Diaconescu: Reunificarea Republicii Moldova cu România se va realiza în mod categoric
alte articole
Prezidenţiabilul PMP, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, că reunificarea României cu Republica Moldova este un proiect care se va realiza în mod categoric pentru că un popor "nu poate fi separat foarte mult timp". Acesta a avertizat că R. Moldova este "ameninţată" de Rusia, acesta fiind momentul în care România trebuie să demonstreze că îi poate apăra pe românii de peste Prut, relatează Mediafax.
"Această apropiere (cu Republica Moldova - n.r.) se va realiza prin reunificare. În mod categoric. Un popor nu poate sta separat foarte mult timp, nu este natural pentru o dezvoltare într-un destin al unei naţiuni. După părerea mea, deznaţionalizarea, pierderea identităţii naţionale reprezintă acte de genocid şi reprezintă cel mai mare succes pe care dictaturile la vedere sau modernizate le pot aplica unui popor", a declarat Diaconescu, mulţumindu-le celor care fac eforturi "serioase" pentru reunificarea celor două state româneşti.
Diaconescu este de părere că, dacă se doreşte cu adevărat ca acest lucru să se întâmple, atunci acest deziderat trebuie îndeplinit atât prin acţiunile şi "gesturile frumoase" ale tinerilor, cât şi prin paşi "atenţi, bine gândiţi", profitând de orice oportunitate.
"Este obligatorie interconectarea, este obligatoriu ca din punct de vedere al energiei românii de dincolo de Prut să se simtă liberi. Este obligatoriu să vă simţiţi liberi, însă, întâi de toate, trebuie să doriţi să fiţi liberi. Nicio manipulare din lume nu are putere în faţa libertăţii. Nicio propagandă nu are forţă în faţa dorinţei fiecăruia dintre noi de a se ruga în limba lui, de a vorbi în limba naţională, de a citi, de a învăţa", a subliniat acesta.
Vorbind despre contextul regional, prezidenţiabilul PMP a susţinut că Republica Moldova este "ameninţată" de Rusia, acesta fiind momentul în care România trebuie să demonstreze că îi poate apăra pe vecinii românii de peste Prut.
"Astăzi, datorită dezvoltărilor la Est şi datorită abuzurilor împotriva dreptului internaţional pe care le-a făcut Federaţia Rusă în Ucraina, Republica Moldova este ameninţată. Acum este momentul în care România trebuie să arate dacă ştie să-i apere pe românii de dincolo de Prut. Nu este simplu, dar acum se separă între oameni de stat şi politicieni de duzină", a declarat Diaconescu.
Reprezentantul PMP a adăugat că, dacă ar fi preşedinte, ar "înlătura" limita de 5.000 de burse oferite de statul român Republicii Moldova.
"Cine doreşte să vină să studieze în România este bine-venit, punct. Nu văd nicio altă logică, de ce trebuie să limităm şi să stabilim plafoane din acest punct de vedere", a concluzionat Cristian Diaconescu.