repetate rânduri: “Cum de s-a găsit un organ aşa de repede? Nu sunt încă pregătită”, conform unui interviu acordat de soţul dnei Xue revistei Sud.

Primul transplant a eşuat datorită faptului că pacienta a respins organul. Lui Xue i s-a spus că trebuie să facă o altă operaţie de transplant în 30 decembrie deoarece s-a descoperit o nouă sursă, dar şi acel transplant a eşuat. Xue a murit în 30 ianuarie 2005.

După lansarea persecuţiei împotriva mişcării spirituale Falun Gong în 1999, numărul de transplanturi a crescut extrem de rapid în China, ţară unde în prezent au loc cele mai multe operaţii de transplantare de organe după Statele Unite.

Chen Guihua, preşedintele Spitalului Afiliat Nr. 3 din cadrul Universităţii Sun Yat-Sen şi de asemenea un expert în transplanturile de ficat, a desfăşurat 246 de transplanturi de ficat în anul 2005, adică un sfert din numărul total de operaţii realizate în China în perioada ultimilor 12 ani la un loc, conform publicaţiei Sud.

China nu a dezvăluit niciodată sursele organelor care au dus la o explozie bruscă a industriei de transplanturi. În noiembrie 2012, viceministrul chinez al sănătăţii, Huang Jiefu, a declarat presei chineze că transplanturile de organe din China s-au bazat de mult timp pe deţinuţi executaţi.

Sursele organelor din China sunt haotice, iar comerţul ilegal cu organe şi turismul pentru transplanturi de organe sunt de neoprit, a mai declarat Huang.

Totuşi câteva investigaţii şi rapoarte internaţionale în anii recenţi au indicat că nu există suficienţi deţinuţi executaţi în China pentru a furniza un număr atât de mare de organe - ca cel declarat de Huang.

O anchetă efectuată de doi canadieni a aflat că un număr semnificativ de organe sunt produse în China prin recoltarea forţată de organe de la prizonieri politic, aflaţi în viaţă, internaţi în lagăre de muncă sau alte locaţii secrete.

Cercetări intensive au fost realizate de fostul secretar de stat canadian David Kilgour şi avocatul canadian pentru drepturile omului David Matas în raportul “Recoltarea Sângeroasă”, care ulterior a fost publicat sub forma unei cărţi. Kilgour şi Matas au concluzionat că în perioada 2000-2005, cea mai probabilă sursă pentru organele a 41.500 de operaţii de transplant au fost practicanţii Falun Gong întemniţaţi.

După şapte ani de cercetări, Ethan Gutmann, reporter veteran în investigaţii şi expert în problemele Chinei, a publicat cartea “Carnajul: Crime în masă, recoltare de organe şi soluţia secretă a Chinei pentru problema sa cu dizidenţii”. Cartea foloseşte interviuri cu practicanţi Falun Gong care au supravieţuit lagărelor de muncă forţată chineze şi, de asemenea, multe alte dovezi pentru a oferi o imagine mai completă a recoltării forţate de organe ce are loc în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor