Raport: Racheta chinezească JL-2 poate atinge Statele Unite


Testarea unei lansări a rachetei JL-2 SLBM.
Testarea unei lansări a rachetei JL-2 SLBM. (Captură Foto)

JL-2, o rachetă chinezească balistică de a doua generaţie, cu rază intercontinentală şi lansată de pe submarin, este capabilă să atingă Statele Unite şi se crede că deja este folosită de Armata de Eliberare a Poporului, a Chinei.

Julang-2 a atins un nivel preliminar de competenţă, conform Comisiei pentru Evaluarea Relaţiilor Economice şi de Securitate între SUA şi China în raportul său prezentat Congresului american în 20 noiembrie.

Raportul, care critică comportamentul “nesigur, neprofesional şi agresiv” al Chinei precum şi intimidarea vecinilor săi din Asia-Pacific în ultimul an, susţine de asemenea că noul submarin nuclear capabil să transporte racheta JL-2 urmează să îşi înceapă primul voiaj înainte de sfârşitul anului.

De asemenea, China testează rachete ghidate supersonic care, dacă se dovedesc un succes, ar putea prezenta o problemă serioasă pentru sistemul american anti-rachetă învechit, a adăugat raportul.

Raportul estimează că statul chinez ar putea avea în Asia-Pacific până la 351 de submarine şi nave de suprafaţă echipate cu rachete până în anul 2020, în timp ce marina americană plănuieşte să aibă doar 67 de submarine şi nave de suprafaţă staţionate sau trimise în regiune.

Potenţialul pentru o “eroare de calcul asupra securităţii” în Asia-Pacific este în creştere pe măsură ce China îşi măreşte cheltuielile militare cu procente de două cifre (oficial 17%) în fiecare an şi în contextul în care echilibrul de putere se înclină în defavoarea SUA şi a aliaţilor lor, a concluzionat raportul.