EXCLUSIV. Ce a declanşat protestul masiv din Chişinău (interviu)
alte articole
Aproape 50 de mii de oameni au ieşit duminică în centrul Chişinăului pentru a cere demisia guvernului Gaburici, a Parlamentului şi a conducătorilor unor instituţii ale justiţiei, precum Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie şi Curtea Supremă de Justiţie. Cornelia Cozonac, membru fondator al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, care a organizat protestul, a explicat într-un amplu interviu acordat Epoch Times care sunt nemulţumirile şi revendicările protestatarilor şi ce vrea să obţină Platforma Civică. În opinia ei, o alianţă a acesteia cu noul partid al fostului premier Leancă nu poate fi făcută decât dacă se demonstrează că ”acesta nu este o creaţie din umbră a aceluiaşi Plahotniuc de la Partidul Democrat, care încearcă să se menţină la putere”.
Epoch Times: Ce a declanşat protestele masive de la Chişinău şi din afara ţării? Ce revendicări au protestatarii? Ce-i revoltă?
În ultimii ani au fost mai multe probleme legate de justiţie – tranzacţii dubioase la Banca de Economii. Se vorbeşte despre un miliard de dolari lipsă, dar raportul de audit al companiei americane Kroll referitor la cazul BEM a fost publicat abia astăzi pe blogul preşedintelui Parlamentului. Nu ştiu de ce pe blog, deoarece este un document care încă n-a fost publicat oficial.
Populaţia oricum era nemulţumită de guvernarea precedentă, care chiar dacă a semnat Acordul de Asociere cu UE, nu a rezolvat o sumedenie de probleme. Justiţia nu funcţionează cum trebuie şi este afectată de corupţie. Procuratura şi CNA n-au anchetat niciun caz greu de corupţie deşi toate rapoartele şi statisticile internaţionale arată că R.Moldova are un nivel înalt de corupţie. În plus, moneda naţională s-a devalorizat faţă de dolar şi euro, pensiile şi salariile n-au fost indexate, iar puterea de cumpărare a scăzut. Toate acestea au generat un val de nemulţumire care eu cred că va creşte.
A contat şi faptul că populaţia s-a simţit înşelată după alegerile parlamentare din noiembrie din moment ce în prezent comuniştii susţin în Parlament coaliţia de guvernare?
Şi acest lucru a nemulţumit populaţia. După alegerile din 30 noiembrie, guvernarea nu s-a schimbat practic, ci doar a intrat în Parlament Partidul Socialiştilor susţinut de Rusia, care s-a rupt din PCRM. Ca urmare, dacă luăm în calcul PSRM, majoritatea comunistă a rămas.
Configurarea noului guvern a durat câteva luni pentru că partidele nu-şi puteau împărţi funcţiile şi ministerele. Populaţia este nemulţumită şi pentru faptul că toate funcţiile de conducere în stat se împart pe criterii politice. Cei numiţi în aceste funcţii de partide nu se tem de justiţie sau de organele de drept, pentru că sunt apăraţi de partide şi indiferent ce fac, şi dacă încalcă legea, nu sunt traşi la răspundere şi nu ajung să fie cercetaţi. Dosarele care au ajuns pe rol au fost mai mult reglări de conturi între partide, şi nu au reprezentant o luptă reală cu corupţia.
Platforma Civică Demnitate şi Adevăr a formulat nişte cereri radicale, cerând demisia conducătorilor Parchetului, CNA, Guvernului şi Parlamentului...Ce speraţi să obţineţi prin aceste proteste?
Iniţial draftul rezoluţiei nu era atât de radical, dar pentru că participanţii la manifestaţie au scandat: ”Jos şefii instituţiilor de drept!”, ”Jos Guvernul şi miniştrii!”, a fost redactată rezoluţia în aşa fel încât să ţină cont de cerinţele protestatarilor.
Platforma a fost formată în februarie anul acesta dintr-un grup de iniţiativă, dar are deja mulţi susţinători în cadrul populaţiei, ceea ce arată că lumea caută un sprijin sau un nucleu în jurul căruia să se adune pentru a schimba situaţia în R.Moldova.
Platforma DA susţine că este apolitică şi vrea să facă presiune asupra autorităţilor...
Da, deocamdată este apolitică. Majoritatea membrilor grupului de iniţiativă n-au pus problema transformării într-un partid politic, deşi ei sunt liberi să adere la partide politice. Deocamdată ne-am propus să încercăm să punem presiune pe guvernanţi ca să schimbe lucrurile. La platformă au aderat mulţi experţi din diferite domenii şi vom încerca să venim şi cu expertiză foarte bună pentru a cere acţiuni concrete din partea guvernanţilor. Dacă revendicările Platformei civice nu vor fi luate în calcul, se va merge la proteste.
Câţi oameni au participat la protestul organizat de Platformă şi cum au reacţionat partidele şi guvernul pe care-i acuzaţi de corupţie la acesta?
A fost un număr record de participanţi, cum n-am mai avut în ultimii 10 ani. Organizatorii vorbesc despre peste 50.000 de participanţi, iar poliţia despre 20-30.000. Chiar şi aşa este un număr extrem de mare. Oricum a fost un protest foarte amplu, organizat de societatea civilă, nu de un partid politic. Înainte cei care au ieşit în momentul semnării AA cu UE, au fost aduşi de partidele politice din instituţiile publice, cu autobuze. Niciun partid n-a reuşit să strângă atâţia oameni care să-şi exprime sprijinul sau nemulţumirea.
În prezent nu există nicio formaţiune politică care să ofere o alternativă reală cetăţenilor la clasa politică şi guvernarea actuală, dar eu cred că deja începe să se coaguleze o mişcare. În jurul platformei se adună multă lume bună care vrea o schimbare a situaţiei din Republica Moldova.
Ca reacţie, Guvernul s-a întrunit duminică într-o şedinţă de urgenţă şi a discutat despre protestul din Chişinău. Premierul Gaburici a luat legătura cu membrii Platformei şi le-a propus o întâlnire. Membrii iniţiativei au cerut ca aceasta să aibă loc în piaţa publică, să fie o discuţie deschisă, în prezenţa presei. Ei au înaintat guvernului rezoluţia cu revendicările protestatarilor, dar premierul Gaburici şi miniştrii n-au acceptat să vină în piaţă pentru a discuta cu ei.
Aţi cerut demisia conducătorilor principalelor instituţii ale statului. Ce vreţi să puneţi în loc? Luaţi în calcul posibilitatea de a transforma Platforma Civică într-o mişcare politică care să concureze actuala clasă politică de la Chişinău pe care o acuzaţi de corupţie?
Deocamdată nu avem o soluţie de guvernare. Nu ne-am propus să fim o mişcare politică, dar în funcţie de cum se vor derula evenimentele vom vedea. Din moment ce am făcut cereri radicale, vom prezenta şi soluţii.
În prezent nu există nicio formaţiune politică care să ofere o alternativă reală cetăţenilor la clasa politică şi guvernarea actuală, dar eu cred că deja începe să se coaguleze o mişcare. În jurul platformei se adună multă lume bună care vrea o schimbare a situaţiei din Republica Moldova. Cred că în următorii ani se va coagula acea forţă capabilă să schimbe situaţia.
Veţi colabora şi cu noul partid al domnului Leancă?
Încă nu s-a discutat. Vom analiza. Există reticenţe pentru că şi asupra acestui partid planează anumite dubii. Fostul prim ministru Iurie Leancă a semnat foarte multe documente inclusiv legate de Banca de Economii în calitate de şef al guvernului. Încercăm să ne convingem că acest partid nu este o creaţie din umbră a aceluiaşi Vlad Plahotniuc de la Partidul Democrat care a pierdut şi pierde mult din imagine şi nu va mai obţine acelaşi scor la următoarele alegeri. Noi bănuim că acest partid ar putea fi un proiect al PDM şi al lui Plahotniuc, care astfel încearcă să se menţină la putere. Este doar o supoziţie, dar vom analiza situaţia. Dacă ne vom convinge că nu e aşa şi că este un partid care vrea schimbarea, nu va fi nicio problemă legată de o eventuală alianţă şi susţinere.
Deocamdată Platforma nu susţine acest partid şi nu are un candidat la Primăria Chişinău. Totuşi partidul lui Leancă şi cei din Partidul Democrat au încercat să facă legătura între Platforma DA şi Partidul Popular European din Moldova (PPEM) prin Oazu Nantoi, membru fondator al Platformei, care acum a plecat şi este candidat PPEM la Primăria Chişinău. Atunci când televiziunile lui Plahotniuc au dat imagini de la protest, l-au plasat şi pe Oazu Nantoi alături. Asta ne-a făcut să credem că există o legătură între Partidul Democrat şi cel al lui Iurie Leancă, dar deocamdată sunt supoziţii.
Ce efecte credeţi că va avea această mişcare de protest asupra scenei politice din RM şi asupra politicilor promovate de guvernul Gaburici?
Eu cred că dacă în jurul Platformei se va aduna foarte multă lume bună şi continuăm cu proteste şi propuneri foarte concrete, o să se schimbe ceva. E nevoie să se adune multă lume, să existe o susţinere mult mai mare şi să se pună presiune. Deja lucrurile au luat o întorsătură gravă cu Banca de Economii şi alte cazuri de corupţie care n-au fost cercetate de organele abilitate – Procuratură şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) – care şi-au dovedit impotenţa, iar asta trezeşte nemulţumirea populaţiei. Sper că aceasta va pune o presiune mai mare pe guvernanţi şi să obţinem anumite schimbări.
Urmează partea a II-a a interviului despre presiunile Platformei Civice privind implementarea Acordului de Asociere cu UE şi încercările de cenzurare a presei în Republica Moldova.
Cornelia Cozonac este preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Chişinău şi membru fondator al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr (DA).
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook