Campania naţională "Şcoală fără plagiat, viitor fără corupţie" începe cu lucrarea de doctorat "a lui" Ponta

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) din Cluj-Napoca a demarat campania naţională "Şcoală fără plagiat, viitor fără corupţie." Un prim caz de care se va ocupa ONG-ul este plagiatul premierului Victor Ponta, mai exact modul în care Universitatea din Bucureşti, unde s-a dat doctoratul Ponta, a tratat problema.
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
09.12.2014

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) din Cluj-Napoca a demarat campania naţională "Şcoală fără plagiat, viitor fără corupţie." Un prim caz de care se va ocupa ONG-ul este plagiatul premierului Victor Ponta, mai exact modul în care Universitatea din Bucureşti, unde s-a dat doctoratul Ponta, a tratat problema.

Potrivit unui comuniat remis de GRAUR către Hotnews, unul dintre dezideratele acestei campanii este determinarea factorilor responsabili din mediul universitar să intervină în cazurile în care s-au identificat şi semnalat teze de doctorat plagiate.

În consecinţă, ONG-ul, care dezvoltă platforma Indexul Operelor Plagiate din România anunţă că a notificat Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi cerând să se reconvoace comisiile de analiză a tezelor de doctorat susţinute de cetăţenii Victor Ponta şi Lucian Eva pentru a se pronunţa asupra modului în care îşi menţin punctul de vedere cu privire la acordarea titlurilor ştiinţifice în condiţiile în care pe pagina Indexului Operelor Plagiate în România www.plagiate.ro există dovezi că tezele menţionate sunt lucrări plagiate

Asociaţia aminteşte că este vorba despre tezele de doctorat "'Curtea Penală Internaţională' realizată sub conducerea Prof.univ. Adrian Năstase (fostul premier al României condamnat de două ori la închisoare pentru fapte de corupţie n.r.) şi susţinută de cetăţeanul Victor Ponta în 2003 (perioadă în care Ponta era, secretar de stat în cabinetul Adrian Năstase n.r.) în cadrul Universităţii Bucureşti, pentru care sunt publicate plagiatele sub numerele 47/04, 54/04. 55/04, 56/04, respectiv 'Tratamentul chirurgical în leziunile degenerative ale coloanei cervicale - Hernia de disc cervicală' realizată sub conducerea Prof.Univ.Dr. IANOVICI Nicolai şi susţinută de cetăţeanul Lucian Eva în 2010 în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iaşi pentru care sunt publicate plagiatele sub numerele 61/06, 99/06, 101/06, 106/06".

"Punctul de vedere al acestor instituţii va fi publicat pe pagina noastră în aşa fel încât opinia publică să fie informată asupra modului în care instituţiile universitare înţeleg să se apere de încălcarea legii în acordarea titlurilor ştiinţifice", anunţă echipa Indexului Operelor Plagiate în România.

Reamintim că premierul Victor Ponta a scăpat în mai 2013 de răspundere penală pentru plagiat, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie dispunând neînceperea urmăririi penale. NUP-ul pronunţat de ÎCCJ nu l-a absolvit însă pe premier şi de anatema publică faţă de modul în care şi-a făcut lucrarea de doctorat. Peste 2800 de persoane, profesori universitari, personalităţi culturale şi oameni simpli au semnat şi depus în decembrie 2012 la Ministerul Educaţiei scrisoarea "Doamnă Andronescu, retrageţi-i titlul lui Ponta!"

Ecaterina Andronescu, la vremea respectivă ministru al Educaţiei, acum senator PSD urmărit penal în dosarul Microsoft, a declarat atunci că legea nu-i dă competenţe în această direcţie şi că de competenţele pe această temă, prin lege, le are Consiliul Naţional de Etică, organism care nu este subordonat Ministerului Educaţiei.

Ulterior, revoltaţi de NUP-ul pronunţat de ÎCCJ, Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru au cerut la ÎCCJ infirmarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale şi redeschiderea dosarului, cererea lor fiind respinsă în martie a.c.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor