Metode eficiente şi testate prin care să-ţi simplifici viaţa (III)
alte articole
Partea a doua o poţi citi aici şi prima parte o poţi citi aici.
Astăzi continuăm cu partea a III-a, ultima parte, unde vei descoperi alte metode interesante şi aplicabile prin care să-ţi simplifici viaţa.
1. Lucrează în intervale de timp
Lasă deoparte multitasking-ul şi concentrează-te pe ceea ce trebuie făcut, lucrând continuu un interval de timp fixat. Setează-ţi o alarmă după o perioadă de timp în care vei lăsa deoparte orice ţi-ar putea distrage atenţia, în timp ce lucrezi la sarcina propusă. Oferă-ţi o recompensă când termini. Vei fi mai productiv şi vei avea o stare în care abia aştepţi să duci până la capăt lucrurile pe care ţi le-ai propus în calendar.
2. Flexibilitate
Să-ţi faci un plan poate suna rigid, însă acesta poate fi oricând schimbat. Dacă eşti rigid în viaţă, îţi creezi probleme care chiar nu sunt necesare. Fii dispus să urmezi cursul natural al lucrurilor atunci când evenimentele o iau într-o direcţie neaşteptată şi ascultă părerile celor din jur. Nu trebuie să fii de acord de fiecare dată, dar dacă mereu refuzi să faci o schimbare, este doar o chestiune de timp până când lucrurile încep să o ia în jos.
3. Planifică-ţi zone tampon
Creează zone tampon în timpul zilei pentru a-ţi aduna gândurile şi a te relaxa. Planifică-le pe calendar şi fii strict cu tine însuţi, astfel încât să nu pui întâlniri sau alte sarcini care să se suprapună cu acestea. Acest lucru îţi va îmbunătăţi capacitatea de concentrare.
4. Măreşte-ţi puterea de concentrare
Nu-ţi mai pierde timpul cu 80% din sarcini care au impact minim asupra progresului pe care-l faci. Foloseşte principiul Pareto şi concentrează-te pe cei 20% care contează. Primul pas în această direcţie este să preiei frâiele când vine vorba de planificarea timpului.
5. Organizează-te
Am citit în mai multe locuri că minţile creative sunt mai dezordonate. În timp ce acest lucru ar putea fi adevărat, dacă îţi organizezi casa şi viaţa, este mai uşor să observi ceea ce ai nevoie, ce-ţi doreşti şi ce este pur şi simplu de aruncat. O casă dezordonată este direct legată de o minte dezordonată.
6. Simplifică-ţi viaţa cotidiană
O metodă eficientă prin care să-ţi simplifici viaţa cotidiană este să sistematizezi totul într-un document central. Poţi folosi o aplicaţie pe care o poţi accesa şi de pe computer şi de pe mobil, precum Google Drive sau Dropbox, în care să ai documente ce sunt centrate pe diferite arii ale vieţii tale.
Într-o afacere, sistematizarea este esenţială pentru ca aceasta să crească în mod eficient. În viaţă putem uita cu uşurinţă ceea ce am învăţat şi ce funcţionează, dacă nu notăm undeva. În document poate fi inclus de asemenea un plan de acţiune, obiective şi obiceiuri. Este o metodă eficientă şi simplă prin care să-ţi simplifici viaţa şi să faci mai multe cu un efort minim.
7. Refuză
Nu-ţi petrece timpul făcând lucruri pe care nu vrei să le faci. Învaţă să spui nu şi spune da oportunităţilor care-ţi permit să faci lucruri ce contează cu adevărat pentru tine.
8. Simplifică-ţi sarcinile
Grupează sarcinile asemănătoare. Nu-ţi irosi timpul trecând de la o sarcină la alta. Nu-ţi mai verifica email-ul de fiecare dată când primeşti o notificare. Făcând acest lucru, îţi va scădea nivelul de productivitate şi se va mări cel de stres. Opreşte notificările cu totul. Vei observa că lucrurile merg mai rapid şi că ai mai mult timp să faci alte lucruri.
9. Gândeşte strategic
Există povestea celebră a întrecerii dintre broasca ţestoasă şi iepure. Te invit să gândeşti mai mult ca ţestoasa decât ca iepurele, în ideea de a acţiona în mod constant şi cu paşi mărunţi către obiectivul pe care ţi-l propui. Astfel vei face mai mult progres faţă de persoana care se entuziasmează, munceşte mai mult decât poate şi se epuizează. Acest mod inteligent de a privi progresul în timp face toată diferenţa.
10. Simplifică-ţi priorităţile
Calendarul tău zilnic nu ar trebui să fie plin de prea multe lucruri care fac imposibilă realizarea tuturor sarcinilor. Alege 3 lucruri care te vor ajuta cel mai mult în ceea ce priveşte priorităţile pe care le ai şi du-le până la capăt cât de devreme poţi sau la momentele de timp care sunt cele mai potrivite pentru tine.
11. Simplifică-ţi obiectivele
Este foarte bine să ai obiective, însă mergi la următorul nivel şi concentrează-te pe unul singur la un moment dat. Pune unul în capul listei având un termen limită. Apoi împarte acel obiectiv în obiective mai mici şi îndeplineşte-le folosind cele 3 priorităţi zilnice. Când te concentrezi pe câte un obiectiv, va fi mai uşor să faci mai multe fără să te simţi copleşit.
Acum că ai toate cele 31 de puncte, nu-ţi rămâne decât să aplici toate aceste cunoştinţele.
Ai tot ceea ce este necesar pentru a ieşi din cercurile vicioase ale stresului şi distragerilor, însă nu-ţi vei da seama de beneficii până când nu pui în practică. Aşa că fă ceva în această privinţă si începe chiar acum.
Vlad Negrilă – co-fondator Călătorii prin Sunet