Cum să-ţi dezvolţi carisma şi să devii mai plăcută

Se pare că unii oameni se nasc cu o personalitate plăcută, însă toată lumea este capabilă să-şi dezvolte carisma. Indiferent de personalitate, există anumite trăsături pe care le poţi aplica comportamentului tău şi să devii mai atrăgătoare, demnă de încredere şi influenţă.
Cristina Rizea
29.08.2017

alte articole

carisma (carisma)
Cristina Rizea
29.08.2017

Se pare că unii oameni se nasc cu o personalitate plăcută, însă toată lumea este capabilă să-şi dezvolte carisma. Indiferent de personalitate, există anumite trăsături pe care le poţi aplica comportamentului tău şi să devii mai atrăgătoare, demnă de încredere şi influentă.

Mai jos sunt elementele de bază pentru a-ţi dezvolta carisma (valabil pentru femei cât şi pentru bărbaţi):

Carisma este un lucru pe care-l înveţi, nu ceva cu care te naşti

Dacă ai întâlnit pe cineva plăcut, însă nu puteai explica în mod specific de ce îţi plăcea acea persoană, atunci înseamnă că aceasta are carismă. Şi tu poţi să înveţi să fii carismatică. Tot ceea ce-i nevoie să faci, este să schimbi câteva lucruri în comportamentul tău. Carisma are de-a face cu ceea ce faci şi spui, ceea ce este diferit de cine eşti ca persoană. Mintea ta, interacţiunile cu ceilalţi, limbajul corpului şi modul în care îi tratezi pe ceilalţi, toate joacă un rol în dezvoltarea carismei.

Asta îmi aminteşte de o întâmplare ce a avut loc cu faimoasa Marilyn Monroe. În timpul unei zile aglomerate, Marilyn a luat cu ea un fotograf în Grand Central Station în New York. Erau oameni peste tot, însă se pare că nimeni nu părea să recunoască una din cele mai faimoase persoane din lume. S-a urcat într-un tren şi a mers liniştită până la următoarea staţie, fără s-o observe cineva.

Marilyn încerca să scoată în evidenţă următorul aspect: decizia îi aparţinea dacă să fie faimoasa domnişoară Monroe sau doar Norma Jean Baker (numele ei real). În timp ce mergea cu trenul era Norma Jean, însă în momentul în care a ajuns în cealaltă staţie şi a ieşit pe străzile aglomerate din New York, a decis să se transforme în Marilyn. Aşa că s-a uitat în jur şi l-a rugat pe fotograf cu o voce seducătoare: "Vrei să o vezi? Pe Marilyn?".

Iar apoi, după cum spune fotograful, nu a făcut vreun gest grandios, ci doar şi-a trecut mâinile prin păr de câteva ori şi a pozat pentru fotografie. Şi totuşi, cu această simplă schimbare, a devenit dintr-o dată magnetică. Părea că emană o aură magică şi că totul în jur s-a oprit. Timpul s-a oprit şi el împreună cu oamenii din jur care o priveau cu uimire, în timp ce şi-au dat seama dintr-odată că aveau o vedetă în preajma lor..."

Fără îndoială că Marilyn Monroe avea frumuseţea ca avantaj, însă ea a vrut să scoată în evidenţă că această carismă este un lucru pe care îl creezi şi emani, nu doar ceva cu care te naşti. Scopul aici este s-o găseşti pe Marilyn în Norma Jean Baker a ta. Este acolo, însă trebuie să lucrezi ca să o găseşti.

Ca să o iei pe această cale îţi trebuie şi puţin curaj. Să-ţi dezvolţi carisma este un proces ce implică să te uiţi la tine cu mare atenţie şi la lucrurile pe care le faci. S-ar putea să nu-ţi placă mereu ceea ce vezi, însă nu te necăji prea mult. Dacă îţi setezi un standard de conduită, vei putea să identifici comportamentele pe care le ai de schimbat. Ţine minte că nu schimbi cine eşti ca persoană, doar schimbi modul în care eşti percepută de cei din jur, făcând ajustări de fineţe la ceea ce comunici către exterior.
Stăpâneşte Arta de a fi Prezentă. Prezenţa este unul dintre cele mai importante aspecte ale carismei, încrederea în sine venind din urmă foarte aproape. Să fii prezentă înseamnă să fii cu adevărat conectată cu cei din jur. Practic îi araţi celeilalte persoane că are parte de atenţia ta deplină. Fără încredere în sine poţi părea o persoană timidă sau neinteresată de ceilalţi, însă fără prezenţă, poţi părea cineva care-i doar interesat să se dea mare. Aşa cum este valabil cu majoritatea lucrurilor, niciuna din extreme nu este o opţiune bună.

De fapt, arta de a fi prezent scoate în evidenţă cel mai important lucru de care să-ţi aminteşti în timp ce-ţi dezvolţi carisma: nu-i vorba despre tine.

Când te gândeşti la carismă, probabil că te gândeşti la moduri prin care să-i impresionezi pe cei din jur. Însă secretul paradoxal al carismei este că nu-i vorba de a scoate în evidenţă calităţile tale, ci să faci cealaltă persoană să se simtă bine în piele sa. Carisma adevărată o face pe cealaltă persoană să se simtă importantă. După ce încheie o interacţiune cu tine, se simte mai bine în raport cu ea însăşi.

Adevărul este că ne place de noi înşine şi ne place să vorbim despre noi. Oamenii din viaţa ta de care îţi place şi pe care-i consideri carismatici, te lasă să fii tu însăţi şi să vorbeşti despre tine. Fii pozitivă, renunţă la ego şi oferă întreaga ta atenţie celeilalte persoane. Este chiar atât de simplu.

Fii atentă la fiecare cuvânt care iese pe gura celeilalte persoane. Imaginează-ţi că te uiţi la un film sau citeşti o carte şi înveţi într-un ritm lent despre personajul principal. Investeşte-ţi timpul şi atenţia pe celălalt. Cel mai important aspect aici este să nu stai acolo şi să te gândeşti la ceea ce urmează să spui, în timp ce aceştia vorbesc. Pare că ar fi lucrul proactiv de făcut, însă doar arată că nu asculţi cu adevărat, ci doar te pregăteşti să răspunzi.

Există un echilibru, desigur. Nu prea poţi să stai şi să-i asculţi pe cei din jur toată ziua. Să ştii să vorbeşti şi să te exprimi într-un mod încrezător este de asemenea important.

Dezvoltă-ţi încrederea în sine

Să ai încredere în tine te va ajuta foarte mult în timp ce devii mai carismatică, însă nu este foarte uşor de construit. Nu vrei să fii percepută ca fiind arogantă, dar nici timidă sau speriată. Totul depinde de cum te simţi în propria piele. Având grijă de corpul tău (alimentaţie fitness), îmbrăcându-te cu haine ce te fac să te simţi bine şi vorbind despre lucruri pe care le înţelegi, te poate ajuta să construieşti şi să-ţi menţii încrederea în sine.

La un moment dat, n-ar trebui totuşi să vorbeşti numai despre ceea ce ştii. Poţi să fii deschisă cu ceilalţi şi să araţi că eşti de asemenea curioasă, în timp ce se vede că ai încredere în tine. Cei mai mulţi dintre noi se blochează când suntem prinşi într-o conversaţie cu un subiect despre care nu ştim mai nimic şi dintr-odată începem să căutăm modalităţi prin care să ne apărăm, în loc să fim în regulă cu faptul că nu ştim. Dacă ieşi din modul defensiv şi treci în cel în care eşti curioasă, vei fi percepută ca având încredere în tine, chiar dacă nu cunoşti un anumit subiect. Mai mult decât atât, fiind curioasă te ajută să-ţi menţii starea de prezenţă. Nu pleci undeva prin mintea ta, încercând să găseşti răspunsuri, ci eşti vizibil implicată în conversaţie.

Persoanele ce au încredere în sine şi carisma, trăiesc având un anumit scop în minte. Se vede cu ochiul liber când nu pare că ai o misiune sau un scop care să te motiveze să mergi mai departe când este dificil. Este de ajuns să ştii că eşti în viaţă să faci ceva anume în această lume.

Alege o cauză, un obiectiv, o viziune şi trăieşte-o. Oamenii îşi doresc să aibă o cauză în direcţia căreia să meargă, ceva în care să creadă. Este important să crezi atât de mult în ea, încă aceasta să stea la baza fiecărui gest pe care-l faci. Mergi mai departe, chiar dacă dai peste situaţii care nu-ţi plac. Arată-le celorlalţi că şi tu ai acele îndoieli ca şi ei.

S-ar putea să nu ştii mereu direcţia în care mergi, însă ar trebui să proiectezi că ai încredere că totul va fi în regulă, indiferent ce ţi se aşterne în faţă. Cu toţii avem acele momente în care simţim că am spus sau făcut o prostie. Lasă-le deoparte. Când totuşi treci prin ele şi alegi să gândeşti într-un mod negativ chiar şi pentru o fracţiune de secundă, comportamentul ţi se schimbă în mod vizibil. Începi să te fâstâceşti şi ceilalţi oameni pot vedea acest lucru. Să ai încredere în tine înseamnă să fii în regulă cu ceea ce faci şi cine eşti. În general ne plac oamenii care au încredere în ei, chiar dacă au şi caracteristici care sunt mai puţin atrăgătoare.

Stăpâneşte bazele unei conversaţii reuşite

Oamenii carismatici ştiu cum să vorbească cu alte persoane. Ştiu cum să înceapă o conversaţie, să o ducă într-o anumită direcţie şi să-i facă pe ceilalţi să se simtă confortabil. Dacă nu ştii cum să vorbeşti cu oameni la nivel de bază, trebuie să practici acest lucru. O să fie dificil, dar dacă ai curaj şi laşi în urmă mentalitatea care te împiedică să faci acest lucru, îţi va prinde foarte bine pe viitor. La început nu te vei simţi confortabil, însă a fi în această stare este modul în care te îmbunătăţeşti.

Dacă nu ştii cum să începi o conversaţie, fii creativă. Mai întâi, gândeşte-te despre ce ţi-ar plăcea şi despre ce nu ţi-ar plăcea să vorbeşti. Dacă există un subiect ce te-ar face să nu te simţi confortabil, probabil că şi cealaltă persoană se va simţi la fel. De asemenea este mult mai simplu să începi o conversaţie când ai o atitudine drăguţă, faţă de situaţia în care vrei să pari ca şi cum ai spus ceva genial. Oricum, fiind drăguţă este un plus important pentru carismă. Fă tot ce poţi pentru a evita momentele ciudate de tăcere.

Persoanele ce stăpânesc arta conversaţiei ştiu cum să se raporteze la cei din jur, indiferent de nivelul lor cultural. Împărtăşesc experienţe şi îmbracă totul într-o poveste interesantă. Umorul este un instrument foarte bun şi important de reţinut este că nu ceea ce spui este important, ci modul în care o spui. Dacă nu eşti sigură în legătură cu o glumă, mai bine nu o mai spui. Când ai încredere în tine în timp ce spui o glumă, acest lucru va fi un mare plus pentru carisma ta. Când umorul este folosit într-un mod corespunzător, te poate face printre cele mai plăcute persoane din cameră.

În cele din urmă, pune întrebări. Oamenilor le place să fie ascultaţi şi întrebările îţi oferă o oportunitate bună să te faci plăcută. Persoana care pune întrebările de obicei conduce conversaţia. Iar cei care pun întrebări rezonabile, de obicei sunt percepuţi ca inteligenţi, ba chiar înţelepţi: două elemente ce ajută la construcţia carismei. Este foarte interesant faptul că ai nevoie de mult mai puţine cunoştinţe să pui o întrebare bună, decât să oferi un răspuns bun, iar cei ce pun multe întrebări, de cele mai multe ori dau naştere unei impresii foarte bune.

Gândeşte-te la gazdele emisiunilor de tip talk show. Sunt unele dintre cele mai plăcute şi mai carismatice persoane din lume, acesta fiind de fapt criteriul prin care primesc acele locuri de muncă. Au umor dar de cele mai multe ori nu fac nimic altceva decât să pună întrebări gazdelor lor, fiind percepuţi ca persoana plăcută ce este în control. Carisma este mai mult despre a-i cunoaşte pe ceilalţi, decât este despre ceilalţi care învaţă despre tine.

Practică contactul vizual

Câteodată, un contact vizual pus în practică în mod corespunzător, poate spune mai mult decât oricâte cuvinte. Contactul vizual bun poate exprima faptul că asculţi, că-ţi pasă şi că accepţi acea persoană ca individ. Dacă priveşti în jos sau eviţi în mod constant contactul vizual, arată faptul că nu eşti interesată sau că eşti cu mintea în altă parte.

Să practici contactul vizual poate fi cu urcuşuri şi coborâşuri. Prea mult îi poate îndepărta pe cei din jur, dar şi dacă faci prea puţin nu-i bine. Va trebui să experimentezi pentru a găsi cantitatea potrivită. Cel mai bine este să testezi puţin înainte: încearcă să ţii contactul vizual cu o secundă mai mult decât ai face-o în mod normal. Cum te simţi? Cum reacţionează cealaltă persoană? Ţine minte că ai multe ocazii să pui acest lucru în practică. Fie cu persoana care te serveşte la masa, vânzătoarea de la magazin sau cine te serveşte la recepţia de la hotel.

Cu timpul îţi vei da seama ce funcţionează şi ce este prea mult. Modul în care faci contact vizual este la fel de important ca şi cât durează. Dacă nu eşti sigură de unde să începi fără să se creeze o situaţie ciudată, uită-te la culoarea ochilor celeilalte persoane. Observă culoarea ochilor persoanei cu care vorbeşti şi fă-ţi un obicei din asta.

Fii expresivă cu corpul tău

Persoanele carismatice exprimă modul în care se simt în diferite forme. Folosindu-ţi corpul pentru a scoate în evidenţă şi a sublinia modul în care te simţi sau subiectul despre care vorbeşti, te poate ajuta foarte mult. Nimeni nu crede despre cineva care stă ţeapăn ca o scândură ca fiind interesant. Mai presus de toate, aminteşte-ţi să zâmbeşti. Oamenii zâmbitori sunt mult mai abordabili şi mai plăcuţi, faţă de cineva care arată ca şi cum ar fi furios sau neinteresat de ceea ce se întâmplă.

Dacă nu eşti sigură de unde să începi cu limbajul corpului, gândeşte-te la persoane pe care le cunoşti şi observă modul în care se exprimă. De exemplu, părinţii tăi când vii acasă şi nu te-au mai văzut de mult timp, modul în care zâmbesc şi te iau în braţe.
Ne place să fim în preajma persoanelor care au un vocabular bogat de gesturi expresive. Desigur, nu vrei să fii exagerată, dar gesturi care sunt ca reacţie la ceea ce se întâmplă în acel moment şi sunt potrivite ocaziei, te vor ajuta să faci o impresie bună.

De asemenea, este important să fii conştientă de comportamentele expresive care nu sunt bune. De exemplu, să dai din cap în semn afirmativ este o bună modalitate de a exprima în mod vizibil cuiva că asculţi, dar dacă dai din cap prea mult, poate arăta mai rău decât dacă nu faci nimic. Dintr-odată este evident pentru cealaltă persoană că încerci să araţi că asculţi şi atât, dar aceasta nu simte că punctul ei de vedere ajunge la tine.

Oamenii percep gesturile pe care le faci, indiferent cât de subtile ar fi, aşa că devenind conştientă de cele care îi îndepărtează pe cei din jur, îţi va fi de un real folos. Dacă nu eşti sigură că ceea ce faci poate fi interpretat negativ, întreabă-ţi prietenii sau pe cineva în care ai încredere să fie complet sincer cu tine. Poate fi neplăcut să auzi adevărul, dar nu poţi să repari ceva dacă nu ştii că există.

Devino conştientă de comportamentul pe care-l ai. Dacă începi să nu mai fii conştientă de ceea ce face corpul tău, o soluţie este să-ţi îndrepţi atenţia către senzaţia pe care o ai în degetele de la picioare. În acest moment vei simţi şi îţi vei da seama de tot ce face corpul tău, din cap până-n picioare. Stai cocoşată? Te joci cu ceva din buzunar? Devino conştientă şi schimbă lucrurile nepotrivite.

Când ai îndoieli, oglindeşte

Oglindirea punctelor forte este o metodă uşoară prin care să fii mai carismatică chiar acum. Oglindeşte gesturile celeilalte persoane şi nivelul de energie emoţională şi vei observa cât de bine va reacţiona la acest lucru. Nu-i nevoie să fii de acord cu tot ceea ce face sau spune, ci doar comportă-te aşa cum se comportă şi ea până într-un anumit punct. Acest lucru se poate întâmpla natural, în funcţie de situaţia în care te afli, însă este o modalitate simplă de a fi mai plăcută.

Să ştii să observi este un element important al carismei, iar un punct important aici este că ar trebui să te uiţi după persoanele care ţi se par carismatice. Nu-i nevoie să le copiezi, ci să observi secretele, să le încerci pe pielea ta şi să le rafinezi, până când se potrivesc cu modul tău de a fi. Este un proces de încercare şi eroare.

Acum ai abilitatea de a fi o persoană mai plăcută şi mai carismatică, iar schimbările pe care le ai de făcut în acest proces, nu sunt chiar atât de mari pe cât par. Prezenţă, încredere în sine şi treptat reuşeşti să-ţi influenţezi în mod conştient comportamentul. Toate aceste lucruri sunt elemente cheie ce vor sta la baza percepţiei celorlalţi despre tine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor