Excluderile din PSD: Comunism şi reformă
alte articole
Liderii PSD n-au înţeles nimic din înfrângerea usturătoare de la alegerile prezidenţiale. Eşecul a fost pus pe seama imaginii şi etichetei de partid comunist, al corupţilor şi al baronilor locali. PSD spune că vrea să scape de aceste metehne, dar paradoxal ele sunt singurele care îi definesc identitatea. Fără ele, partidul s-ar destrăma pentru că n-are alte valori de pus în loc.
Teatru total absurd în partidul monolit. Partidul care se vrea scăpat de stafia comunismului purcede la excluderi şi epurări ca PCUS în perioada Stalin, când au fost îndepărtaţi Kamenev, Zinoviev şi Troţki. Nu este vorba despre o analiză a cauzelor înfrângerii, ci despre declanşarea unei lupte pentru putere tipică partidelor comuniste, în care adversarii trebuie eliminaţi.
Chiar dacă alegerile au fost prezidenţiale şi a fost în primul rând un vot de respingere a lui Ponta, în calitate de premier şi de om, dar şi a unui PSD corupt şi mult prea arogant, perdantul Victor Viorel nu şi-a asumat înfrângerea. Apropiaţii lui precum tânărul mogul Sebastian Ghiţă au dat vina pe comunistul Iliescu care stă prea mult pe lângă tânărul Ponta şi-i strică imaginea. Mai mult, toţi cei care l-au criticat pe candidatul mândru că este român au fost excluşi pentru că în PSD trebuie să domnească unanimitatea, disciplina şi loialitatea faţă de liderul suprem.
Tot episodul cu excluderile de la PSD nu face decât să întărească certitudinea că PSD este urmaşul PCR şi că nu poate nega descendenţa din acesta. Cel mai grotesc este însă faptul că tânărul mogul Sebastian Ghiţă, coleg de cluburi cu Ponta după înfrângere, om de afaceri veros cu dosar penal şi proprietar de televiziune politică, se erijează în cel care poate face reforma în PSD. ”Într-un fel, tinerii au dreptate: cât timp Ion Iliescu se aşează la fiecare şedinţă lângă preşedintele PSD avem o problemă. Nu una personală, una de percepţie. Că noi, cei tineri din PSD, suntem la fel ca Ion Iliescu şi generaţia sa. Cred că e momentul ca Ion Iliescu să se retragă. Nu mai poate fi un simbol al PSD”, a glăsuit deputatul.
Tânărul curajos care contestă simbolul rău al partidului a demisionat însă la scurt timp după declaraţia făcută, spunând:”Nu voi mai reveni în acest partid cât timp chestiunile legate de comunism, corupţie şi schimbarea legii partidelor politice nu sunt rezolvate. Sunt un om tânăr, mi-am construit cariera ca antreprenor, mi-am câştigat o poziţie respectată în societatea românească şi nu cred că eu trebuie să-mi însuşesc valorile reprezentate de Ion Iliescu”.
Fără să vrea Ghiţă a spus un adevăr: PSD nu are nicio problemă personală, de persoană, cu Iliescu, fost secretar responsabil cu propaganda, cu Dragnea, anchetat penal, cu Hrebenciuc, cu Voicu, cu Şova, cu Adrian Năstase etc. Nu contează cât fură sau în ce afaceri de corupţie sunt implicaţi unii şi alţii dintre liderii săi, ci doar imaginea lor, cum sunt percepuţi de populaţia care votează o dată la patru ani.
Tânărul reformator mai propune ca toţi cei care sunt certaţi cu legea din PSD, ”toţi cei cu probleme cu arestări preventive şi situaţii grave trebuie suspendaţi. Ne trebuie un cod de integritate şi o comisie centrală cu putere de decizie”. El uită însă că el însuşi are dosare penale pentru înşelăciune şi evaziune fiscală, deci se încadrează şi el la acest capitol.
Cod de integritate la PSD? Ar trebui s-o cheme pe Monica Macovei să-i ajute. Întrebarea este cine să facă parte din sus-numita comisie şi cine s-o conducă: Dragnea? PSD se află într-o situaţie caragialescă – un fel de vrem reformă, dar să nu se schimbe nimic. Paradoxul este că orice schimbare – renunţarea la toţi membrii acuzaţi sau cercetaţi în justiţie pentru corupţie, promovarea de lideri noi, tineri, pe criterii meritocratice, abandonarea baronilor locali – este în defavoarea actualelor găşti din PSD care fac jocurile pe alte criterii: bani, corupţie, relaţii, loialităţi penale. Odată ce s-ar schimba regulile jocului, ei şi-ar pierde funcţiile, influenţa, banii, tot.
Scriam mai demult că PSD este un partid nereformabil. Singura reformă forţată în PSD o face în prezent DNA care aduce pe bandă rulantă lideri şi membri ai formaţiunii în faţa justiţiei. În aceste zile de derută se vorbeşte în PSD despre reformă. Dar întrebarea este: Cine să facă reformă în PSD? M-am gândit mult, dar nu mi-a venit în minte niciun nume credibil de reformist. Ori reforma fără reformişti este ca şi combaterea corupţiei fără să găseşti corupţi din mandatul lui Adrian Năstase 2000-2004.
Demisionarul Ghiţă ne-a spus înainte de a se retrage din postura de reformist că Victor Ponta va fi responsabil cu reforma în PSD. Problema este că reforma trebuia să înceapă într-adevăr cu Victor Ponta, dar în alt sens. Votul românilor a fost clar şi împotriva aroganţei şi incompetenţei lui Victor Ponta ca premier. Pentru a declanşa cu adevărat reforma, el trebuia să-şi dea demisia din fruntea guvernului şi chiar din fruntea PSD. Ar fi fost un gest normal după ce i-a umilit pe românii din diaspora, încercând să-i oprească să voteze, şi ar fi transmis mesajul că PSD a înţeles cu adevărat lecţia primită de la români şi vrea să se schimbe.
O reformă reală a sistemului clientelar-oligarhic din PSD este imposibilă pentru că ar însemna dezmembrarea partidului. Iar fără o bază morală sănătoasă, orice construcţie politică putredă se prăbuşeşte mai devreme sau mai târziu, aşa cum s-a prăbuşit şi Partidul Comunist.
Partidul care voia să acapareze toată puterea în stat n-a înţeles însă să renunţe la aroganţă şi la sfidare, după cum nu poate renunţa la corupţi şi baroni. O arată chiar declaraţia cinică a lui Ghiţă: ”Habar nu am avut că oamenii ăia se interesează de România şi vor să voteze”, referitoare la lipsa unui număr mai mare de secţii de vot pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. O altă dovadă a fost escapada din Dubai unde Ponta şi Ghiţă şi-au sărbătorit în lux şi fast înfrângerea, arătând cit de mult le pasă de diaspora, de rezultat, de România şi chiar de partid. Episodul este revelator pentru noua nomenclatură, care trăieşte în lux şi ţine ţara în sărăcie.
Acum Ponta şi Dragnea vorbesc despre votul electronic, diaspora şi tinerii de pe Facebook care li s-au opus, cu prea mare uşurinţă, ca şi cum nu ei i-au umilit deliberat. Iar Iliescu, bătrânul comunist, este găsit ţap ispăşitor pentru eşecurile lor. El i-ar strica imaginea tânărului de doar 42 de ani, Victor Ponta, care nu este comunist, dar se declară un mare admirator al Partidului Comunist Chinez.
Excluşii Mircea Geoană şi Marian Vanghelie ţipă acum că Dragnea şi Ponta sunt principalii responsabili pentru votul din diaspora şi trebuie anchetaţi, dar ipocrizia lor este dezgustătoare pentru că dacă n-ar fi fost în această situaţie, ar fi spus cu totul altceva şi n-ar fi făcut acum dezvăluiri.
Şi în campania electorală pentru prezidenţiale, PSD s-a purtat ca un partid comunist-naţionalist. A pedalat supărător de mult pe ideea de ”Mândri că suntem români”, a ţinut-o în atacuri la adresa ”devianţilor” – Iohannis, candidatul care nu e român şi nu e ortodox şi a înfierat elementele duşmănoase. Ponta a acuzat-o pe Monica Macovei şi pe europarlamentarul Elmar Brok că au o ”gândire nazistă şi fascistă”, ceea ce arată că nu Iliescu este problema, ci Ponta şi generaţia sa care au exact aceeaşi mentalitate comunistă şi aceleaşi scheme de gândire şi limbaj. Mai mult, pomenile electorale date de Ponta chiar în săptămânile dinainte de alegeri amintesc de promisiunile lui Ceauşescu că va mări pensiile şi salariile din ziua fatidică din faţa CC. În campania prezidenţială, toate staţiile RATB au fost împânzite cu mesajele ”Doar Ponta creşte pensiile şi scade taxele”.
O reformă reală a sistemului clientelar-oligarhic din PSD este imposibilă pentru că ar însemna dezmembrarea partidului. Sebastian Ghiţă nu vrea să-şi asume valorile lui Iliescu, dar acestea sunt singurele valori ale PSD. Iliescu chiar crede în comunism, urmaşii săi însă îl depăşesc neavând niciun crez, niciun principiu, ci doar interese de afaceri.
Imaginea de partid comunist, al corupţilor şi al baronilor locali este 0 este singurul brand al PSD. Partidul acesta are corupţia în ADN, iar doar DNA poate curăţa ceva acolo.
Aici este problema fundamentală. PSD nu are cum să se reformeze pentru că nu are la bază nişte principii morale, ci funcţionează ca o încrengătură de interese ilicite. Fără o bază morală sănătoasă, orice construcţie politică putredă se prăbuşeşte mai devreme sau mai târziu, aşa cum s-a prăbuşit şi Partidul Comunist. Domnilor de la PSD, aţi fost răi, nu fraieri, cum zice domnul Ghiţă! Iar binele şi răul nu pot fi confundate la nesfârşit.