Lovitură dată corupţiei. PE adoptă directiva introdusă de Macovei privind confiscarea bunurilor provenind din infracţiuni

Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL
Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL (Epoch Times România)

Directiva europarlamentarei Monica Macovei privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni a fost adoptată marţi în Parlamentul European, 631 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 25 de abţineri.

Textul votat în Parlamentul European trebuie aprobat de Consiliu în următoarele săptămâni, după care statele membre vor avea la dispoziţie 30 de luni pentru a transpune directiva în legislaţiile naţionale.

„Sper că România să transpună rapid Directiva privind confiscarea bunurilor provenind din infracţiuni. Aceasta aduce norme noi privind confiscarea de la terţe persoane sau confiscarea extinsă, inclusiv în cazul înstrăinării sub preţul pieţei sau al donaţiilor. Potrivit noii Directive, confiscarea banilor infractorilor se va face mai uşor şi mai repede, astfel încât toţi vom avea de câştigat. Eu mi-am atins obiectivul în Parlamentul European, este rândul celor de acasă să îl pună în aplicare”, a declarat Monica Macovei.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a salutat adoptarea Directivei, subliniind că aceasta va uşura munca poliţiei de a lovi crima organizată exact acolo unde doare cel mai tare, şi anume în profiturile ilicite.

„În primul rând vor câştiga cetăţenii, pentru că în bugetele publice vor fi mai mulţi bani pentru şcoli, spitale sau pensii. Vor câştiga bugetele naţionale şi bugetul UE, pentru ca acestea vor creşte. Numai în 2009 traficul de droguri, contrafacerea, traficul de fiinţe umane şi de arme mici au produs 2,1 trilioane de dolari şi numai 1% din aceste venituri uriaşe sunt puse sub sechestru sau confiscate. Asta înseamnă nimic. Banii rămân la infractori şi noi pierdem. Confiscarea nu este folosită în toate statele membre, iar legile la nivel naţional sunt inegale. Consecinţa este dezastruoasă. Lăsăm miliarde de euro anual să fie spălaţi şi băgaţi în economia licită sau subterană sau în reţele criminale”, a precizat Monica Macovei.

Europarlamentarul român a afirmat că negocierile au fost dificile, dar că directiva rezultată introduce norme minime la nivelul Uniunii şi noi modalităţi de confiscare.

„De exemplu, se vor putea confisca bani şi bunuri chiar dacă inculpatul este bolnav sau a plecat din ţară şi procesul penal nu se finalizează printr-o condamnare. Un pilon important al directivei este confiscarea extinsă a veniturilor care nu se pot justifica legal. De exemplu, dacă eşti condamnat pentru o sumă mică de trafic de droguri, 1.000 de euro, judecătorul îţi evaluează toată averea şi, dacă nu o poţi justifica, ţi-o confiscă, prezumând că provine tot din traficul de droguri”, a adăugat Macovei.

Potrivit directivei, aceasta se va aplica în cazurile de: 1) corupţie activă şi pasivă în sectorul public şi privat, plus corupţie în cazul oficialilor europeni, (2) participarea la reţelele de crimă organizată, (3) pornografie infantilă, (4) criminalitate informatică şi (5) orice infracţiune pedepsită de lege cu cel puţin 4 ani de închisoare.

Totodată, în directivă a fost introdusă noţiunea de reutilizare a bunurilor confiscate, ceea ce înseamnă că proprietăţile confiscate vor putea fi folosite în interesul comunităţilor afectate sau în scopuri sociale „sau, că în Italia sau Marea Britanie, pentru cumpărarea de maşini sau alte echipamente necesare în lupta împotriva marii criminalităţi”.

„Deci, numai dacă luăm averile infractorilor, vom putea îndrăzni a crede că reducem marea criminalitate. Trimiterea unor oameni la închisoare, dar lăsarea banilor murdari în circulaţie nu mai poate fi tolerată. De aceea, trebuie să facem şi pasul confiscării prin proceduri civile”, a declarat Macovei.

În textul raportului la Directivă a fost introdusă o declaraţie comună a Consiliului şi PE prin care se solicită CE să efectueze un studiu cu privire la beneficiile confiscării fără o condamnare penală.

„În primul rând, este foarte important ca statele membre să transpună repede şi corect această Directivă. În al doilea rând, este important să facem pasul următor, şi anume confiscarea fără o condamnare penală în orice situaţie, fie într-un proces penal, fie printr-un proces civil. Pentru cei care au îngrijorări, confiscarea se face de un judecător, de o instanţă de judecată, evident pe bază de probe. Prioritatea noastră trebuie sa fie: urmăreşte banii, peste frontieră, confiscă profitul infractorilor. Altfel, tot ceea ce facem este inutil”, a adăugat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe