Cum a reuşit fostul colonel SRI Daniel Dragomir să ascundă o "comoară" de circa 80 milioane de lei înainte să fugă în Italia [Fanatik]

Daniel Dragomir (bursa.ro)
Andrei Popescu
05.07.2024

O firmă care i-a aparţinut fugarului Daniel Dragomir, fost şef al sectoarelor informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informaţii, a ajuns să fie administrată de un om de afaceri implicat într-un dosar DNA cu un prejudiciu de 47 de milioane de euro. Dragomir se află în Italia, după ce a fost condamnat pentru fapte de corupţie, iar fiul lui vitreg a ajuns unic acţionar al companiei, relatează Fanatik.

Potrivit sursei citate, “Peer House Communication SRL”, societatea deţinută de familia Dragomir, are un profil cât se poate de interesant. Cu toate că are un singur angajat şi nu a mai avut încasări din 2021, firma are capitaluri proprii de aproximativ 77 de milioane de lei.

În 2016, atunci când în afacere a intrat soţia lui Dragomir, Zoica, şi ea fost cadru SRI, capitalul societăţii a fost majorat cu 77.206.020 de lei, contravaloarea a 17 cupoane emise în anul 1931 de Casa Autonomă a Regatului României, precizează Fanatik. Respectivele cupoane reprezintă, de fapt, titluri de obligaţiuni aflate la purtător şi garantate de statul român. Valoarea de 77 de milioane de lei a fost stabilită în aprilie 2016 de evaluatorul autorizat Gheorghe Vişoiu, fost consilier la ANRP.

Conform site-ului citat, cupoanele au rămas în portofoliul firmei până astăzi, deşi în 2020, cu puţin timp înainte să fugă din ţară, soţii Dragomir i-au pasat părţile sociale fiului Zoicăi contra sumei de 600.000 de euro, pe care acesta s-a angajat s-o plătească în decurs de 10 ani. Surpriza a venit anul acesta, în aprilie, când “dădea în clocot” scandalul legat de dosarul generalilor Coldea şi Dumbravă, la DNA. Atunci, Ivan Mihai-Marius, fiul vitreg al lui Daniel Dragomir, şi-a dat demisia din funcţia de administrator al companiei, iar în locul lui a fost numit George Ivănescu, fost acţionar al cramelor Murfatlar.

De numele lui Ivănescu se leagă unul dintre cele mai mari dosare de evaziune fiscală instrumentate de DNA, cu un prejudiciu estimat la 127 de milioane de euro, mai precizează Fanatik. Procurorii susţin că Ivănescu era unul dintre artizanii unei inginerii financiare formate din mai multe firme care au înregistrat operaţiuni fictive şi s-au sustras de la plata TVA. În mod inexplicabil, dosarul Murfatlar a zăcut într-un sertar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie timp de 10 ani, până la prescrierea faptelor de care Ivănescu era acuzat. Până la urmă, dosarul a fost trimis în judecată, însă din 41 de suspecţi, doar 6 au mai ajuns în faţa instanţei.

Reamintim că Daniel Dragomir a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 10 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri. El a fost acuzat că ar fi cerut şi primit 460.000 de euro de la un om de afaceri pentru a-i proteja afacerile. În acelaşi dosar a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare şi soţia lui, Zoica. Dragomir nu a fost găsit acasă de poliţiştii care au venit să execute mandatul, iar în februarie 2021 s-a predat în Italia. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor condamnaţi, instanţa din Bari a refuzat să-l extrădeze.

Totodată, Dragomir, care a plecat din SRI în anul 2013 şi s-a apucat imediat de afaceri, a fost trimis în judecată în România şi în dosarul Black Cube, în care e acuzat că a intermediat plata unei sume de aproape un milion de euro unei firme de intelligence din Israel, cu scopul de a obţine informaţii compromiţătoare despre Laura Codruţa Kovesi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor