Obama: SUA nu au avut niciun rol în protestele din Hong Kong

Preşedintele american Barack Obama a declarat miercuri reporterilor din Beijing că Statele Unite nu au avut niciun rol în organizarea şi susţinerea protestelor pro-democraţie din Hong Kong.
Proteste din Hong Kong. 17 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)
Andrei Popescu
12.11.2014

Preşedintele american Barack Obama a declarat miercuri reporterilor din Beijing că Statele Unite nu au avut niciun rol în organizarea şi susţinerea protestelor pro-democraţie din Hong Kong.

De aproape trei luni, manifestanţii pro-democraţie au blocat mai multe străzi şi zone ale Hong Kong-ului, în semn de protest faţă de planul Beijingului de a numi candidaţii pentru alegerile din 2017 pentru poziţia de şef executiv al oraşului.

“Am făcut clar faptul că Statele Unite ale Americii nu a avut nicio implicare în desfăşurarea manifestaţiilor din Hong Kong', a dat asigurări preşedintele american, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său chinez Xi Jinping.

Totuşi, preşedintele a adăugat că SUA susţin dreptul oamenilor de a se exprima liber şi a cerut ca alegerile din Hong Kong să fie corecte, transparente şi să reflecte adevărata dorinţă a alegătorilor.

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că poziţia Chinei este aceea că protestele din Hong Kong sunt ilegale şi a adăugat că statul chinez nu permite niciun fel de interferenţe străine în problemele interne ale Hong Kong-ului.

Oficialii chinezi şi mass-media oficială au acuzat “forţele străine” sau “occidentalii”, fără a-i numi, de susţinerea mişcării prodemocraţie Occupy Central din Hong Kong.

De asemenea, luni, în cadrul unei întâlniri cu premierul australian Tony Abbot la Ambasada americană din Beijing, Obama şi-a ales cu atenţie cuvintele atunci când a discutat despre situaţia Hong Kong-ului.

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că el susţine măsurile luate de autorităţile din Hong Kong pentru aplicarea legii în contextul protestelor stradale, chiar dacă acele măsuri au inclus folosirea de gaze lacrimogene şi spray cu piper, lovirea sau arestarea unora dintre manifestanţi.

Întrebat dacă este de acord cu poziţia preşedintelui Xi faţă de situaţia din Hong Kong, Obama nu a dorit să răspundă direct, adăugând: “Mesajul nostru primar este acela că violenţa trebuie evitată în timp ce rezidenţii Hong Kong-ului încearcă să vadă care este următoarea etapă în relaţia lor cu China continentală. Există anumite lucruri în care cred Statele Unite. Noi credem în libertatea de exprimare. Noi credem în libertatea de asociere. Noi credem că o deschidere a guvernului [faţă de popor] se potriveşte cu tradiţiile şi modul nostru de viaţă.”

“Cred că ar fi nerealist ca lumea să se aştepte să punem deoparte aceste aşteptări. Oamenii au aspiraţii pentru libertate şi demnitate în toate ţările din jurul lumii”, a concluzionat Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor