Valeriu Munteanu, deputat PL: ”S-au risipit şi iluziile care mai erau legate de aderarea R.Moldova la UE” (video)
alte articole
”PLDM şi PDM au spus că nu vor face nicio coaliţie cu PCRM înainte de alegeri, iar apoi exact asta au făcut imediat după. Jocurile erau făcute cu mult timp înainte şi nu la Chişinău, ci în Rusia, sau în prezenţa emisarilor ruşi. S-au risipit astfel şi iluziile care mai erau legate de aderarea R.Moldova la UE”, a declarat deputatul liberal Valeriu Munteanu în cadrul dezbaterii ”Sfârşitul iluziilor – R. Moldova între România şi Rusia”, organizată astăzi de Fundaţia Universitară a Mării Negre la Bucureşti. El a mai arătat că PCRM pregăteşte multe proiecte legislative periculoase.
Deputatul moldovean a făcut un scurt istoric al evoluţiilor politice de la Chişinău, arătând cum partidul din care face parte PL a fost exclus de la guvernare pentru caracterul său pro-românesc, unionist şi pro-aderare la NATO. El a mai reamintit cum au fost cedate ruşilor două dintre cele mai importante obiective economice din RM, aeroportul internaţional Chişinău şi Banca de Economii şi a acuzat un ”dialog dublu cu Moscova şi întâlniri de taină ale unor politicieni de la Chişinău cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin”. În opinia sa, ”alegerile parlamentare din noiembrie au fost o farsă, pro-europenii şi-au minţit electoratul, iar noua coaliţie cu comuniştii este un proiect al Rusiei menit să scoată R.Moldova de pe orbita europeană”.
Munteanu a arătat că în prezent politicienii la putere bat tot mai multă monedă pe reîntregirea Moldovei prin ”aducerea Transnistriei acasă” şi se pregăteşte un nou plan Kozak. Deputatul a mai avertizat că se fac concesiuni periculoase comuniştilor, care ”încet îşi capătă halca de putere”. ”PSRM, PCRM şi PDM au votat pentru autonomia pe criterii etnice a Taracliei. În prezent, comuniştii propun şi un proiect de lege menit să consolideze statutul de neutralitate al R.Moldova, tradus impropriu din rusă, şi o lege de cenzurare drastică a presei electronice”, a explicat el.
La rândul său, jurnalistul şi scriitorul moldovean Val Butnaru a afirmat în cadrul aceluiaşi eveniment că ”lumea din Basarabia a fost hrănită multă vreme cu iluzia aderării la UE, dar trebuie să le spunem adevărul întreg că nu va urma nicio aderare”.
În opinia sa, parcursul european al Republicii Moldova a fost compromis de trei scandaluri: vânătoarea de tip mafiot din Pădurea Domnească, în care a fost ucis un om, dar nu s-a găsit niciun vinovat, spălarea a 20 de miliarde de dolari prin bănci şi instanţe judecătoreşti moldoveneşti de către firme ruseşti şi furtul de un miliard de dolari de la Banca de Economii (BEM). În opinia sa, Basarabia nu are decât două alternative: ”fie devine o gubernie rusească, fie se uneşte cu România şi devine o provincie românească”.
Butnaru consideră că situaţia actuală în care se află statul aminteşte de momentul 1940 şi se teme că ”ultimatumul stă să vină, iar România se va retrage definitiv din Basarabia, dat fiind că Rusia devine extrem de agresivă şi posesivă cu fostele colonii”. Totuşi jurnalistul recunoaşte că ”în ultimii 20 de ani, unirea R.Moldova cu România a fost scandată, nu gândită”. În opinia sa, despre unire trebuie să se vorbească în fiecare zi, nu doar la 27 martie şi 1 decembrie.
Eşecul economic
Dincolo de problemele de corupţie endemică şi joc politic dublu, Republica Moldova are şi mari probleme economice. ”RM nu a reuşit să-şi construiască o economie compatibilă cu cele din UE. Statele membre au cam aceeaşi structură a economiei, cu 32-33% din PIB reprezentând industria, în timp ce aceasta reprezintă 13% în R.Moldova. Contribuţia agriculturii ca pondere din PIB este de 2-5% în UE, faţă de 12% -13% în această ţară”, a explicat Petrişor Peiu, directorul Departamentului de Analize Economice al FUMN.
El a enumerat câteva vulnerabilităţi economice majore ale R. Moldova: deficitul comercial mare, proporţia mare a remiterilor (banii trimişi acasă de cetăţenii care lucrează în străinătate), de 20-25% din PIB (aprox.1,6 miliarde de dolari) şi lipsa unui sistem bancar viabil. Analistul economic a arătat că remiterile au scăzut puternic, dat fiind că 68% veneau din Federaţia Rusă, care a fost afectată de criza economică şi sancţiunile occidentale, fapt care a afectat economia RM.
”Lumea din Basarabia a fost hrănită multă vreme cu iluzia aderării la UE, dar trebuie să le spunem adevărul întreg că nu va urma nicio aderare” - Val Butnaru.
Pe de altă parte, Petrişor Peiu s-a referit şi el la gaura de un miliard de dolari de la Banca de Economii a Moldovei, arătând că ”R.Moldova a eşuat să devină un stat european şi din cauza lipsei unui sistem bancar viabil. Prin sistemul bancar moldovean au fost spălaţi o mie de miliarde de lei moldoveneşti”
Expertul FUMN a avertizat că ”populaţia va resimţi mult mai dureros criza sistemică şi recesiunea de -1, -2%”, iar UE nu va primi niciodată o ţară care nu îndeplineşte criteriile de la Copenhaga şi care nu are o economie de piaţă funcţională.
Şi fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu a venit cu un argument similar şi a subliniat că ”UE a obosit în sens intern, cronic” şi s-a întors după criză către propriile probleme. Dacă nu ar fi izbucnit criza din Ucraina, estul nu ar fi reprezentat deloc o prioritate pentru Uniune. Ca urmare, Chifu consideră că ”UE trebuie convinsă azi de state că se fac reforme şi merită să adere”.
Totuşi analistul s-a declarat sceptic faţă de de declaraţia comisarului european Johannes Hahn, potrivit căruia UE nu se va extinde în următorii 10 ani, întrebând retoric: ”Ce facem dacă UE nu se mai extinde? Închidem Republica Moldova?”. În opinia sa, este important ca ţara să facă reformele necesare pentru a fi pregătită pentru aderare, iar UE nu trebuie să-şi piardă instrumentele de atractivitate.
Citiţi şi: Cum a ajuns Banca de Economii pe mâna ruşilor(interviu)
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook