10 lucruri pe care cei implicaţi într-un cuplu nu trebuie să le mai facă

Cele mai multe cupluri dezvoltă anumite obiceiuri negative, ce pot face rău relaţiei. Mai jos sunt 10 lucruri pe care fiecare cuplu nu trebuie să le mai facă pentru a nu distruge de tot relaţia. Acestea se aplică pentru ambii parteneri:
natura
natura (natura)

1. Pui relaţia pe o treaptă inferioară pe scara priorităţilor

La început relaţia se afla pe primele locuri printre priorităţi, însă cu trecerea timpului, încetul cu încetul, o relaţie poate aluneca în josul listei. Copiii, locul de muncă, familia extinsă şi prietenii pot să ocupe un loc înaintea relaţiei dacă nu eşti atent. Cu cât relaţia ajunge pe o treaptă mai jos pe scara de priorităţi, cu atât aceasta va avea de suferit.

2. Vorbeşti mai mult decât asculţi

În cadrul comunicării ar trebui să asculţi mai mult decât vorbeşti. Totuşi, cei mai mulţi oameni se concentrează pe a-şi exprima punctul de vedere, în loc să încerce cu adevărat să înţeleagă ceea ce are de spus partenerul. Fă tot posibilul să-ţi asculţi partenerul şi să capeţi o înţelegere cât mai bună a punctului său de vedere, înainte de a-ţi formula şi exprima opinia. Ascultarea partenerului poate duce la o reducere semnificativă a conflictelor cauzate de neînţelegeri.

3. Îi oferi doar parţial atenţie partenerului

Să-ţi verifici e-mail-ul, să trimiţi sms-uri sau să te uiţi la televizor în timp ce eşti în aceeaşi cameră cu partenerul tău, nu reprezintă timp de calitate petrecut împreună. Totuşi, mulţi oameni întâmpină dificultăţi în a se deconecta şi a oferi partenerului atenţia lor deplină destul de mult timp, pentru a purta o conversaţie de calitate. Oferă-i partenerului toată atenţia, astfel încât să creaţi o conexiune profundă între voi.

4. Vă sâcâiţi unul pe altul

Sâcâiala este un obicei enervant ce poate face o relaţie să devină mai mult dureroasă decât plăcută. Este în regulă să-i ceri partenerului să facă ceva, însă evită să-l sâcâi la cap dacă sarcina nu este terminată când crezi tu că ar fi trebuit terminată. Poartă-te cu partenerul tău ca şi cu un adult responsabil, nu precum o faci cu un copil care trebuie tras de ureche.

5. Faci economie de complimente

La început complimentele sunt în floare şi bine venite. Totuşi, în timp ce relaţia se maturizează, numărul de complimente începe să se diminueze din ce în ce mai mult. Este important ca partenerul tău să primească cât mai multe încurajări. Oferă laude şi cuvinte sincere de încurajare pentru a-ţi ajuta partenerul să-şi consolideze încrederea în sine în fiecare zi.

6. Prea multă critică

Să exprimi prea multă critică poate ajunge să spulbere rapid o relaţie. Să-ţi manifeşti opinia în legătură cu ceea ce partenerul tău nu face corect sau ce ar trebui să facă diferit, poate crea o un stres continuu în relaţie. Oferă feedback cu tact şi diplomaţie, în timp ce te asiguri că oferi mai mult feedback pozitiv decât negativ.

7. Să ţii socoteala

Să ţii socoteala pentru a fi sigur că totul este corect, poate face un cuplu să se certe precum doi copii. Nu totul trebuie să fie corect în relaţia romantică în care eşti implicat. Încercând să ţii socoteala cine a făcut mai multe sau cine a câştigat ceva în pofida celuilalt, nu va face decât să dăuneze relaţiei. Concentrează-te pe a oferi partenerului, în loc să te îngrijorezi că nu primeşti destul.

8. Asculţi pasiv

Ascultarea ar trebui să fie un proces activ. Totuşi, mulţi oameni o tratează ca pe o activitate pasivă. Dacă nu vorbeşti, nu înseamnă că asculţi. Pentru a asculta în mod activ, ar trebui să pui întrebări, să confirmi/infirmi ceva dând din cap şi să ceri clarificări atunci când nu înţelegi. Scapă de lucrurile care-ţi distrag atenţia şi concentrează-te pe ceea ce-ţi spune partenerul, încercând să înţelegi în mod activ ceea ce spune.

9. Nu-ţi respecţi cuvântul

Partenerul trebuie să ştie că poate avea încredere în tine. Fă promisiuni de care te poţi ţine. Evită să spui lucruri în care nu crezi şi nu fă promisiuni de care nu intenţionezi să te ţii. Construind o bază solidă de încredere, loialitate şi siguranţă în cadrul relaţiei, înseamnă că partenerul tău doreşte să ştie că eşti o persoană care-şi respectă cuvântul.

10. Încerci să-l faci pe celalalt să se schimbe

Încercarea de a-ţi determina partenerul să se schimbe se va întoarce împotriva ta pe termen lung. Locul unde poţi să faci o schimbare este în interiorul tău. Concentrează-te să-ţi schimbi propriul comportament, iar acest lucru s-ar putea să-l schimbe sau nu pe partener. Acceptă faptul că nu-ţi poţi forţa partenerul să se schimbe şi că acesta nu trebuie să facă ceea ce vrei tu.

Vlad Negrilă – co-fondator Călătorii prin Sunet