Hong Kong: grup de business asociat cu Partidul Comunist cere eliberarea unei zone de protest. Manifestanţìi cooperează

Autorităţile din Hong Kong au eliberat marţi o parte a unei tabere de protest situată în inima Hong Kong-ului care a fost ocupată de manifestanţii pro-democraţie de aproape 2 luni – dar cea mai mare parte a principalului loc de protest rămâne intactă.
Un manifestant pro-democraţie (dr) şi un muncitor ajută la eliberarea unei părţi dintr-o tabără de protest din Hong Kong, 18 noiembrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.11.2014

La cererea unui grup de business asociat regimului comunist de la Beiing, autorităţile din Hong Kong au eliberat marţi o parte a unei tabere de protest situată în inima Hong Kong-ului care a fost ocupată de manifestanţii pro-democraţie de aproape 2 luni – dar cea mai mare parte a principalului loc de protest rămâne intactă.

Zona din jurul Citic Tower, sediul companiei CITIC Pacific Ltd., fusese înconjurată cu baricade de metal, încurcând navetiştii care se îndreaptă zilnic spre districtul financiar central din apropiere. CITIC - China International Trust and Investment Corporation - este una dintre cele mai mari bănci de investiţii ale Chinei, fiind operată sub conducerea strictă a Partidului Comunist Chinez. În mod natural, grupul a depus, chiar de la începutul tulburărilor din Hong Kong, o plângere în care cerea eliberarea zonei.

Sutele de manifestanţi prezenţi pe străzi nu au opus nicio rezistenţă faţă de dezmembrarea baricadelor instalate de câteva săptămâni în jurul Citic Tower, un zgârie-nori de 33 de etaje situat în apropierea clădirii Admiralty şi a sediului guvernului local.

Aproximativ 30 de muncitori au sosit în zona clădirii pentru a aplica o hotărâre judecătorească luată împotriva baricadelor stradale, după ce o cerere înaintată de proprietarii clădirii, au declarat martorii. Poliţia a confirmat că proprietarii clădirii au cerut ca intrarea să fie eliberată.

Autorităţile au stat deoparte în timp ce muncitorii au îndepărtat baricadele.

“Vom merge înainte cu respectarea principiului păcii şi nonviolenţei”, a declarat Joshua Wong, şeful grupului Scholarism, unul dintre cele două grupuri care conduc protestele pro-democraţie.

“Nu căutăm ceartă cu poliţia. Dacă ei eliberează drumul din faţa parcării de maşini vom accepta acest lucru. Dacă ei vor curăţa şi alte zone atunci vom fi dezamăgiţi.”

Unii manifestanţi şi-au împachetat păturile, pernele şi alte obiecte din corturi şi s-au mutat în altă parte a zonei de manifestaţie.

Alţii chiar au ajutat la înlăturarea unor baricade, spunând că mai degrabă vor păstra acele garduri pentru a le folosi în alte părţi decât să le lase pe mâna autorităţilor.

“Planul nostru este să nu facem nimic şi doar să observăm”, a declarat manifestantul Gary Yeung, 25 de ani. “Zona stabilită în avans este în regulă. Orice dincolo de acel punct nu este în regulă. Este un protest paşnic, aşa că nu vom răspunde”.

Zeci de corturi colorate au împânzit zona în care se află unele dintre cele mai scumpe proprietăţi şi imobile ale lumii.

Studenţii protestatari, care solicită instituirea sufragiului universal veritabil la Hong Kong au ieşit în stradă cu zecile de mii începând cu 28 septembrie.

Numărul lor s-a redus între timp considerabil, dar aceştia ocupă încă trei locuri în fosta colonie britanică, perturbând serios transportul public şi activitatea economică în ansamblul ei.

Hong Kong-ul, care beneficiază de o autonomie extinsă, cunoaşte cea mai gravă criză politică după revenirea sa sub autoritatea Beijingului, în 1997, generată de refuzul regimului comunist de a lăsa populaţia din Hong Kong să aleagă liber reprezentantul suprem.

China a aprobat principiul “o voce, un vot” în Hong Kong, dar selecţia candidaţilor a fost dată în grija unei comisii în mare parte favorabilă Partidului Comunist chinez, condiţie considerată inacceptabilă de mişcarea pro-democraţie condusă de studenţii din Hong Kong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor