Premierul Victor Ponta lovit de cucernicie, îşi varsă din nou generozitatea asupra Bisericii
alte articole
În cadrul ultimei şedinţe de guvern, premierul Victor Ponta a decis, fără să comunice public, alocarea gratuită a unor noi imobile Bisericii, imobile pe care statul le are în prezent în administrare prin Secretariatul de Stat pentru Culte, au dezvăluit miercuri jurnaliştii de la gandul.info.
Astfel, prin hotărâre de guvern, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a primit, gratuit, drept de proprietate pentru o construcţie de 1.494 metri pătraţi un teren de 3.104 metri pătraţi. Mănăstirea Polovragi din Gorj a devenit proprietară pe o construcţie de 72 metri pătraţi, iar Parohia Sf. Nicolae din Câmpina a primit în proprietate două construcţii în suprafaţă cumulată de 222 metri pătraţi şi un teren de 2.469 metri pătraţi.
În recenta campanie electorală pentru prezidenţiale s-a remarcat o colaborare tot mai strânsă între factorul politic şi Biserică, instituţie care a primit 30 de milioane de lei din bugetul pe 2014. Mai marii Guvernului s-au grăbit să meargă repede la diverse lăcaşe de cult, iar după vizite au început să verse bani şi din vistieria de rezervă a statului - vorbim de o sumă aproape la fel de mare cât bugetul instituţiei pe tot anul.
Astfel, cum banii din Fondul de Rezervă al ţării, terenuri şi proprietăţi, au luat direcţia BOR, via PSD, parcă nici gestul partidului de a le trimite oamenilor iconiţe, pe faţă cu Arsenie Boca, pe dos cu numele lui Victor Ponta, nu a mai părut atât de grav.
În alte cazuri, lucrurile au fost mai directe - după ce la slujba din 8 noiembrie, conform imaginilor furnizate de presa locală, PS Iustin Sigheţeanul, episcop-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, le-a dat ordin preoţilor ca în ziua votului, direct de la biserică şi în ţinută de slujbă, să se pună în fruntea credincioşilor şi să meargă direct la votare şi să se asigure că enoriaşii votează un ortodox - "Votaţi-l pe al nostru! Trebuie să fie creştin, să fie ortodox". Cum Iohannis este protestant, este lesne de înţeles la cine se referea reprezentantul BOR.
Două zile mai târziu, pe 10 noiembrie, a fost înregistrat la Guvern un proiect de hotărâre prin care Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului va primi gratuit de la Guvern, în proprietate, o serie de imobile ale statului pe care în prezent le are în administrare, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, potrivit Mediafax.
Un alt exemplu de "colaborare", de data aceasta forţată, a fost dezvăluit de preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, care a fost înregistrat în timpul unei şedinţe de partid din 4 noiembrie, în care îi ameninţa atât pe directorii de şcoli, pe şefii de deconcentrate, cât şi pe preoţii din judeţ că vor fi demişi şi li se vor tăia fondurile, dacă nu îl vor susţine pe Ponta la alegeri.
"Am vorbit cu preasfinţitul, am vorbit cu toţi popii. Exact cum vorbesc cu voi, aşa am vorbit şi cu ei şi am spus la popi în felul următor: băi, oameni buni, s-o terminat. (neinteligibil) Dacă nu vreţi să fiţi de partea noastră, s-aduceţi să votaţi cu domnul Victor Ponta, eu nu vă mai cunosc. La mine la uşă nu mai veniţi. Le-am spus verde în ochi", mărturiseşte preşedintele PSD Satu Mare.
În înregistrarea obţinută de Gândul, Govor le spune colegiilor de partid că "preasfinţitul" a fost "total" de partea PSD: "Deci preasfinţitul o fost de partea noastră total. E un om extraordinar. (...) Şi încă ceva, la toţi popii, dacă pierdem, toate preotesele le dau afară din tot, la revedere. Le-am şi spus. Toţi au venit la mine să le pun preoteasa. S-a terminat. S-a pierdut, pleacă acasă. Meargă la mama dracului, nu mă interesează".
Chiar preşedintele ţării a luat poziţie şi a acuzat BOR că se implică în politică: "Biserica Ortodoxă este evident implicată în campanie. Eu nu o critic, este greu să critici Biserica Ortodoxă, la cât este de populară", însă de data Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a explicat că BOR se delimitează de reprezentanţii săi care au luat calea partizanatului politic, subliniind că toate cazurile în care preoţii s-au implicat în campania electorală vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească.