După 30 de ani, Myanmar reia pedeapsa capitală. Junta militară execută patru activişti pentru democraţie

Phyo Zeya Thaw - fost deputat în Myanmar, unul dintre activiştii pentru democraţie care a fost executat (Youtube - captură ecran)
D.B.
25.07.2022

Patru activişti pentru democraţie au fost executaţi de către armata din Myanmar, aceasta fiind considerată prima utilizare a pedepsei capitale din ultimele decenii.

Potrivit BBC, este vorba despre fostul deputat Phyo Zeya Thaw, scriitorul şi activistul Ko Jimmy, precum şi Hla Myo Aung şi Aung Thura Zaw - toţi patru fiind acuzaţi de comiterea unor "acte de terorism".

Execuţiile, care au fost anunţate pentru prima dată de armată în iunie, au atras condamnări internaţionale şi survin în urma unei lovituri de stat militare din 2021.

În februarie anul trecut, junta a răsturnat guvernul ales în mod democratic condus de Liga Naţională pentru Democraţie (NLD) a lui Aung San Suu Kyi în februarie, declanşând proteste uriaşe care au fost rapid zdrobite.

Guvernul din umbră al Unităţii Naţionale din Myanmar (NUG), care a fost format în opoziţie faţă de lovitura de stat şi care include personalităţi pro-democratice, reprezentanţi ai grupurilor etnice armate şi membri ai NLD, a condamnat crimele, declarându-se "extrem de şocat şi întristat" şi cerând comunităţii internaţionale să "pedepsească (junta militară criminală) pentru cruzimea şi crimele lor".

Publicaţia de ştiri de stat - Global News Light of Myanmar - a declarat că cei patru bărbaţi au fost executaţi deoarece "au dat directive, au făcut aranjamente şi au conspirat pentru acte de teroare brutale şi inumane" şi că ar fi fost acuzaţi în temeiul legilor de combatere a terorismului, dar nu a precizat când şi cum au fost executaţi.

Execuţiile sunt primele din 1988 încoace, potrivit Naţiunilor Unite. Execuţiile anterioare din Myanmar au avut loc prin spânzurare.

Membrii familiilor celor patru bărbaţi aşteaptă la închisoarea Insein din Yangon pentru a interoga autorităţile, potrivit BBC Burmese.
Aceştia nu au primit încă trupurile, a declarat sora lui Ko Jimmy pentru BBC.

Soţia lui Phyo, Thazin Nyunt Aung, a declarat că nu a fost informată de execuţia soţului ei, potrivit Reuters. Toate familiile au depus cereri pentru a obţine informaţii despre execuţii.

Cei patru bărbaţi au fost condamnaţi la moarte în ianuarie, în urma unor procese cu uşile închise pe care grupurile pentru drepturile omului le-au criticat ca fiind nedrepte şi netransparente. Phyo Zeya Tha şi Kyaw Min Yu, cunoscut şi sub numele de Ko Jimmy, au pierdut la apelurile împotriva sentinţelor lor în iunie.

Ko Jimmy, în vârstă de 53 de ani, a fost un veteran al Grupului studenţilor din generaţia 88 - o mişcare pro-democraţie birmaneză cunoscută pentru activismul lor împotriva juntei militare a ţării în timpul revoltelor studenţeşti din 1988. El a fost închis de mai multe ori pentru implicarea în mişcarea prodemocraţie, înainte de a fi eliberat în 2012.

El a fost arestat în octombrie anul trecut, după ce a fost acuzat că a ascuns arme şi muniţii într-un apartament din Yangon şi că a fost "consilier" al guvernului de uniune naţională.

Phyo Zeya Thaw, în vârstă de 41 de ani, a fost deputat NLD şi un aliat apropiat al lui Suu Kyi. Fost artist hip-hop, el a atras adesea furia juntei pentru versurile sale antimilitare. El a fost arestat în noiembrie pentru presupuse infracţiuni antiteroriste.

Se ştie mai puţin despre ceilalţi doi activişti - Hla Myo Aung şi Aung Thura Zaw. Aceştia au fost condamnaţi la moarte pentru uciderea unei femei care era un presupus informator al juntei.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a calificat decizia armatei de a-i condamna la moarte pe cei patru activişti drept "o încălcare flagrantă a dreptului la viaţă, la libertate şi la siguranţa persoanei".

De la preluarea puterii anul trecut, autorităţile militare şi-au intensificat represiunea împotriva miliţiilor locale, a activiştilor opoziţiei şi a celor care se consideră că nutresc sentimente împotriva loviturii de stat.

Aceştia au susţinut că rezultatele alegerilor generale, în urma cărora partidul politic al lui Suu Kyi a câştigat detaşat, au fost fraudate - o acuzaţie pe care oficialii comisiei electorale au negat-o, afirmând că nu există dovezi de fraudă.

De la lovitura de stat, Suu Kyi a fost reţinută în arest la domiciliu şi i-au fost aduse o serie de acuzaţii, de la corupţie până la încălcarea legii privind secretele oficiale ale ţării, ceea ce ar putea duce la o pedeapsă de până la 150 de ani de închisoare.

Asociaţia de Asistenţă pentru Prizonieri Politici (AAPP), care ţine evidenţa persoanelor ucise, încarcerate sau reţinute de armată, afirma că 14.847 de persoane au fost arestate de la lovitura de stat, iar aproximativ 2114 au fost ucise de forţele militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor