Ciuma bubonică se răspândeşte în Madagascar

Actuala epidemie de ciumă bubonică din Madagascar, care a înregistrat până acum peste 130 de cazuri de infecţie şi 47 de morţi, se răspândeşte către capitala ţării, au avertizat oficialii.
Şobolan (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.11.2014

Actuala epidemie de ciumă bubonică din Madagascar, care a înregistrat până acum peste 130 de cazuri de infecţie şi 47 de morţi, se răspândeşte către capitala ţării, au avertizat oficialii.

Două persoane din capitala Antananarivo au fost infectaţi, unul dintre ei fiind în condiţie foarte gravă, au anunţat oficialii în timp ce angajaţii serviciilor de sănătate au iniţiat o operaţiune de sanitizare a mahalalelor din jurul oraşului.

Puricii care transportă ciuma afectează în principal şobolanii, dar o muşcătură din partea unui purice purtător poate infecta şi oameni.

În forma bubonică a ciumei, când se pot vedea umflături în nodurile limfatice, boala poate fi tratată cu antibiotice. Totuşi, în forma sa pulmonară, care afectează plămânii, boala poate fi transmisă de la o persoană la alta doar prin tuse.

Boala poate ucide o persoană în 24 de ore.

În zonele învecinate cu capitala, “200 de gospodării au fost dezinfectate”, conform secretarului general al ministerului sănătăţii din Madagascar, Philemon Tafangy.

Oamenii care au avut orice fel de contact cu alte persoane infectate au primit antibiotice, într-un efort de a reduce sau chiar bloca răspândirea bolii, a declarat Tafangy.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că există temeri considerabile în legătură cu eficienţa operaţiunilor de controlare a bolii deoarece în Madagascar există un nivel ridicat de rezistenţă la insecticidele obişnuite folosite împotriva puricilor.

Madagascarul este predispus la epidemii de ciumă, deobicei atingând cel mai grav nivel în perioada octombrie-martie. Totuşi, au trecut 10 ani de diagnosticarea ultimului caz ciumă în capitala ţării.

Madagascarul a înregistrat o medie anuală de 500 de cazuri începând cu 2009, conform datelor oferite de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Primele cazuri ale noii epidemii au fost identificate în luna august.

Se pare că ciuma a apărut pentru prima oară în 1330, în Asia Centrală. A făcut ravagii în China de Est şi India, s-a extins spre vest prin Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, ajungând în Europa, cel mai probabil purtată de purici sau şobolani prezenţi pe navele comerciale. În 1347, ciuma ajunsese deja în porturile Constantinopol şi Trebizonda.

De asemenea, se crede că o formă a ciumei – bubonică, pulmonară sau ambele – a fost responsabilă pentru Moartea Neagră, o pandemie care a măturat Europa secolului al 14-lea şi a provocat aproximativ 25 de milioane de morţi, provocând, printre altele, înjumătăţirea populaţiei din Marsillia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor