Curajul de a spune adevărul într-un regim comunist se plăteşte cu viaţa (Video)

Când Partidul Comunist Chinez a declanşat, în 1999, persecuţia împotriva Falun Gong, o practică spirituală urmată de zeci de milioane de chinezi, a urmat automat o intensă propagandă defăimătoare la scara naţională. Unii practicanţi au decis să ia atitudine şi să le spună adevărul celor care erau intoxicaţi de minciunile PCC. Pe mulţi, asta i-a costat viaţa.
Practicanţi Falun Dafa la un protest paşnic (Samira Bouaou / Epoch Times)
Gisela Sommer
27.07.2014

Când Partidul Comunist Chinez a declanşat, în 1999, persecuţia împotriva Falun Gong, o disciplină spirituală practicată de zeci de milioane de chinezi, a urmat automat o intensă propagandă defăimătoare la scara naţională. Unii practicanţi au decis să ia atitudine şi să le spună adevărul celor care erau intoxicaţi de minciunile PCC. Pe mulţi, asta i-a costat viaţa.

Recent, o practicantă Falun Gong, care a avut curajul să acceseze un canal de televiziune din China şi să difuzeze imagini ce expuneau brutala persecuţie, a murit din cauza torturilor suferite în cei şapte ani de detenţie.

Doamna Yang Chunling, absolventă a Universităţii Liaoning, era de profesie interpret de limba engleză. Împreună cu soţul ei, Yang Benliang, şi alţi câţiva practicanţi, au accesat reţeaua de televiziune prin cablu din Liaoyang la 5 septembrie 2005 pentru a reda un material video intitulat „Nouă Comentarii despre Partidul Comunist”, care documentează istoria violentă a PCC, inclusiv persecuţia împotriva Falun Gong.

Falun Gong este o practică spirituală tradiţională ale cărei principii sunt "Adevăr-Compasiune-Toleranţă". Informaţiile despre Falun Gong şi persecuţia orchestrată împotriva practicii sunt foarte strict cenzurate de către autorităţile chineze de când fostul lider al partidului comunist, Jiang Zemin, a ordonat eradicarea practicii în 1999. Sfidând cenzura, doamna Yang a plătit preţul suprem.

Programul introdus în reţeaua de televiziune prin cablu Liaoyang a fost difuzat timp de 90 minute, cauzând reacţii la adresa Partidului Comunist în rândul populaţiei locale şi trimiţând unde de şoc în rândul autorităţilor. Luo Gan, pe vremea aceea şef al Comitetului al Afacerilor Politice şi Juridice al statului, a supervizat personal anchetarea cazului, în timp ce Jiang Zemin a dat ordin ca autorii "să fie omorâţi fără milă".

O lună mai târziu, cei opt participanţi au fost arestaţi. Doamna Yang a fost arestată pe 13 octombrie 2005 în casa ei din oraşul Dalian, provincia Liaoning. În timpul arestării, poliţiştii au bătut-o în mod brutal şi i-au rupt braţul drept. Ea a fost condamnată la şapte ani de închisoare şi încarcerată la centrul de detenţie Liaoyang unde a intrat în greva foamei, potrivit unui raport din 22 mai al Minghui.org, un site care documentează persecuţia practicanţilor Falun Gong din China.

La câteva luni după arestarea ei, doamna Yang a fost eliberată temporar din motive medicale, atunci când starea ei de sănătate a devenit critică. A fost arestată din nou în aprilie 2006, şi a fost din nou condamnată la şapte ani, pe care i-a petrecut în închisoarea pentru femei Liaoning, cunoscută, de asemenea, şi sub numele de închisoarea Dabei.

În timpul Crăciunului din 2006, închisoarea i-a cerut să muncească, dar ea a refuzat. Un deţinut pe nume Zhao Yan a împins-o pe doamna Yang la pământ, rupându-i din nou braţul drept. Medicii i-au aplicat doar o atelă realizată din două plăci de lemn, fără a-i pune osul rupt la loc. Doamna Yang a suferit o serie de tratamente inumane în detenţie, printre care şi privarea de somn, sufocarea cu o pungă de plastic trasă peste cap şi ore întregi de bătăi.

Doamna Yang a murit pe 2 aprilie 2014, la un an după eliberarea ei, în urma leziunilor suferite în timpul detenţiei, a relatat Minghui. Ea avea doar 40 de ani.

Detenţia anterioară

Între lunile mai 2002 şi septembrie 2004, doamna Yang a fost deţinută în macabrul lagăr de muncă forţată Masanjia din Shenyang, provincia Liaoning, pentru că distribuia materiale informative despre Falun Gong.

Pentru a o forţa să renunţe la Falun Gong, ea a fost supusă la sesiuni de spălare a creierului şi în alte lagăre de muncă unde a fost torturată, inclusiv prin privare de somn şi bătăi.

Într-o metodă de tortură extrem de dureroasă ea a fost forţată să ţină picioarele încrucişate unul peste celălalt, în ceea ce se numeşte poziţia lotus, pe care practicanţii Falun Gong o folosesc în timpul exerciţiilor de meditaţie. Apoi, personalul de spălare a creierului i-a legat strâns picioarele cu frânghii şi i-a încătuşat mâinile la spate de un calorifer timp de 36 de ore. Când a fost eliberată ea nu se mai putea mişca, iar deţinuţilor li s-a ordonat să o bată.

Familie distrusă

Soţul doamnei Yang, Yang Benliang, a fost de asemenea arestat pentru implicarea lui în transmisia programului TV şi a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Mama lui, doamna Cao Yuzhen, a fost arestată când s-a dus să vadă cuplul şi a fost ulterior condamnată la nouă ani de închisoare. Nici soţul, nici mama nu sunt la curent cu moartea doamnei Yang pentru că ambii se află încă în închisoare.

Sora mai mică a doamnei Yang, Yang Chunhua, şi mama lor, doamna Dong Baoxin, erau, de asemenea, practicante Falun Gong şi amândouă au fost încarcerate.

Doamna Dong a fost arestată de două ori pentru că a vorbit cu oamenii despre Falun Gong. Prima dată a fost în decembrie 2000, atunci când ea făcea pliante Falun Gong cu fiicele ei acasă în Dalian. Fiicele ei au scăpat de arest, dar ea a fost dusă la Fushun şi condamnată la muncă forţată, unde a fost torturată cu cruzime. Ea a fost eliberată din motive medicale o lună mai târziu.

În ianuarie 2001, doamna Dong şi fiicele sale au fost din nou arestate. Ele au fost închise într-o cuşcă de fier timp de 24 de ore la secţia de poliţie Houjiagou şi mai târziu duse la Centrul de Reabilitare pentru drogaţi, în Dalian.

Ambele surori au fost condamnate la câte doi ani în lagărul de muncă forţată în lagărul Masanjia. Doamna Dong a făcut mai multe încercări nereuşite de a-şi vedea fiicele acolo. Din cauza hărţuirilor permanente din partea cadrelor locale de securitate, ea a decis să se mute în alt oraş. Când fiicele ei au fost eliberate în septembrie 2004, mama lor era în stare gravă. Ea a murit în octombrie 2004.

Doamna Yang Chunhua, sora lui Chunling, este acum singurul membru din familie rămas care poată să spună povestea despre modul în care autorităţile chineze i-au persecutat familia pentru credinţa lor. Ea a povestit despre sora ei: "Deşi a suferit tortura şi o presiune majoră în fiecare zi, ea nu a renunţat la credinţa ei".

Ea a relatat ca şi în mijlocul unei astfel de persecuţii şi torturi, sora ei i-a tratat pe deţinuţii de drept comun, cărora li se ordona să o tortureze, cu bunătate, explicându-le principiile Adevăr-Compasiune-Toleranţă. Bunătatea doamnei Chunling a ajuns la inima oamenilor.

"Era o criminală condamnată căreia i s-a cerut să o monitorizeze pe sora mea mai mare. Ea avea un temperament arţăgos şi le bătea pe altele extrem de nemilos. Dar, după ce a fost în preajma surorii mele pentru o vreme, ea i-a spus acesteia: "După ce o să ies din închisoare nu-i voi mai bate pe alţii şi voi învăţa principiile Falun Gong", a relatat Chunhua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor