CSM a decis: Ponta, Băsescu şi Macovei au afectat, prin declaraţiile lor, independenţa justiţiei

Consiliului Superior al Magistraturii a constatat joi, în cadrul şedinţei plenului, că preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi europarlamentarul Monica Macovei au afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile lor referitoare la dosarele Microsoft, Lukoil şi cel privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis, relatează Mediafax.
Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.12.2014

Consiliul Superior al Magistraturii a constatat joi, în cadrul şedinţei plenului, că preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi europarlamentarul Monica Macovei au afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile lor referitoare la dosarele Microsoft, Lukoil şi cel privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis, relatează Mediafax.

Membrii CSM au ajuns la această concluzie după ce au studiat rapoartele Inspecţiei Judiciare (IJ) întocmite în cazul celor trei oameni politici, deşi nu şi-au însuşit decât o parte din constatările inspectorilor.

CSM nu şi-a asumat concluziile inspectorilor judiciari potrivit cărora Traian Băsescu nu a încălcat independenţa justiţiei atunci când a afirmat că în dosarul Microsoft "vor mai apărea surprize, inclusiv persoane", la fel cum nici premierul Victor Ponta nu a depăşit limitele discursului politic atunci când a declarat că Guvernul nu intervine în justiţie în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susţine salvarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi plata salariilor către aceştia, cerându-i ministrului Justiţiei să transmită tuturor, în mod corect, acest mesaj.

Însă membrii CSM au susţinut concluziile IJ privind afirmaţiile făcute de Monica Macovei, potrivit cărora Victor Ponta, procurorul-şef al României, Tiberiu Niţu, şi soţia acestuia au pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinăria Petrotel Ploieşti, dar şi în cazul premierului care a declarat în octombrie că liberalul Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de ICCJ, întrucât aceasta este practica unitară a instanţei supreme, în toate cazurile similare. În ambele cazuri, inspectorii judiciari au stabilit că a fost încălcată independeţa justiţiei.

"Cred că ştiţi foarte bine că de multe ori am spus că politicienii au depăşit limitele admisibile ale discursului public, încercând de foarte multe ori, prin afirmaţiile lansate în spaţiul public, să decredibilizeze justiţia, să-i decredibilizeze pe magistraţi, iar ceea ce este mai grav, spun eu, faptul că unii dintre ei au încercat să acrediteze ideea implicării politicului în justiţie sau că justiţia ar fi influenţată politic", le-a declarat jurnaliştilor preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu, după şedinţa CSM.

"Trebuie să înţeleagă celelalte două puteri ale statului că niciodată nu încerci să-ţi acoperi anumite eşecuri, mai mari sau mai mici, prin încercarea de a responsabiliza o altă putere în stat", a adăugat Livia Stanciu.

La rândul său, vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a sancţionat ieşirile din decor ale politicenilor şi le-a transmis acestora că ar fi mai bine să se abţină de la astfel de declararaţii care vizează justiţia.

"Politicienii, persoanele publice, în discursurile publice, ar trebui să se abţină de la comentarii concrete în raportul cu temele concrete pe justiţie, cu dosarele penale care se află, într-un fel sau altul, la un moment dat, în investigare la procuror, în urmărire penală sau în judecată. Vreau să mai spun că am avut în vedere şi avem în vedere, în raport de prevederea constituţională că CSM este garantul independenţei justiţiei, că independenţa pe care o vizăm este independenţa obiectivă, indiferent de ceea ce crede procurorul sau judecătorul care are cauza în investigare sau care judecă respectiva cauză", a declarat procurorul Gheorghe Muscalu.

"Aceste atacuri apar în principal în perioade de campanie electorală, în perioade mai importante pentru decizia politică. Vedem că, de o perioadă de timp, atacurile la justiţie s-au diminuat sau, cel puţin, ele se manifestă într-o limită rezonabilă", a mai adăugat Muscalu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor