Congresul SUA aprobă un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
11.03.2022

Congresul SUA a aprobat, joi seara, un proiect de lege prin care Ucraina va primi un ajutor de urgenţă în valoare de 13,6 miliarde de dolari, relatează The Guardian.

Senatorii americani şi-au urmat colegii din Camera Reprezentanţilor, care au dat undă verde, miercuri, pentru acest pachet.

Chuck Schumer, liderul majorităţii democrate din Senat, a afirmat:

“Ne respectăm promisiunea de a sprijini Ucraina, ai cărei cetăţeni luptă pentru vieţile lor împotriva maleficului Vladimir Putin. Cu acest ajutor de urgenţă în valoare de aproape 14 miliarde de dolari, Congresul SUA aprobă mai mult decât dublu faţă de cât a cerut iniţial administraţia [Biden – n.r.]”.

Aprobarea pachetului are loc în condiţiile în care preşedintele american Joe Biden ar urma, vineri, să amplifice presiunea economică asupra omologului său rus Vladimir Putin, cerând încetarea relaţiilor comerciale normale cu Rusia, potrivit unor rapoarte.

Potrivit Reuters şi Bloomberg, care citează surse anonime din administraţia Biden, măsurile ar deschide calea pentru creşterea tarifelor la importurile ruseşti şi vine în completarea sancţiunilor extinse şi a deciziei din această săptămână de a interzice importurile de petrol din Rusia de către SUA şi Marea Britanie.

Totodată, Departamentul de Stat al SUA a exclus, joi, propunerile de a trimite avioane de luptă Mig Ucrainei printr-o bază americană, susţinând că eforturile Kievului de a respinge invazia rusă ar fi sprijinite mai bine prin furnizarea de arme la sol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor