Coreea de Nord ar fi trimis cinci milioane de proiectile de artilerie către Rusia

Dictatorul rus Vladimir Putin împreună cu omologul său nord coreean Kim Jong Un pe cosmodromul din Vostochni, Amur 13 septembrie 2023. (Vladimir Smirnov | Afp | Getty Images)
Redacţia
17.06.2024

Coreea de Nord a trimis recent în Rusia containere care ar putea conţine până la 4,8 milioane de obuze de artilerie, a declarat ministrul sud-coreean al Apărării, Shin Won-sik, într-un interviu pentru Bloomberg publicat pe 14 iunie. Seulul a reperat cel puţin 10.000 de containere trimise din Coreea de Nord în Rusia, potrivit lui Won-sik. Phenianul a trimis, de asemenea, zeci de rachete balistice pe care trupele Moscovei le-au lansat împotriva Ucrainei.

În schimbul muniţiei, Rusia ar oferi Coreei de Nord petrol, tehnologie prin satelit, precum şi tehnologie pentru îmbunătăţirea tancurilor şi a avioanelor lor. Forţa de muncă ieftină a Coreei de Nord, deşi lasă mult de dorit din punct de vedere etic, se dovedeşte utilă în fabricarea rapidă a armelor.

Criticii susţin însă că artileria care provine din Coreea de Nord este "sub standard" şi mult mai puţin avansată decât cea produsă în Occident, ceea ce duce la o scădere a efectului asupra ţintelor. Cu toate acestea, cinci milioane de cartuşe reprezintă un arsenal incredibil, indiferent de tehnologie, este mai mult decât suficient pentru a susţine o ofensivă pe scară largă.

Informaţiile vin la nouă luni după ce Kim Jong-un a călătorit în Rusia pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, iar Putin este aşteptat să viziteze Phenianul în următoarele zile. Acordurile cu Coreea de Nord pentru înarmare încalcă sancţiunile ONU, dar lui Putin pare să îi pese foarte puţin de poziţia ONU.

Nu este clar dacă Seulul crede că toată artileria a ajuns deja în Rusia, dar momentul raportului coincide cu zvonurile potrivit cărora Rusia se pregăteşte pentru o acţiune ofensivă majoră în această vară.

Rusia s-a angajat într-o strategie de "război de uzură" în Ucraina, un lucru cu care SUA şi Europa nu s-au mai confruntat de la Războiul din Vietnam, în urmă cu peste 60 de ani.

Este o metodă pe care majoritatea experţilor militari NATO, obişnuiţi cu războiul de manevră împotriva unor ţinte insurgente cu tehnologie redusă, nu au întâlnit-o niciodată în afara unei săli de clasă.

Un element cheie al strategiei Rusiei implică utilizarea artileriei ca scut pentru a proteja unităţile ofensive în timp ce avansează împotriva buncărelor şi tranşeelor ucrainene.

Având în vedere că Rusia a străpuns deja apărarea Ucrainei în mai multe regiuni, este posibil ca în următoarele două luni să aibă loc o ofensivă majoră menită să exploateze avantajul artileriei lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor