Atac asupra unui spital din nordul Chinei soldat cu 7 morţi

Doctori
Doctori (Shutterstock)

Şapte persoane, dintre care şase asistente medicale, au fost înjunghiate fatal în salonul unui spital din oraşul Beidaihe din nordul Chinei. Un suspect în vârstă de 27 de ani a fost reţinut de autorităţi, conform rapoartelor.

În timpul atacului de joi de la spital a fost ucis şi un administrator al acestei instituţii medicale. Beidaihe este o staţiune de vacanţă situată la aproximativ 300 km de Beijing şi este populară în rândul membrilor seniori ai Partidului Comunist Chinez (PCC).

Presa chineză nu a oferit detalii legate de trecutul atacatorului şi nici nu a discutat despre posibilele motive din spatele atacului.

Atacul asupra spitalului este cel mai recent incident dintr-o serie de atacuri comise împotriva personalului medical de către pacienţi nemulţumiţi şi rudele unor pacienţi decedaţi.

Oficialii poliţiei chineze ar fi întărit securitatea în spitale în contextul intensificării frecvenţei atacurilor, iar spitalele ar fi decis la începutul anului să îşi înarmeze angajaţii cu sprayuri cu piper.

Doctorii din China sunt de obicei prost plătiţi, acest lucru alimentând corupţia şi ducând la o scădere a calităţii serviciilor desănătate în instituţiile medicale din ţară, conform Reuters.

În noiembrie 2013, un bărbat din estul Chinei a înjunghiat mortal un oficial al unui spital deoarece nu i s-a permis să se întâlnească cu doctorul său după o procedură medicală nesatisfăcătoare. Într-un alt incident, un pacient s-a sinucis după ce a înjunghiat un doctor de şase ori în timpul unei altercaţii, după ce doctorul i-a spus că există complicaţii în urma unei operaţii la braţ.

Conform celor mai recente date publicate de oficialii chinezi, în 2010 au existat 17.243 de cazuri de atacuri violente – sub forma bătăilor, ameninţărilor, răpirilor, abuzurilor verbale şi omorului – împotriva doctorilor şi altor angajaţi medicali în China.

Într-un tablou şi mai sinistru care accentuează corupţia existentă în sistemul medical chinez, în 2006 o investigaţie independentă – ulterior confirmată de rapoarte investigative – a scos la iveală faptul că doctorii chinezi extrag organe de la pacienţi aflaţi încă în viaţă, organele fiind vândute pacienţilor chinezi sau din afara ţării la preţuri ridicate. Principalii subiecţi în acest comerţ ilegal sunt practicanţii Falun Gong care sunt supuşi, la ordinele PCC, unei persecuţii dure încă din anul 1999.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe