Raport: Racheta chinezească JL-2 poate atinge Statele Unite


Testarea unei lansări a rachetei JL-2 SLBM.
Testarea unei lansări a rachetei JL-2 SLBM. (Captură Foto)

JL-2, o rachetă chinezească balistică de a doua generaţie, cu rază intercontinentală şi lansată de pe submarin, este capabilă să atingă Statele Unite şi se crede că deja este folosită de Armata de Eliberare a Poporului, a Chinei.

Julang-2 a atins un nivel preliminar de competenţă, conform Comisiei pentru Evaluarea Relaţiilor Economice şi de Securitate între SUA şi China în raportul său prezentat Congresului american în 20 noiembrie.

Raportul, care critică comportamentul “nesigur, neprofesional şi agresiv” al Chinei precum şi intimidarea vecinilor săi din Asia-Pacific în ultimul an, susţine de asemenea că noul submarin nuclear capabil să transporte racheta JL-2 urmează să îşi înceapă primul voiaj înainte de sfârşitul anului.

De asemenea, China testează rachete ghidate supersonic care, dacă se dovedesc un succes, ar putea prezenta o problemă serioasă pentru sistemul american anti-rachetă învechit, a adăugat raportul.

Raportul estimează că statul chinez ar putea avea în Asia-Pacific până la 351 de submarine şi nave de suprafaţă echipate cu rachete până în anul 2020, în timp ce marina americană plănuieşte să aibă doar 67 de submarine şi nave de suprafaţă staţionate sau trimise în regiune.

Potenţialul pentru o “eroare de calcul asupra securităţii” în Asia-Pacific este în creştere pe măsură ce China îşi măreşte cheltuielile militare cu procente de două cifre (oficial 17%) în fiecare an şi în contextul în care echilibrul de putere se înclină în defavoarea SUA şi a aliaţilor lor, a concluzionat raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe