10 lucruri de care să-ţi aminteşti când totul pare fără speranţă
alte articole
Când totul pare să fie fără speranţă, aminteşte-ţi să-ţi spui următoarele lucruri:
1. Ceva bun va rezulta din toate acestea
Indiferent cât de rea este situaţia în care te afli, poţi fi aproape sigur că ceva bun va rezulta de pe urma acesteia. Cel puţin este foarte posibil să înveţi o lecţie de viaţă. Poate că înveţi să nu mai repeţi aceeaşi greşeală în viitor sau poate că laşi în urmă o situaţie negativă şi îţi ocupi timpul cu ceva mai bun. Gândeşte-te la acel lucru bun care poate rezulta atunci când se întâmplă lucruri negative.
2. Am trecut peste dificultăţi în trecut
Unul din lucrurile de care să ne amintim când avem de-a face cu dificultăţi, este faptul că am făcut faţă problemelor în trecut. Nu trece cu privirea peste dificultăţile pe care le-ai depăşit cu succes. Aminteşte-ţi de toate problemele peste care ai trecut şi vei dobândi acea încredere în sine de a face faţă dificultăţilor cu care te confrunţi acum.
3. Şi acest lucru va trece
Câteodată perioadele dificile prin care trecem par că nu se vor mai termina. Fie că ai de-a face cu probleme legate de muncă, în familie sau situaţii stresante, foarte puţine probleme vor dura toată viaţa. Aşa că aminteşte-ţi mereu că lucrurile nu vor fi atât de rele pentru totdeauna.
4. Pot să fac faţă situaţiei
Lipsa de încredere că poţi să faci faţă situaţiilor dificile, poate adăuga un strat de stres. Unul din cele mai bune lucruri pe care ţi le poţi aminti, este că poţi să faci faţă situaţiilor dificile. Chiar dacă simţi furie, suferinţă, dezamăgire sau tristeţe, acest lucru nu te va omorî. Poţi să treci peste toate acestea.
5. Pot să accept ceea ce se află în afara controlului meu
Sunt multe lucruri care sunt în afara controlului nostru. Nu poţi schimba trecutul, comportamentul unei alte persoane sau obiceiurile nesănătoase ale jumătăţii tale. Nu-ţi mai pierde timpul încercând să-i faci pe ceilalţi să se schimbe sau să încerci să faci lucrurile să fie diferite, dacă nu se află în controlul tău. Consumându-ţi timpul şi energia făcând lucruri pe care nu poţi să le îndeplineşti, s-ar putea să te facă să te simţi neputincios şi extenuat. Toleranţa este una dintre cele mai bune metode pentru a avea o minte deschisă şi o perspectivă largă.
6. Unele lucruri merg cum trebuie
Când lucrurile merg prost, poate fi dificil să observi ce funcţionează. Este uşor să treci cu vederea peste ceea ce merge bine şi să te concentrezi pe lucrurile negative. Aşa că aminteşte-ţi că unele lucruri funcţionează cum trebuie. Caută în mod intenţionat pozitivul din lucruri, chiar dacă este vorba de chestiuni mărunte.
7. Pot să cer ajutorul
Să ceri ajutorul poate fi dificil câteodată. Totuşi, este una dintre cele mai bune metode de a face faţă situaţiilor dificile. Spune-le oamenilor de ceea ce ai nevoie în mod specific, dacă se oferă să te ajute. Nu-ţi fie teamă să suni prieteni sau familia şi să ceri ajutor, fie că ai nevoie de ajutor financiar, susţinere emoţională sau un ajutor practic.
8. Pot să influenţez situaţia cât de cât
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care să ţi le aminteşti, este faptul că deţii un anumit nivel de control asupra situaţiei. Chiar dacă nu poţi schimba complet ceea ce se întâmplă, un lucru pe care poţi mereu să-l controlezi, este atitudinea şi reacţia pe care o ai. Astfel, concentrează-te să gestionezi ceea ce poţi schimba.
9. Multe din acestea nu vor conta peste câţiva ani
Multe din problemele pentru care ne îngrijorăm astăzi, nu vor mai conta peste câţiva ani. Aminteşte-ţi că ceea ce nu funcţionează acum, este doar un procent mic din viaţa ta. Chiar dacă ai de-a face cu o problemă importantă, cum ar fi boala persoanei iubite, aminteşte-ţi că multe lucruri frumoase se vor întâmpla cel mai probabil pe parcursul unui an sau doi.
10. Trebuie să am grijă de mine
Când totul pare fără speranţă, ai grijă de tine. Odihneşte-te complet, fă exerciţii fizice, mănâncă sănătos şi petrece timp făcând activităţi care te destind. Când ai grijă mai bine de tine, vei fi într-o stare mai bună să faci faţă problemelor cu care te confrunţi.
Vlad Negrilă – co-fondator Călătorii prin Sunet