Decizia CCR în cazul Şoşoacă. Danileţ trage semnalul de alarmă: "Trăim în plină dictatură şi o acceptăm aproape natural"

Cristi Danileţ (Captură video)
Loredana Diacu
08.10.2024

Fostul judecător Cristi Danileţ critică dur decizia şi respectiv motivarea CCR privind interzicerea candidaturii Dianei Şoşoacă la prezidenţiale. "Trăim în plină dictatură!", avertizează Danileţ, într-o opinie pentru Epoch Times.

Potrivit lui Danileţ, ultima decizie a judectătorilor CCR a arătat că instituţia se pune inclusiv deasupra Constituţiei. Mai grav, românii au ajuns să se obişnuiască cu dictatura, avertizează el.

"CCR poate decide orice. Mâine poate spune că nu poate fi preşedintele statului cel care are filmuleţe pe TikTok în care tunde gardul în timpul cât era funcţionar al statului. Pentru o astfel de aberaţie nici nu m-aş putea apăra, nici nu aş avea cum să o contest. CCR este deasupra tuturor, inclusiv a Constituţiei. În România nu exista sistemul de 'checks and balances', ci există o singură putere: partidul majoritar care impune oamenii la CCR, controlează justiţia şi are ramificaţie în toată administraţia. Trăim în plină dictatură PSD-PNL şi o acceptăm aproape natural, din păcate, începând cu 2017, când au fost plămădite reformele Toader-Dragnea", a declarat Danileţ pentru Epoch Times.

Întrebat cât de mare este pericolul creării acestui precedent, Danileţ a subliniat că la CCR au fost numiţi oameni cu studii juridice îndoielnice, lucru care îi face permisivi la influenţa politicului:

"Totul ţine de înţelepciunea membrilor CCR care au putere imensă. Dar au fost numiţi acolo oameni cu studii juridice îndoielnice şi care în viaţa lor nu au scris vreun articol de drept. În lipsa unei culturi a dreptului, cum să te aştepţi de la ei să gândească la nivel de fineţe în chestiuni constituţionale?!

Un adevărat intelectual la CCR nu se lasă controlat politic şi ştie cum să motiveze constituţional actele sale", susţine fostul magistrat.

Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat, luni seară, motivarea deciziei prin care Dianei Şoşoacă i-a fost interzis să candideze pentru Cotroceni.

În motivare, judecătorii fac o trecere în revistă a declaraţiilor şi acţiunilor Dianei Şoşoacă din ultimii ani care, susţin ei, au fost contrare valorilor constituţionale ale României. Judecătorii arată că Şoşoacă a fost la recepţii organizate de Ambasada Rusiei, unde a criticat România şi a susţinut că Rusia are mai multă democraţie.

„Declaraţiile publice, luările de poziţii şi exprimarea unor convingeri în contradicţie cu valorile constituţionale şi cu exigenţele unei societăţi democratice, coroborate cu participarea la anumite evenimente publice sunt temeiuri suficiente pentru a indica faptul că doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă, în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al României, pune la îndoială şi desconsideră obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanţii esenţiale ale valorilor şi opţiunilor fundamentale ale statului”, se arată în document.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor