Cum au reacţionat membrii opoziţiei la „trădarea” lui Tăriceanu
alte articole
„Trădarea” lui Călin Popescu Tăriceanu a stârnit o serie de reacţii dure atât din partea foştilor săi colegi liberali, lângă care a stat 24 de ani, dar şi din partea celorlalţi membrii ai opoziţiei.
Amintim că miercuri, după ce şi-a dat demisia din PNL, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că USL trebuie să continue, motiv pentru care îşi va înfiinţa un nou partid liberal, Partidul Reformator Liberal, adăugând că vrea să ocupe în curând scaunul de la Cotroceni. În replică, premierul Victor Ponta a anunţat că ia în calcul să le ofere posturi în viitorul Guvern celor care ar pleca din PNL pentru a se alătura noii formaţiuni pe care o va înfiinţa Tăriceanu. O invitaţie deschisă pentru cei dispuşi să-l trădeze pe Antonescu şi decizia luată de Delegaţia Permanentă a liberalilor.
Preşedintele Forţei Civice Mihai-Răzvan Ungureanu: „Aş fi vrut să-l văd pe Călin Popescu Tăriceanu că îşi dă demisia când guvernul USL a mărit taxele, a tăiat investiţiile şi a risipit banii publici. Mai crede cineva în principiile de dreapta ale domnului Tăriceanu? A-ţi face partid în an electoral nu este o decizie tocmai fericită. Candidatura la prezidenţiale a domniei sale, susţinută de un partid socialist, va dezamăgi profund electoratul de dreapta. Îmi pare rău să văd cum oameni influenţi ai politicii româneşti ajung să-şi sacrifice principiile pentru o bucăţică de putere”.
Europarlamentarul Cristian Preda: „Ce au făcut foştii premieri după ce şi-au pierdut funcţia? Roman a construit o dizidenţă din FSN, la câteva luni după ce a fost debarcat, rămânând şef al noului partid vreme de 9 ani. Stolojan a plecat din ţară, revenind în politica românească după 8 ani. Văcăroiu a devenit senator, pentru mai multe mandate, apoi a mers la Curtea de Conturi. Ciorbea a plecat din PNŢCD, organizând un alt partid, care a eşuat în încercarea de a intra în Parlament, apoi s-a retras pentru mai bine de un deceniu din politică, iar acum e la PNL. Radu Vasile a fondat şi el un mic partid, care a participat doar la alegerile din 2000. Isărescu s-a întors la BNR, unde poate fi găsit până în ziua de azi. Adrian Năstase a rămas în PSD, devenind după ce a pierdut cursa prezidenţială, preşedinte al Camerei etc.. Tăriceanu a fost debarcat de la şefia PNL, la câteva luni după ce a pierdut guvernul, iar cinci ani mai târziu (chiar azi!) a plecat din partid. Boc a fost destituit de la şefia PDL, dar reales primar la Cluj. Vă aventuraţi în profeţii despre parcursul lui Victor Ponta după ce pierde fotoliul de la Palatul Victoria?”
Preşedintele Noua Republică Mihail Neamţu: „PSD şi-a înfiinţat un partiduleţ liberal dizident şi îşi bate joc de bietul Tăriceanu, promiţându-i susţinere la preşedinţie. Jalnic final de carieră pentru fostul premier. Măcar dacă ar fi citit istorie, a Partidului Naţional Liberal cel puţin. În martie 1945, liberalul Gheorghe Tătărescu a fost unul din foarte puţinii politicieni democraţi atraşi în guvernul comunist condus de Petru Groza, cu preţul ruperii PNL. Comuniştii l-au folosit pe Tătărescu la Conferinţa de Pace de la Paris, pe care şi-a pus semnătura, în calitate de ministru de Externe. Cum şi-a îndeplinit sarcina, cum a fost scos din guvernul comunist şi băgat la închisoare. Trista soartă a democraţilor care s-au lăsat ademeniţi şi au trecut în tabăra comuniştilor, domnule Tăriceanu...”
Deputatul PMP Florin Secară: „Prim-ministrul României se ţine de scamatorii mărunte. Socialistul Victor Ponta a scos un alt iepure liberal din joben, pe Călin Popescu Tăriceanu. Ex-premierul liberal aştepta oricum, într-o curbă, ieşirea din decor a celui aflat astăzi la volanul PNL, a lui Crin Antonescu. De la sinuciderea ratată a lui Năstase, gestul lui Tăriceanu este al doilea moment de mare jenă naţională din istoria premierilor României. Victor Ponta intenţionează să transforme retragerea PNL din guvern într-o mare victorie a sa şi a PSD. Călin Popescu Tăriceanu este iepurele liberal din jobenul socialistului Ponta, un iepure care are misiunea de a băga zâzanie între liberali şi de a fracţiona şi mai mult opoziţia la colosul PSD. Un fost preşedinte liberal să se lase ademenit de PSD şi să îşi dorească o alianţă cu socialiştii?”.
Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a făcut un scurt rezumat al comportamentului politic al lui Tăriceanu, sub titlul „Surprinzător şi Călin Tăriceanu”:
„Dacă te uiţi în urmă cu doi ani constaţi că: n-a fost deloc fericit când s-a constituit USL, a bombănit la fiecare măsură de stânga a guvernului Ponta, - a criticat PNL că nu e mai vizibil la guvernare şi că îşi pierde identitatea. Pe de altă parte: el a fost tăticul alianţei cu PSD în 2007 (de atunci PSD şi PNL au fost inseparabile, ca siamezii, USL fiind doar oficializarea amantlâcului), a luat o groază de măsuri de stânga cât a fost premier, în guvernarea Tăriceanu n-a fost niciodată clar dacă PNL lua deciziile sau PSD.
Miercuri, Tăriceanu a probat culmea ipocriziei: se pupă pe gură cu Ponta şi îşi sună şeful de partid din biroul premierului, ar accepta o susţinere a USD la prezidenţiale şi vrea menţinerea şi consolidarea defunctei USL„.