Jaful de organe comis de China comunistă - dezvăluit la Parlamentul European

Preşedintele organizaţiei The Transplantation Society Dr. Francis L. Delmonico (D) observă semnarea Rezoluţiei de la Hangzhou în China. 29 octombrie 2013. După aceea autorităţile chineze au negat acordurile făcute, promiţând o altă conferinţă în iunie, care însă nu s-a mai ţinut
Preşedintele organizaţiei The Transplantation Society Dr. Francis L. Delmonico (D) observă semnarea Rezoluţiei de la Hangzhou în China. 29 octombrie 2013. După aceea autorităţile chineze au negat acordurile făcute, promiţând o altă conferinţă în iunie, care însă nu s-a mai ţinut (Screenshot / declarationofinstanbul.org)

Parlamentul European va găzdui, marţi 21 aprilie, la Bruxelles, seminarul cu tema "Recoltarea de organe în China" în săptămâna în care, practicanţi Falun Gong, activişti pentru drepturile omului precum şi membri ai societăţii civile vor comemora începerea persecuţiei practicii spirituale Falun Gong în China.

O anchetă realizată în martie 2006 de jurnaliştii de la Epoch Times a dezvăluit că în China există lagăre unde regimul comunist a organizat mii sau zeci de mii de operaţii de recoltare forţată de organe de la deţinuţi politic, pe viu. La câteva luni după aceste dezvăluiri, un raport independent a confirmat cele mai sinistre bănuieli.

Nu este prima dată când Parlamentul European atrage atenţia asupra acestor atrocităţi prin organizarea atelierelor de lucru şi a seminariilor pe această temă.

Anul trecut, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), Henri Malosse, a denunţat practicile Partidului Comunist Chinez de recoltare forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă, deţinuţii executaţi şi a membrilor minorităţilor persecutate, ca “scandaloasă şi inacceptabilă” în cadrul conferinţei intitulată "Recoltarea de organe din China: Europa trebuie să acţioneze acum".

„Este scandalos şi din păcate a avut loc şi încă are loc în China, iar autorităţile autorizează recoltarea, furtul de organe pentru a fi vândute străinilor sau chinezilor. Acest lucru nu este acceptabil”, sublinia Malosse atunci.

Şi în acest an seminarul „Recoltarea de organe în China” se bucură de participarea extraordinară a unora dintre cele mai renumite personalităţi din lumea medicală, experţi internaţionali şi membri ai Parlamentului European.

La seminar vor participa personalităţi precum dr. Francis L. Delmonico - considerat cea mai importantă personalitate în domeniu la ora actuală, oficiali ai Uniunii Europene, parlamentari europeni, inclusiv experţi la nivel mondial precum reprezentantul în Europa al organizaţiei internaţionale de monitorizare medicală, Medici Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH), prof. Huige Li şi fostul secretar de stat pentru Asia-Pacific al guvernului canadian, Hon. David Kilgour, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace în 2010 pentru munca sa în acest domeniu.

Deschiderea sesiunii va fi făcută de deputatul Peter Liese, coordonator al Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară şi de deputatul Miroslav Mikolášik, membru al Subcomitetului pentru drepturile omului (DROI).

Seminarul va fi structurat în două părţi - "Situaţia internaţională a transplanturilor de organe" (Partea 1) şi "Traficul de organe este în creştere: Acuzaţiile internaţionale" (Partea 2).

Printre alocuţiunile aflate pe agenda de lucru se află „Recoltarea de organe: perspectiva drepturilor omului” prezentată de oficialul european Jöelle Hivonnet, „Legislaţia europeană modelul privind donarea şi transplantul de organe” a lui Stefaan Van Der Spiegel, liderul Departamentului Substanţelor de Origine Umană din cadrul Directoratului General pentru Sănătate şi Consumatori al Comisiei Europene.

Dr. Marta Lopez Fraga, şefa Comitetului European pentru Transplantul de Organe va prezenta lucrarea „Traficul de organe umane şi traficul de fiinţe umane în scopul prelevării de organe: punct de vedere juridic pentru a lupta împotriva crimelor de transplant” iar doctorul Beatriz Domínguez de la Organizaţia Naţională de Transplant din Spania şi co-preşedinte al grupului Declaraţiei de la Istanbul va prezenta prelegerea „Declaraţia de la Istanbul: Strategii recomandate pentru UE".

Prima parte a seminarului se va încheia cu intervenţia celui ce este considerat cea mai importantă personalitate în domeniu la ora actuală, dr. Francis L. Delmonico, care va susţine prelegerea "Donarea şi transplantul în China: politicile curente". Dr Delmonico (Harvard Medical School, Massachusetts General Hospital, SUA), este preşedintele Societăţii de Transplant şi coordonatorul desemnat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în domeniul donării şi transplantului de organe.

Partea a doua a seminarului va debuta cu alocuţiunea "Organele statului: Abuzul Transplanturilor în China" prezentat de Hon. David Kilgour, fost secretar de stat al guvernului canadian pentru Asia-Pacific. Domnul Kilgour, este co-autorul cărţii "Recoltarea Sângeroasă - Uciderea practicanţilor Falun Gong pentru organele lor" şi este unul dintre autorii eseurilor prezentate în cartea "Organele statului - Abuzul transplanturilor în China".

Evenimentul va continua cu prelegerea „Către un cadru global pentru donarea etică şi utilizarea organelor umane" a dr. Marie Charlotte Bouesseau de la Organizaţie Mondială a Sănătăţii (OMS).

Seminarul se va încheia cu prezentarea „Prelevarea de organe de la prizonierii condamnaţi la moarte şi a prizonierilor de conştiinţă în China” a delegatului european a organizaţiei internaţionale de monitorizare medicală, Medici Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH), prof. Huige LI, profesor de farmacologie vasculară la Institutul de Farmacologie al Universităţii Johannes Gutenberg din Germania.

Context

La 12 decembrie 2013 Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care cere Chinei „încetarea imediată a recoltării forţate de organe de la prizonieri de conştiinţă”, precum şi o anchetă completă şi pedepsirea celor responsabili de astfel de practici inumane. Rezoluţia reflectă „profunda îngrijorare faţă de rapoartele persistente şi credibile de recoltare sistematică fără consimţământ, condusă de stat, a organelor prizonierilor de conştiinţă din Republica Populară Chineză inclusiv de la un număr mare de practicanţi Falun Gong, încarceraţi pentru convingerile lor religioase, precum şi de la membrii altor grupuri minoritare etnice şi religioase”.

La 31 ianuarie 2015, Casa Albă a răspuns la o petiţie creată în decembrie 2012 pe site-ul său oficial, care-i solicită preşedintelui american să investigheze şi să condamne public recoltarea de organe de la adepţii Falun Gong din China.

Într-o declaraţie fără precedent de susţinere şi intenţie, Casa Albă a recunoscut că recoltarea de organe în mod lipsit de etică de la "prizonierii executaţi," şi gravele încălcări ale drepturilor omului ale grupurilor spirituale şi religioase, sunt o realitate inacceptabilă în China. În ciuda promisiunilor Chinei de a aboli practica în curs de desfăşurare, SUA "va continua să monitorizeze situaţia şi acţiunile pe care autorităţile chineze le iau pentru a-şi îndeplini angajamentul".

Cea mai recentă încercare a Chinei de a împăca opoziţia internaţională a venit la 3 decembrie 2014, când Huang Jiefu, director al Comitetului de Donare a Organelor din China şi fost viceministru al Sănătăţii, a atras atenţia sporită a mass-mediei anunţând că, după 1 ianuarie 2015, numai "organele donate voluntar" ar putea fi utilizate pentru transplant. Punctul central al acestui plan este că deţinuţii nu vor fi obligaţi să-şi doneze organele, dar că au acum "dreptul" de a-şi dona în mod voluntar organele în calitate de cetăţeni obişnuiţi, o practică care, în China, nu este ceea ce se pretinde a fi.

Etichetarea convenabilă a unui prizonier drept "cetăţean" implică faptul că voinţa liberă stă la baza donării altruiste de organe a prizonierilor care, că urmare a persecuţiei şi încarcerării lor, sunt lipsiţi de orice grad de auto-determinare. Puţini sunt cei din mass-media care au înţeles această manipulare semantică. Cotidianul britanic The Guardian a recunoscut şi a raportat despre caracterul înşelător al acesteia. Din fericire, unele organizaţii medicale recunosc jocul de cuvinte drept o lacună etică. Astfel, "Grupul de la Istanbul" (Declaration of Istanbul Custodian Group) a publicat o declaraţie a Societăţii Internaţionale de Transplant Cardiac şi Pulmonar şi a abordat problema în newsletter-ul lor, iar organizaţia "Medicii Împotriva Recoltării Forţate de Organe" (Doctors Against Forced Organ Harvesting) şi-a exprimat îngrijorarea prin intermediul unui comunicat de presă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


Gina Sturdza este traducătoarea volumelor "Recoltarea Sângeroasă - Uciderea practicanţilor Falun Gong pentru organele lor" şi "Organele statului - Abuzul transplanturilor în China".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe