Antrenorul lotului naţional de bob şi sanie este acuzat de proxenetism la patru ani după acuzaţiile victimelor. Între timp a fost păstrat în staff-ul naţionalei

DIICOT (facebook.com)
Loredana Diacu
09.10.2024

DIICOT a transmis că a efectuat percheziţii la două persoane din Constanţa, acuzate de „săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane în formă continuată”. Unul dintre cei doi suspecţi este Paul Neagu, antrenorul lotului naţional de bob şi sanie, scrie GSP.ro.

Comunicatul autorităţilor vine la 4 ani de când o sportivă de la lot dezvăluia în presă că a fost hărţuită sexual de Neagu. În tot acest timp, el a fost păstrat în staff-ul echipei naţionale!

Neagu e acuzat că a săvârşit acte de proxenetism în perioada 2013-2019, mai exact că „a constrâns fizic şi moral să întreţină acte sexuale cu persoane de sex masculin” 3 sportive din lotul naţional.

În 2020, el a fost acuzat de abuz de către sportiva Ioana Gheorghe, membră a lotului naţional. În ciuda tuturor acuzaţiilor, Paul Neagu e în continuare antrenorul lotului, arată sursa citată.

Redăm comunicatul DIICOT

„În cursul zilei de astăzi, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de combatere a traficului de persoane au efectuat un număr de 2 percheziţii domiciliare pe rază municipiului Constanţa, într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de doi suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane în formă continuată, complicitate la trafic de persoane în formă continuată şi influenţarea declaraţiilor.

În fapt s-a reţinut că în perioada 2013-2019, suspectul, în calitate de antrenor al unui lot naţional feminin de sporturi de iarnă, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la diferite intervale de timp, a recrutat trei persoane vătămate, prin abuz de autoritate şi inducere în eroare, cu privire la obţinerea unor performanţe sportive interne şi internaţionale, în scopul exploatării sexuale, prin obligarea la practicarea prostituţiei.

Ulterior, suspectul le-a adăpostit pe victime în incinta sediului social aparţinând unui centru sportiv situat în municipiul Constanţa şi le-a transportat în ţară şi în străinătate, respectiv în mai multe locaţii din municipiul Constanţa, precum şi pe teritoriul Germaniei, Principatului Monaco şi Letoniei.

Astfel, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimelor, de ataşamentul emoţional şi ulterior de starea de sănătate psihică precară, suspectul le-a constrâns fizic şi moral să întreţină acte sexuale cu persoane de sex masculin, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale, sub forma unor sponsorizări oferite lotului naţional feminin de sporturi de iarnă”, a transmis DIICOT.

Procurorii mai susţin că Paul Neagu a avut ca scop consolidarea relaţiilor de prietenie cu persoane influente, cu resurse financiare considerabile, acesta iniţiind contacte cu oameni de afaceri şi persoane publice cu influenţă, cunoscute în România şi în municipiul Constanţa. Astfel, Paul Neagu a identificat, într-o manieră calificată, vulnerabilitatea fiecărei sportive, adaptându-şi metodele de manipulare la nevoile fiecăreia, pentru a le exploata sexual cu scopul de a-şi satisface dorinţele sexuale sau ale oamenilor de afaceri din anturajul său şi pentru a câştiga o formă de respect sau de apreciere din partea acestora. În fapt, sumele de bani provenite din decontările frauduloase reprezentau o recompensă pentru serviciile sexuale oferite acestuia şi persoanelor din anturajul său şi o modalitate de a le menţine în starea de dependenţă emoţională, în scopul exploatării sexuale.

DIICOT mai susţine că în 2023, Paul Neagu a încercat să o facă pe una dintre victime să îşi retragă declaraţiile.

„De asemenea, la data de 04.05.2023, în scopul determinării uneia dintre persoanele vătămate să îşi retragă ori să îşi schimbe declaraţiile pe care le-a dat în prezenta cauză, suspectul a abordat victima prin intermediul unei aplicaţii mobile şi i-a transmis un document care conţinea un text redactat, pe care urma să îl autentifice în faţa unui notar public, pentru a contrazice cele declarate de către victimă.

Ulterior, la data de 08.05.2023 suspectul a însoţit-o pe victimă la un birou notarial de pe raza municipiului Constanţa, în vederea autentificării înscrisului sus-menţionat, document care, ulterior, a şi fost depus la dosarul cauzei de către persoana vătămată, prin intermediul serviciilor poştale”, a mai transmis DIICOT.

În fapt, sumele de bani provenite din decontările frauduloase reprezentau o recompensă pentru serviciile sexuale oferite acestuia şi persoanelor din anturajul său şi o modalitate de a le menţine în starea de dependenţă emoţională, în scopul exploatării sexuale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor