Cum arată "denazificarea" lui Putin din Ucraina: Cadavre pe străzi, oameni înfometaţi fără apă şi mâncare

Imagine a spitalului de copii din Mariupol, Ucraina, bombardat de armata rusă (Captură ecran)
Loredana Diacu
10.03.2022

Cadavre neridiacte zac pe străzile din Mariupol. Oamenii înfometaţi sparg magazinele în căutare de mâncare şi topesc zăpada pentru apă. Mii de oameni se înghesuie în subsoluri, tremurând la auzul obuzelor ruseşti care lovesc acest oraş-port strategic, relatează Poltico, într-un reportaj despre îngrozitoare drama trăită de cetăţenii unuia dintre oraşele ucrainene cel mai greu lovite de ruşi.

"De ce să nu plâng?", a întrebat Goma Janna în timp ce plângea la lumina unei lămpi cu ulei, sub pământ, înconjurată de femei şi copii. "Îmi vreau casa mea, îmi vreau slujba. Sunt atât de tristă pentru oameni şi pentru oraş, pentru copii".

O criză umanitară se desfăşoară în acest oraş cu 430.000 de locuitori încercuit de ruşi, iar ziua de marţi nu a adus nicio uşurare: O încercare de a evacua civilii şi de a livra alimente, apă şi medicamente, atât de necesare printr-un coridor sigur a eşuat, oficialii ucraineni afirmând că forţele ruseşti au tras asupra convoiului înainte ca acesta să ajungă în oraş.

După aproape două săptămâni de invazie, ruşii au avansat mult de-a lungul coastei ucrainene în ideea de a crea o punte terestră către Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o de la Ucraina în 2014. Mariupol, oraşul-port de la Marea Azov, este înconjurat de soldaţi ruşi de câteva zile.

Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, se află într-o "situaţie catastrofală".

De zile întregi, în timp ce forţele Moscovei asediază oraşele ucrainene, încercările de a crea coridoare pentru a evacua în siguranţă civilii s-au poticnit pe fondul luptelor continue şi al obiecţiilor faţă de rutele propuse. Ucraina a respins ofertele Moscovei privind coridoarele care conduc civilii spre Rusia sau spre aliatul său, Bielorusia.

Armata rusă a negat că a tras asupra convoaielor şi a acuzat partea ucraineană că blochează eforturile de evacuare.

Una dintre evacuări a părut să aibă succes marţi, Iryna Vereshchuk afirmând că 5.000 de civili, inclusiv 1.700 de studenţi străini, au fost scoşi printr-un coridor sigur din Sumy, un oraş din nord-estul ţării cu un sfert de milion de locuitori, unde loviturile de peste noapte au ucis 21 de persoane, inclusiv doi copii.

Natalia Mudrenko, reprezentantul Ucrainei la ONU, a declarat în faţa Consiliului de Securitate că locuitorii din Mariupol "au fost efectiv luaţi ostatici", prin asediu. Vocea sa tremura de emoţie în timp ce descria cum o fetiţă de 6 ani a murit la scurt timp după ce mama ei a fost ucisă de bombardamentele ruseşti. "Era singură în ultimele clipe ale vieţii ei", a spus Natalia Mudrenko.

Autorităţile din Mariupol au planificat să înceapă săparea de gropi comune pentru toţi cei care şi-au pierdut viaţa, deşi numărul acestora este neclar. Bombardamentele au distrus clădiri, iar oraşul nu are apă, căldură, sisteme de canalizare funcţionale sau servicii de telefonie.

Mai amintim că ieri, la o zi după reportajul publicat de Politico, Maternitatea din Mariupol a fost bombardată, lucru catalogat de preşedintele Ucrainei drept un genocid.

La rândul său, Sergiy Orlov, viceprimarul din Mariupol, a declarat reporterilor că până în prezent au fost lovite mai multe ţinte civile, inclusiv numeroase case rezidenţiale, un spital pentru copii şi o maternitate, clădirea principală a serviciului administrativ şi uriaşa fabrică metalurgică Avostal din oraş.

Orlov a declarat că 1.160 de persoane au fost deja ucise, 47 fiind îngropate numai miercuri. Aproximativ 200.000 de persoane doresc să iasă din oraş, dar, în condiţiile în care coridoarele umanitare sunt bombardate, doar între 2.000 şi 3.000 de persoane pot pleca pe zi. În lipsa curentului electric, mulţi oameni se bazează pe radiourile din maşină pentru informaţii, preluând ştiri de la posturile transmise din zonele controlate de forţele ruseşti sau de separatiştii susţinuţi de Rusia.

Ludmila Amelkina, care se plimba pe o alee plină de moloz, a declarat că distrugerile au fost devastatoare.

"Nu avem electricitate, nu avem ce să mâncăm, nu avem medicamente. Nu avem de niciunele", a spus ea, privind spre cer.

În întreaga ţară, se crede că mii de oameni au fost ucişi, atât civili, cât şi soldaţi, în cele aproape două săptămâni de lupte. Forţele ruseşti şi-au văzut avansarea oprită în anumite zone - inclusiv în jurul Kievului, capitala, unde o vastă coloană de blindate este blocată de zile întregi - de o rezistenţă mai aprigă decât se aşteptau din partea ucrainenilor.

Marţi târziu, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a difuzat o înregistrare video în care apare în picioare lângă birourile prezidenţiale din Kiev. În spatele său se aflau grămezi de saci de nisip, un brad acoperit de zăpadă şi câteva maşini.

A fost a doua înregistrare video în 24 de ore în care apare în apropierea sediului puterii ţării, aparent realizată pentru a risipi orice îndoială cu privire la faptul că a fugit din oraş.

"A căzut zăpada. Este acel fel de primăvară", a spus el cu o voce blândă. "Vedeţi, este genul acela de vreme de război, genul acela de primăvară. Dură. Dar vom învinge."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor