Iohannis: Sunt un anticomunist convins şi cred că Ceauşescu a fost unul dintre cei mai toxici români

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

În cartea sa autobiografică intitulată "Pas cu pas", preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a folosit termeni extrem de duri pentru a descrie regimul comunist instaurat în România, şi le-a amintit câteva lucruri şi celor care susţin, cu părere de rău, că erau şi lucruri bune în comunism.

"Sunt un anticomunist convins şi cred că Ceauşescu a fost unul dintre cei mai toxici români. Şi eu, şi prietenii, şi colegii mei de şcoală îi detestam pur si simplu pe comunişti şi întregul lor sistem. Doar i-am urât, nu i-am putut suferi. Atât... Eu am fost, cum am mai spus deja, un anticomunist în privat", scrie în cartea sa Klaus Iohannis, citat de Evz.ro.

"Mulţi spun că a fost bine pe vremea lui Ceauşescu pentru că toată lumea avea o casă şi o locuinţă, deşi toată lumea făcea bancuri la adresa lui. Însă uităm crimele în masă, de faptul că nu puteam să ne spunem părerea cu voce tare, uităm de viaţa gri, uităm de martiri, de călcarea în picioare a simbolurilor naţionale, de falsificarea istoriei... Vă mai amintiţi cum ne trezeam la 4 dimineaţa pentru două sticle de lapte? Sau că de multe ori nu aveam ce să punem pe masă? Se pare că am uitat tocmai aceste lucruri", mai scrie Iohannis.

Lansată în campania electorală, cartea lui Iohannis a fost la mare căutare, în scrut timp fiind epuizat întregul tiraj de 15.000 de exemplare.

Într-o altă ocazie, când a vizitat Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, Iohannis declara că a rămas profund impresionat, emoţie care nu a fost provocată "neapărat de arhitectura clădirii sau de exponatele muzeului, ci de conştientizarea ororilor pe care comunismul le-a produs în România".

"Pentru mine, este îngrozitor să citesc uneori cum unii regretă comunismul, încercând să ne înveţe cât de bine şi frumos a fost în acele timpuri. De aceea, avem mereu nevoie de amintire şi reamintire, doar aşa ne putem feri de comunism. România are nevoie de un mare muzeu naţional al comunismului. Un muzeu care să arate comunismul în toată oroarea lui, de la lichidarea elitelor la distrugerea sufletului acestei naţiuni", a precizat revoltat Klaus Iohannis.

Iohannis a promis că, atunci când va ocupa fotoliul de la Cotroceni, va pleda pentru construirea unui astfel de muzeu, argumentând că preşedintele trebuie să vegheze la cultivarea memoriei naţiunii sale.