Drob de miel cu măcriş - o fineţe

Drobul de miel, savurat cu plăcere de mulţi dintre noi, este o mâncare tradiţională în majoritatea zonelor ţării. Îndeosebi, drobul cu măcriş este foarte delicios. Secretul acestei mâncări mult apreciate constă în felul cum prepari ingredientele.
Maria Matyiku
01.04.2012

Drobul de miel, savurat cu plăcere de mulţi dintre noi, este o mâncare tradiţională în majoritatea zonelor ţării noastre. Îndeosebi, drobul cu măcriş este foarte fin şi delicios. Secretul acestei mâncări mult apreciate constă în felul cum prepari ingredientele.

Ingrediente:

  • 1,5 kg organe de miel (plămâni, ficat, splină, rinichi, inimă).
  • câteva bucăţi de carne cu grăsime (opţional)
  • 1 lingură de grăsime
  • 2 legături ceapă verde
  • 2 legături usturoi verde
  • 1 legătura pătrunjel
  • 1 legătura măcriş (sau două linguriţe de măcriş din conserva)
  • 100 g pesmet
  • 4 ouă crude şi 3 ouă fierte
  • sare, piper

Modul de preparare:

Organele de miel se ţin jumătate de oră în apă rece cu 3 linguri de oţet, după care se limpezesc bine. Plămânii se înţeapă din loc în loc, iar rinichii se curăţa bine de pieliţe.

Organele se pun la fiert în apă fierbinte cu sare. Se pune în oală mai întâi inima,splina, rinichii, plămânii, şi bucăţile de carne. După vreo 20-25 de minute, se adăugă şi ficatul. Ficatul fierbe mai repede, iar dacă e fiert prea mult se întăreşte.

Când organele sunt fierte se lasă la răcit, apoi se curăţa de pieliţe, oase şi zgârciuri după care se dau prin maşina de tocat.

Se curăţa şi se taie mărunt ceapa, usturoiul şi pătrunjelul şi măcrişul, apoi se amestecă toate împreună cu organele şi cele 4 ouă. Pentru a atenua mirosul şi gustul specific cărnii de miel, se pune cât mai multă verdeaţă.

Se adăugă cu sare şi piper după gust.

Se ia o tavă de iena sau de cozonac; se unge cu grăsime, după care se tapetează cu pesmet pereţii tăvii.

Se pune în tavă cam jumătatea din cantitatea de pastă, se potrivesc ouăle fierte la mijloc, după care se pune restul de pastă. Se unge partea de sus cu grăsime, după care se presară pesmet.

Se coace la cuptor aprox. 45 minute la 170 grade Celsius. Când este gata, se desprinde uşor de pe marginea tăvii.

Se poate tăia în felii după ce se răceşte. Se consumă alături de brânză, măsline, salate, ridichi, etc.

Poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor