Exod al jurnaliştilor ruşi în Occident, după ce Putin emite legi de cenzură drastică. 150 de jurnalişti fug din Rusia

(Pixabay)
A.P.
07.03.2022

Se estimează că cel puţin 150 de jurnalişti au părăsit Rusia în ultimele zile, după ce autorităţile au luat măsuri pentru a înăbuşi ceea ce a rămas din mass-media independentă, pe fondul invaziei Ucrainei de către Moscova, a informat luni site-ul de ştiri Agentsvo, citat de Moscow Times.

O nouă lege semnată, vineri, de preşedintele Vladimir Putin pedepseşte difuzarea de „informaţii false cu bună ştiinţă” despre Forţele Armate Ruse, prevăzând pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Autorităţile ruse au blocat, de asemenea, mai multe site-uri web de ştiri independente sau le-au forţat să şteargă articole care se referă la agresiunea rusă în Ucraina folosind cuvinte ca „război” sau „invazie”, după ce guvernul rus insistă că în Ucraina are loc o „operaţiune militară specială”, despre care preşedintele Putin a susţinut că este menită înlăturării guvernului ucrainean "nazificat".

Potrivit Agentsvo, se consideră că aproape toată redacţia site-ului independent de ştiri Meduza din Moscova – aproximativ 20 de persoane – ar fi plecat, precum şi jurnalişti de la postul Dojd, postul de radio Eho Moskvî şi publicaţia Novaia Gazeta.

O serie de instituţii media occidentale şi-au suspendat reportajele în Rusia, inclusiv BBC, CNN şi Bloomberg, pentru a evalua implicaţiile noii legi.

„Majoritatea angajaţilor serviciului rusesc BBC (cel puţin 15 persoane), Bloomberg şi [RFE/RL, finanţat de SUA], au părăsit Rusia”, a scris Agentsvo.

Agentsvo a menţionat că a intervievat 17 redacţii pentru a aduna datele.

Rusia a dus o represiune fără precedent împotriva vocilor independente şi critice de la începutul invaziei.

Dojd, Eho Moskvî şi Znak s-au închis după ce au fost blocate de autorităţi, în timp ce Meduza şi Mediazona continuă să funcţioneze în ciuda faptului că sunt blocate. Novaia Gazeta a şters toate ştirile anterioare despre invazie şi a transmis că nu va mai publica ştiri despre conflict, pentru a evita blocarea.

Între timp, publicaţiile controlate de stat au întărit propaganda oficială legată de „operaţiunea militară specială”, de „demilitarizare şi denazificare” a Ucrainei.

Mulţi ruşi au descărcat pachete software de tio VPN pentru a încerca să ocolească blocajele impuse de autorităţi. Estimările companiei de măsurători digitale Sensor Tower indică faptul că primele cinci aplicaţii VPN din App Store din Rusia au înregistrat o creştere masivă a numărului de descărcări - cu 2691% din 25 februarie, o zi după declanşarea invaziei de către Vladimir Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor