Harta unei Românii captive. Judeţele noastre, conduse de baroni locali certaţi cu legea

Adrian Duicu, alături de Victor Ponta, felicitat că a readus culoarea roşie pe harta judeţului Mehedinţi.
Adrian Duicu, alături de Victor Ponta, felicitat că a readus culoarea roşie pe harta judeţului Mehedinţi. (Captură Youtube)

În timp ce sediul DNA a devenit loc de "pelerinaj" pentru parlamentarii şi politicienii corupţi de la centru, cum credeţi că se înfăţişează situaţia la nivel local? Este de-a dreptul halucinantă! Puterea în teritoriu, după cum bine ştim, este, la cel mai înalt nivel al său, în mâna aşa-numiţilor "baroni" - preşedinţi şi vicepreşedinţi consiliilor judeţene - liderii supremi din teritoriu, iar numărul celor certaţi cu legea dintre aceştia întrece orice aşteptare.

Având în spate Legea administraţiei publice din 2001 care i-a transformat în adevăraţi şefi ai judeţelor, baronii din Consiliile Judeţene au transformat judeţele în fiefuri personale în care clientelismul şi nepotismul sunt, de multe ori, legea nescrisă care menţine "ordinea" în teritoriu.

O hartă interactivă publicată de stirileprotv.ro arată că nu mai puţin de 32 din cele 41 de judeţe au cel puţin un şef cu probleme în justiţie, însă dacă luăm în calcul şi membrii simpli ai Consiliilor Judeţene observăm că întreaga ţară este împânzită de diverşi aleşi locali "întreprinzători", care, desigur, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie garantată de lege, anterior unei condamnări definitive.

Menţionăm că lista ruşinii la nivel local ar fi mult mai bogată dacă am fi adăugat şi primarii şi consilierii locali care au intrat în vizorul unui DNA din ce în ce mai abil şi determinat să facă curăţenia de serviciu.

Clienţii procurorilor/inspectorilor de integritate

1. Preşedintele CJ Satu Mare, Mircea Govor - PSD

DNA s-a autosesizat în cazul acestuia după ce Govor a fost înregistrat în timpul unei şedinţe de partid din 4 noiembrie, în care îi ameninţa pe directorii de şcoli, pe şefii de deconcentrate şi pe preoţii din judeţ că vor fi demişi şi li se vor tăia fondurile, dacă nu îl vor aduce lui Ponta nai multe voturi la alegeri.

ACL a depus o plângere penală pe numele lui Mircea Govor ca urmare a înregistrării respective apărute în presă.

2. Vicepreşedintele CJ Satu Mare, Rudolf Riedl - UDMR (partid aflat la guvernare)

În 2007 a fost urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, împreună cu preşedintele de atunci al CJ. Acuzaţia: ar fi alocat preferenţial sume de bani de la bugetul de stat comunelor cu primari UDMR.

3. Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss - UDMR

DNA a început urmărirea penală faţă de Kiss în aprilie 2014 pentru luare de mită, abuz în serviciu şi trei cazuri de spălare de bani. Împreună cu mai mulţi oameni de afaceri, vicepreşedintele ar fi prejudiciat CJ de cca. 8,6 milioane euro. Kiss a mai fost cercetat şi în trecut pentru spălare de bani.

4. Preşedintele CJ Arad, Nicolae Iotcu - PDL

Iotcu e considerat un apropiat al omului de afaceri Georgică Cornu, supranumit "regele asfaltului din Banat" şi anchetat pentru o evaziune fiscală de peste 60 de milioane de lei. În 2012, procurorii ar fi ridicat şi de la CJ Arad documente legate de contractele lui Cornu cu Consiliul Judeţean, însă nimeni nu a fost învinuit.

5. Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin - PSD

Din noiembrie este urmărit penal într-un dosar privind concesionarea unor bălţi de pescuit, către o societate la care au fost acţionari soţia sa şi unul dintre fiii săi. De asemenea, Bojin e suspectat de incompatibilitate, după ce timp de patru ani a fost consilier judeţean şi director la Administraţia Bazinală de Apă Banat. Potrivit ANI, Bojin nu ar putea justifica 40.000 de euro şi aproape 400.000 de lei din avere.

6. Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu - PNL

Horea Uioreanu şi-a înaintat demisia în octombrie 2014, după ce în mai fusese arestat preventiv pentru fapte de corupţie. El a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri şi complicitate la spălare de bani şi instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Potrivit DNA, Uioreanu ar fi luat mită de sute de mii de lei de la oameni de afaceri cărora le-a acordat preferenţial contracte.

Într-un alt dosar, Uioreanu a fost trimis în judecată pentru că a beneficiat de informaţii care nu erau destinate publicităţii şi a instigat ca aceste informaţii să ajungă în posesia lui. Procurorii DNA susţin că subofiţerul SRI Anca Albu i-a furnizat informaţii secrete lui Horea Uioreanu, care urma la rândul său să o ajute să se transfere la SIE.

7. Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel - PDL

Dumitrel a fost cercetat în 2012 sub acuzaţia de înşelăciune împreună cu primarul din Alba Iulia, Mircea Hava. Unul dintre şefii echipei de fotbal Unirea Alba Iulia i-a acuzat pe Hava şi Dumitrel că l-au instigat să facă falsuri în contabilitatea echipei. În cele din urmă amândoi au primit rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale.

8.Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ - PNL

Moloţ este urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă, luare de mită, folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani, conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat. De asemenea, potrivit ANI, Moloţ a fost în incompatibilitate în 2008-2009.

9. Vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint - PNL

Este urmărit penal în acelaşi dosar cu Moloţ, fiind acuzat de luare de mită, fals în înscrisuri şi spălare de bani. Balint ar fi primit peste jumătate de milion de lei pentru a prioritiza o serie de plăţi ale CJ către o firmă de construcţii.

10. Preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu - PSD

Adrian Duicu este cercetat în arest la domiciliu după ce în luna iulie procurorii DNA l-au acuzat că făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria, unde i-ar fi cerut şefului Poliţiei, Petre Tobă, să-l menţină în funcţie şi să-l avanseze pe Constantin Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, într-o structură de conducere din MAI. În schimbul avansării, Ponea i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de dosarul de incompatibilitate de la ANI. Totodată, Duicu i-a promis lui Ponea că, în viitor, va obţine şi promovarea soţiei acestuia, Elisabeta Ponea, pe o funcţie de conducere în cadrul unei structuri la Parchetul din Bucureşti.

Infracţiunile de care este acuzat - trafic de influenţă, cumpărarea de influenţă, 3 infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, 2 infracţiuni de dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite şi 2 infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.

În trecut, Adrian Duicu fusese găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate şi demis de prefect de 3 ori, fiind de fiecare data repus în funcţie.

11. Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Emil-Radu Moldovan - PSD

Moldovan a fost cercetat penal de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa în septembrie 2013.

12. Vicepreşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna - PSD

Pugna a fost cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Pe numele său este înregistrat un dosar de corupţie.

13. Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea - PSD

În 2011 ANI l-a acuzat de conflict de interese pentru că în perioada când era deputat şi-a angajat soţia la biroul său de parlamentar. În 2013, Parchetul a început urmărirea penală împotriva sa în acest caz, însă un an mai târziu Cindrea a câştigat la Curtea Supremă procesul cu ANI. La scurt timp după aceasta, Parchetul General l-a trimis în judecată tot pentru conflict de interese.

14. Vicepreşedintele CJ Sibiu, Ioan Banciu - PSD

Banciu a fost cercetat penal de procurorii DNA în 2010, împreună cu şeful de atunci al CJ, în urma unei plângeri formulată de un consilier judeţean privind lucrările de modernizare a Aeroportului Sibiu.

15. Fostul preşedinte CJ Vâlcea, Ion Cîlea - PSD

Înainte de a se stinge din viaţă pe 3 decembrie, Cîlea a recunoscut că a fost chemat la DNA, fiind acuzat de fraudă la referendumul pentru demiterea preşedintelui, şi că ar fi admis în faţa procurorilor că a mobilizat oamenii la vot.

16. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa - PSD

În 2013, procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Prioteasa, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, într-un dosar în care sunt vizaţi mai mulţi funcţionari ai instituţiei, care ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitaţii către firme agreate, în schimbul unor "comisioane". Prejudiciul total e estimat la 2 milioane euro.

17. Vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Nicuşor-Leonard Iovan - PSD

Iovan este acuzat, în acelaşi dosar cu şeful său, Ion Prioteasa, de abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit DNA, el a făcut demersuri în sensul atribuirii unor contracte către firme aflate în sfera de influenţă a conducerii CJ Dolj.

18. Preşedintele CJ Suceava, Cătălin-Ioan Nechifor - PSD

Numele său apare în referatul DNA pentru încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam. Nechifor ar fi fost abordat de aceştia pentru a-l determina să achiziţioneze din bani publici moşia lui Paltin Gheorghe Sturdza.

19. Vicepreşedintele CJ Suceava, Ilie Niţă - PNL

În 2005 a fost cercetat pentru braconaj, iar în 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a început urmărirea penală împotriva lui Niţă, acuzându-l de emiterea de cecuri fără acoperire.

20. Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba - UDMR

Trimis în judecată de DNA în 2013, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor, fals intelectual şi denunţare calomnioasă.Este vorba de o serie de contracte cu firme de construcţii, care au dus la un prejudiciu de peste un milion de euro.

21. Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu - PNL

Liberalul Aristotel Căncescu, în prezent arestat preventiv, este cel mai bogat preşedinte de CJ din România. Acesta este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, într-un dosar vizând atribuiri frauduloase de contracte unor firme de casă ale CJ. Prejudiciul provocat se ridică la zeci de milioane de lei şi, printre altele, ar fi primit cadou un teren de tenis.

De pildă, Căncescu ar fi oferit contracte de reabilitare a unor drumuri cu sume exorbitante firmei deputatului PC Ion Diniţă.

Cunoscut în judeţ drept "Marele Blond", "Tăticu" sau "Şefu", Căncescu este şi proprietarul unui mic imperiu media, administrat chiar de societatea la care este unic acţionar. Toate acestea îl plasează pe Căncescu în fruntea clasamentului celor mai bogaţi preşedinţi de consilii judeţene din întreaga Românie.

Baronul Braşovului deţine în conturi în jur de 3 milioane de euro, un "conac" în Munţii Bucegi, prin a cărui grădină zburdă căprioare şi fazani, o casă în centrul istoric al Braşovului, evaluată oficial la aproape 200.000 de euro etc.

22. Vicepreşedintele CJ Braşov, Mihai Lucian Pascu - PC

Pascu figurează ca suspect în dosarul Căncescu, fiind cercetat în libertate pentru comiterea infracţiunilor de abuz în şi de instigare la tentativă la abuz în serviciu. Potrivit DNA, Pascu s-ar fi întâlnit în mai multe rânduri cu deputatul Ion Diniţă pentru a discuta despre contractele cu CJ.

23. Fostul preşedinte al CJ Argeş, Constantin Nicolescu - PSD

Nicolescu şi-a dat demisia din funcţie în martie 2014 după ce a fost declarat incompatibil de ANI. El este urmărit penal, împreună cu un deputat şi 43 de primari pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dintre care una în formă continuată (14 acte materiale).

Totodată, Nicolescu a fost trimis în judecată în februarie 2013, pentru fraudarea de fonduri europene destinate reconstrucţiei a doua poduri despre care CJ a susţinut că au fost afectate de inundaţiile din primăvara şi vara anului 2005, fapt ce nu corespundea realităţii.

Şeful CJ mai este judecat şi pentru contractarea de fonduri Phare de 900.000 de euro pentru patru unităţi şcolare, cu acte false fiind condamnat în noiembrie 2013 la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare în respectivul dosar, trimis în prezent spre rejudecare.

24.Preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu - PSD

Cercetat de DNA pentru presupusele fraude la referendumul din 2012, dar şi pentru acordarea unui sprijin financiar echipei de fotbal Aluminiu Alro Slatina. De asemenea, a fost chemat în faţa instanţei într-un proces era acuzat că a încercat să cumpere la un preţ foarte mic patrimoniul unei firme agricole.

25. Vicepreşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, PSD

În 2013, Oprescu a fost urmărit penal pentru cinci infracţiuni, între care ucidere din culpă, după ce a fost implicat într-un accident rutier în care maşina pe care o conducea a lovit o căruţă. Medicul legist trimis de Parchet să ancheteze cazul a acuzat presiuni asupra sa.

26. Preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu - PNL

Condamnat în 2014 la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals şi uz de fals pentru că ar fi exclus din partid doi consilieri judeţeni pentru a-i înlocui cu apropiaţi ai săi. Ţurcanu a făcut apel, sentinţa fiind amânată pentru decembrie.

27. Fostul preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă - UNPR

Înainte de a se stinge din viaţă în noiembrie 2014, şeful CJ Neamţ avea probleme cu DNA. Procurorii anchetau modul în care intrase în posesia celei mai mari ferme agricole din Europa, în Insula Mare a Brăilei. De asemenea, un fost partener de afaceri îl acuzase de înşelăciune iar în 2013 procurorii au început o anchetă penală împotriva sa pentru fraudă cu fonduri europene şi corupţie.

28. Preşedintele CJ Buzău, Marian Cristinel Bîgiu - PNL

Bîgiu apare în stenogramele din dosarul Autorităţii pentru Supraveghere Financiara. El ar fi discutat cu şeful Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor despre o posibilă ordonanţă de urgenţă legată de ASF.

De asemenea, Cristinel Bîgiu, a fost reţinut, sâmbătă noapte, după aproximativ şase ore de audieri, fiind acuzat de infracţiunea de luare de mită în formă continuată, pentru atribuirea unui contract pe bani publici. Anterior reţinerii, Bîgiu, ar fi fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce ar fi luat mită.

29. Vicepreşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu - PSD

În 2011, Neagu a fost cercetat penal împreună cu primarul Buzăului pentru abuz în serviciu, uz de fals şi asociere în vederea săvârşirii unor infracţiuni. Firma de drumuri şi poduri la care era director Neagu ar fi primit sume mari de bani de la primărie pentru diverse lucrări în condiţii suspecte.

30. Vicepreşedintele CJ Covasna, Nagy Jozsef - UDMR

În timp ce era la conducerea Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului a izbucnit scandalul "certificatelor verzi". România a pierdut dreptul de a tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră vreme de un an iar Nagy şi-a dat demisia după ce premierul Boc "i-a cerut capul."

31. Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma - PSD

Cosma a fost reţinut pe 11 februarie de procurorii DNA sub acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu. El ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova cca. un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Judeţean. În acelaşi dosar, fiul lui Mircea Cosma, Vlad Alexandru Cosma, deputat PSD, este acuzat de trafic de influenţă.

32.Preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu - PSD

Cercetat de DNA pentru trafic de influenţă în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012, numele sau apăre în dosarul senatorului Ion Stan. De asemenea, Ţuţuianu e urmărit penal pentru abuz în serviciu, în cazul demiterii fostului director medical al Spitalului de Urgenţă Târgovişte.

33. Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei - PNL

În 2008, Adomniţei a fost cercetat în "Dosarul Transformatorul", care a dus la închiderea lui Relu Fenechiu. El ar fi avut calitatea de învinuit, una din firmele sale participând la licitaţia pentru transformatoare.

34.Preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea - PSD

În vara anului 2014 Benea a ajuns în vizorul procurorilor DNA în cadrul unei anchete legată de infracţiuni de corupţie comise între 2005 şi 2012. Procurorii au făcut percheziţii la sediul CJ iar Benea a fost audiat la DNA, dar nu este pus sub acuzare.

34.Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan - PSD

Oprişan a fost trimis în judecată în 2008 pentru fapte de corupţie, fiind acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uz de fals. Potrivit procurorilor, Oprişan ar fi folosit la vila construită pe numele mamei sale materiale de construcţie de la ANL.

La aceasta se adaugă pietruirea drumurilor comunale în anul electoral 2004, achiziţionarea Complexului Căprioara, dar şi autoturismul Audi S6, în valoare de 65.000 de euro, cumpărat de Drumuri şi Poduri, pe care Marian Oprişan l-ar fi folosit în interes propriu. În decembrie 2014 dosarul ajunsese la a 33-a amânare.

35. Vicepreşedintele CJ Vrancea, Dragoş Bârlădeanu - PSD

A fost urmărit penal de Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, împreună cu Marian Oprişan, fiind acuzat de sfidarea justiţiei după ce ar fi refuzat să pună în aplicare o hotărâre judecătorească. DNA a clasat acuzaţiile.

36. Preşedintele CJ Ialomiţa, Vasile Silvian Ciupercă - PSD

Procurorii DNA îl acuză că ar fi concesionat unei firme în mod fraudulos, un teren agricol de 495 de hectare, prejudiciind astfel bugetul CJ cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractului. De asemenea, este cercetat de DNA pentru intervenţii la şeful Finanţelor Publice Ialomiţa pentru rezolvarea problemei falimentului fabricii din Ţăndarei.

37. Vicepreşedintele CJ Ialomiţa, Ştefan Muşoiu - PSD

Declarat incompatibil de către ANI după ce în 2012 a încheiat contracte cu firmele soţiei sale pentru lucrări de reparaţii la instituţii din subordinea CJ. Muşoiu a contestat decizia ANI, dar a pierdut la Curtea Supremă.

38. Preşedintele CJ Călăraşi, Răducu Filipescu - PNL

ANI l-a acuzat în 2011 de abuz în serviciu şi conflict de interese: ar fi alocat peste un milion de lei de la CJ unor asociaţii de dezvoltare intercomunitară la care era preşedinte. În 2014, premierul Ponta l-a declarat „baron” şi a sugerat că ar putea ajunge în vizorul DNA.

39. Vicepreşedintele CJ Giurgiu, Cristian Marciu - PSD

A fost declarat incompatibil de ANI deoarece între 2008-2012 a derulat prin firmele sale afaceri cu Consiliul Judeţean Giurgiu, din care făcea parte. Cu toate acestea, e în funcţie şi la ora actuală.

40. Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu - PSD

Stancu a fost trimis în judecată de DNA în 2012, fiind acuzat că împreună cu omul de afaceri Ioan Niculae ar fi finanţat ilegal campania prezidenţială a lui Mircea Geoană. Stancu ar mai fi cercetat şi într-un dosar de atribuire de contracte pe banii CJ către firme dintre care una ar fi controlată chiar de el. În 2014 vreme de două luni a fost în arest la domiciliu.

De asemenea, a fost declarat incompatibil de ANI din cauza unui conflict de interese pentru că, în calitate de preşedinte CJ Brăila, Bunea Stancu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, după ce a semnat contracte de asociere cu două cluburi sportive controlate de firme unde el este acţionar majoritar.

41. Vicepreşedintele CJ Brăila, Florin Mija - PSD

Procurorii DNA l-au pus sub acuzare pe Mija, împreună cu preşedintele CJ Bunea Stancu, pentru abuz în serviciu. A fost reţinut şi a stat în arest la domiciliu timp de două luni. În plus, ANI a constatat că Mija este în conflict de interese de natură penală.

42. Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu - PSD

Constantinescu este deja protagonistul unui trist record de dosare penale. Ultimul, a intrat pe rolul instanţei în noiembrie, şeful CJ fiind acuzat de abuz în serviciu, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat având ca scop săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor economice ale CJ. Baronul de Constanţa şi colaboratorii săi ar fi prejudiciat CJ cu 30 milioane de lei şi statul cu peste un milion de lei, reiese dintr-un comunicat DNA.

Nicuşor Constantinescu mai este cercetat pentru abuz în serviciu sub formă continuată într-un dosar în care este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa. În alt dosar este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al patrul pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.

43. Preşedintele CJ Constanţa, Cristinel Dragomir - PSD

Proaspăt ales de consilierii şeful CJ, Dragomir a fost găsit incompatibil de ANI, întrucât a deţinut simultan funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi calitatea de administrator la SC Cazare La Mare SRL.