Constantin Corneanu: ”Corupţia este un factor destabilizator pentru securitatea Republicii Moldova” (interviu)

”Corupţia devine pe zi ce trece un factor destabilizator de securitate naţională în R.Moldova. Cel mai ilustrativ exemplu este cel al dispariţiei banilor de la Banca de Economii şi faptul că nu se găseşte făptuitorul, în ciuda supoziţiilor şi anchetelor”, afirmă istoricul Constantin Corneanu într-un interviu acordat Epoch Times în marja conferinţei ”Efectele acordului de asociere cu UE pentru Republica Moldova”. Pe de altă parte, expertul arată că elita politică din Transnistria este cu spatele la zid şi are de ales între o prăbuşire economică pe fondul diminuării sprijinului rusesc şi reintegrarea în spaţiul constituţional moldovean”
Constantin Corneanu (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
25.03.2015
Se încarcă player-ul...

”Corupţia devine pe zi ce trece un factor destabilizator de securitate naţională în R.Moldova. Cel mai ilustrativ exemplu este cel al dispariţiei banilor de la Banca de Economii şi faptul că nu se găseşte făptuitorul, în ciuda supoziţiilor şi anchetelor”, afirmă istoricul Constantin Corneanu într-un interviu acordat Epoch Times în marja conferinţei ”Efectele acordului de asociere cu UE pentru Republica Moldova”. Pe de altă parte, expertul arată că elita politică din Transnistria este cu spatele la zid şi are de ales între o prăbuşire economică pe fondul diminuării sprijinului rusesc şi reintegarea în spaţiul constituţional moldovean”.

Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice “Gheorghe I. Brătianu” (AESGS) consideră că delapidarea BEM şi faptul căpână la această oră hoţul n-a fost arestat, complicii n-au fost găsiţi iar banii nu s-au întors în safe-urile băncii” arată corupţia ca un impediment pentru procesul de integrare europeană al Republicii Moldova.

”Este nevoie de predictibilitate legislativă şi anticorupţie pentru ca orice investitor din spaţiul UE şi, nu numai, să se asigure că investiţiile sale vor avea un efect pozitiv. Corupţia este un factor destabilizator pentru securitatea naţională a R.Moldova aşa cum a fost şi la Kiev, unde a reprezentat începutul sfârşitului (regimului Ianukovici n.r.)”, a explicat Corneanu pentru Epoch Times.

Specialistul pe spaţiul ex-sovietic consideră că elita de la Chişinău nu mai are cale de întors şi nu va mai putea să facă jocul de balans între est şi cu vest. Compromisurile făcute cu minorităţi etnice şi naţionale extrem de vocale, din cauza corupţiei şi a indeciziei legată de orientarea geopolitică, nu mai pot continua în opinia sa, iar Republica Moldova trebuie să se decidă ”să meargă cu toate forţele fie spre UE, fie spre Uniunea Eurasiatică”.

Colapsul Transnistriei

Potrivit lui Corneanu, o consecinţă directă a semnării acordului de asociere cu UE de către Chişinău şi a crizei ucrainene este că ”pe măsură ce timpul se scurge, Transnistria, care se sufocă din punct de vedere economic, trebuie să achieseze la ideea de a accepta standardele pe care le impune guvernul de la Chişinău”. Regimul de la Tiraspol trebuie să aleagă între acceptarea reintegrării în ordinea constituţională a R.Moldova, care i-ar putea salva economia care se prăbuşeşte, şi o izolare ”între ceva ce încă nu ştim ce este (un război între Rusia şi Ucraina, o încetare de plăţi de către Rusia) şi Republica Moldova”.

După semnarea acordului de asociere, eforturile de soluţionare a crizei transnistrene s-au accelerat, iar liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuc s-a întâlnit la Chişinău cu premierul Chiril Gaburici, a amintit expertul.

Pe măsură ce timpul se scurge, Transnistria, care se sufocă din punct de vedere economic, trebuie să achieseze la ideea de a accepta standardele pe care le impune guvernul de la Chişinău.

Schimbarea atitudinii Ucrainei faţă de Tiraspol

Şi poziţia Kievului faţă de republica separatistă s-a schimbat. ”Ucraina nu are încotro şi trebuie să securizeze şi mai mult frontiera ucraineano-nistreană şi să accepte ideea că Transnistria este parte a spaţiului constituţional al R.Moldova”, a explicat în acest sens Constantin Corneanu pentru Epoch Times.

El a arătat că Transnistria nu are multe opţiuni. ”Elita politică de la Tiraspol se află cu spatele la zid, iar populaţia este obligată să suporte consecinţele indeciziei acesteia în privinţa reintegrării. Alternativa este o prăbuşire economică cu consecinţe sociale imprevizibile. După 1 ianuarie 2016, facilităţile pe care exportatorii din Transnistria le au pentru spaţiul UE încetează şi nu prea se văd alternative. Deja lucrurile s-au înrăutăţit foarte tare la Tiraspol prin neplata salariilor pe intervale de timp foarte mari, ceea ce face viaţa de nesuportat acolo. Federaţia Rusă se confruntă cu mari probleme economice şi financiare, astfel încât sprijinul masiv acordat pe vremuri Transnistriei s-a diminuat puternic”, a precizat Corneanu.

În concluzie, expertul a apreciat că pe termen mediu şi lung, Republica Moldova nu va putea continua balansul între est şi vest.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor