Confruntările pentru democraţie din Hong Kong: Poliţia denunţată pentru folosirea violenţei

Forţele de ordine s-au ciocnit, sâmbătă, cu miile de activişti pro-democraţie din cartierul Mong Kok al Hong Kong-ului, într-o încercare de a curăţa unul din cele mai volatile locuri de protest din oraş, relatează Reuters.
P. P.
29.11.2014

alte articole

P. P.
29.11.2014

Forţele de ordine s-au ciocnit, sâmbătă, cu miile de activişti pro-democraţie din cartierul Mong Kok al Hong Kong-ului, într-o încercare de a curăţa unul din cele mai volatile locuri de protest din oraş, relatează Reuters.

După o confruntare tensionată care a durat câteva ore între cele două părţi, sute de poliţişti dotaţi cu bastoane, scuturi şi spray-uri cu piper au intervenit împotriva protestatarilor, punându-i pe mulţi dintre ei la pământ.

Represiunea declanşată de forţele de ordine a avut ca rezultat o intensificare a protestelor. Sute de protestatari au desfăşurat, după intervenţia forţelor de ordine, un marş de protest cerând „democraţie reală şi completă” în Hong Kong.

Evenimentele au avut ca rezultat şi ridicarea gradului de mobilizare a celor 28.000 de ofiţeri de poliţie ai marelui centru financiar asiatic.

Aceasta este a treia noapte la rând în care forţele de ordine intervin violent pentru a curăţa zona principală de desfăşurare a protestelor din Hong Kong. Începând de miercuri, autorităţile au arestat sute de studenţi, printre care Joshua Wong şi Lester Shum, lideri ai studenţilor pro-democraţie.

Vineri, Amnesty Internaţional a avertizat poliţia împotriva folosirii excesive a forţei, după ce Wong şi Shum au afirmat că poliţia i-a bătut în timpul arestărilor.

Mai mult, ONG-ul pentru drepturile omului a denunţat şi abuzurile întreptate de poliţişti către reporterii de la faţa locului. Iar în urma acestor evenimente, Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong a completat o plângere formală către autorităţi şi plănuieşte un protest pentru ziua de sâmbătă.

„Este nevoie să folosiţi atât de multă forţă pentru a ne bate?”, a întrebat Wong Ching-san, un tânăr protestatar. „Nu încercăm să stârnim violenţe dar, când ne atacă, noi răspundem în acelaşi mod”.

Echipele medicale de voluntari, mobilizate la faţa locului, au tratat sute de persoane rănite, inclusiv persoane cu răni la cap, zgârieturi sau spray cu piper în ochi.

Leung Yiu-chung, un parlamentar pro-democraţie care a observat ciocnirile, a criticat lipsa de autocontrol a poliţiei.

„Unii dintre ei incitau în mod deliberat oamenii”, a declarat acesta.

Au trecut două luni de când poliţia a folosit gazul lacrimogen pentru a dispersa protestatarii din Hong Kong. Manifestaţiile pro-democraţie, care au durat cu mult mai mult decât se aştepta opinia publică, au atras, în orele de vârf, peste 100.000 de oameni, pe străzile din Hong Kong.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a anunţat, vineri, că este îngrijorat în privinţa rapoartelor privind forţa excesivă şi că acestea vor fi investigate.

După ce Beijingul a exclus, în ciuda promisiunilor constituţionale, posibilitatea ca liderul din Hong Kong să fie ales prin vot liber în 2017, protestatarii au cerut şefului executiv al oraşului, Leung Chun-ying, să demisioneze din funcţie. Manifestanţii, în principal studenţi, solicită ca regiunea autonomă să aibă democraţie completă.

China conduce Hong Kong-ul sub formula „o ţară, două sisteme”, model care acordă fostei colonii britanice un grad sporit de autonomie, inclusiv dreptul la vot universal, şi libertate, drepturi care nu se găsesc în China continentală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor