Concentraţia gazelor cu efect de seră a depăsit pragul critic! Ne putem aştepta la fenomene severe

Concentraţia gazelor de cu efect de seră a depăşit în 2015 pragul critic de 400 de părţi per milion, ceea ce se înseamnă că ne îndreptăm spre o evoluţie a manifestărilor meteo cu din ce în ce mai multe fenomene severe.
Florinela Georgescu - ANM
Florinela Georgescu - ANM (Mihut Savu / Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Pentru prima dată în istoria măsurătorilor, concentraţia de gaze de seră a depăşit pragul critic, a declarat marţi, meteorologul Florinela Georgescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de publicaţia Focus Energetic. Potrivit meteorologului, aceasta înseamnă o recurenţă a fenomenelor meteo extreme.

"În acest moment, într-un comunicat recent al Organizaţie Meteorologice Mondiale, se arată că, în 2015, pentru prima oară în istoria măsurătorilor sistematice s-a depăşit concentraţia de dioxid de carbon de 400 de părţi per milion, ceea ce a fost considerat până acum drept un prag psihologic şi care se depăşea în anii trecuţi doar ocazional, la venirea primăverii. De data aceasta, analizele care s-au finalizat anul trecut arată, fără dubiu, că această concentraţie a gazelor cu efect de seră a depăşit acest prag critic", a declarat Florinela Georgescu.

Potrivit specialistei, concluziile pentru România sunt că "ne îndreptăm, în mod categoric spre o evoluţie a manifestărilor meteo în care să avem în din ce în ce mai multe fenomene severe şi manifestări cu care suntem mai puţin obişnuiţi.

"Modificările climatice le trăim deja (...) Concluziile clare pentru ţara noastră sunt că ne îndreptăm, în mod categoric, spre o evoluţie a manifestărilor de vreme din ce în ce mai severe. (...) Vedem deja că avem tot mai des manifestări manifestări cu care începem să ne obişnuim, precum perioade pe parcursul lunilor de vară în care temperaturile să fie din ce în ce mai ridicate pe perioade mari de timp. (...) S-au înregistrat valuri de căldură cu durată foarte lungă. Iarna, (avem - n.r.) aceste episoade de iarnă lipsite de precipitaţii, începem să ne obişnuim cu cantităţi din ce în ce mai mici de zăpadă în ţara noastră. Şi, de aici, lipsa precipitaţiilor atât iarna cât şi vara duc la secetă. Cam acestea sunt direcţiile înspre care se îndreaptă climatul României.", a declarat Georgescu, reamintind că totul e însă la nivel de cercetare şi trebuie să urmărim ce se întâmplă pe plan mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură