Iohannis, undă verde pentru urmărirea penală a generalului Oprea

Preşedintele Klaus Iohannis a dat undă verde cererii de urmărire penală a generalului Gabriel Oprea în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Fostul vicepremier şi ministru de Interne, Gabriel Oprea, principalul protagonist din dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, este pe cale să fie pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie. Preşedintele Klaus Iohannis a avizat solicitarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de începere a urmăririi penale în cazul generalului pentru ucidere din culpă.

Solicitarea procurorului-şef al DNA vine în contextul în care Oprea şi-a dat demisia din Parlament pe fundalul protestelor de stradă la care au participat mii de oameni revoltaţi de faptul că aleşii neamului l-au scăpat pe colegul lor, prin vot, de urmărirea penală.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, efectuarea urmăririi penale faţă de persoane care deţin sau au deţinut calitatea de ministru, pentru fapte săvârşite în exercitarea mandatului, şi care, la data sesizării, nu au şi calitatea de deputat sau de senator, este condiţionată de obţinerea unui aviz din partea Preşedintelui României.

Reamintim că Bogdan Gigină, poliţist în Brigada Rutieră, a decedat, la doar 28 de ani, după ce a căzut de pe motocicletă într-o groapă aflată pe strada Ştirbei Vodă.

Iniţial, Poliţia Capitalei a comunicat că agentul era într-o misiune de fluidizare a traficului pentru ca, două zile mai târziu, după ce presa a vuit despre faptul că tânărul făcea parte dintr-o coloană care-l însoţea pe vicepremier de la restaurant spre casă, Poliţia să confirme că agentul făcea într-adevăr parte din dispozitivul lui Oprea. Desigur, Poliţia a precizat că Gabriel Oprea beneficia de coloană "în condiţiile legii" şi se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente.

Pe de altă parte, mai mulţi poliţişti au declarat, sub protecţia anonimatului, că Gigină ar fi fost obligat să gonească la o viteză de peste 100 km la oră, că ABS-ul motocicletei nu funcţiona şi că, oricum, regulamentele poliţiei rutiere interzic mersul cu motocicleta pe ploaie şi frig. De asemenea, oamenii în uniformă au mai precizat că Oprea mergea însoţit de coloană (la care, potrivit legilor în vigoare la momentul producerii accidentului, nu are dreptul decât în situaţii excepţionale) şi la restaurant şi la tuns, practic peste tot, iar poliţiştii erau obligaţi în mod constant să meargă cu viteze mult prea mari.

În februarie a.c., fostul ministru de Interne şi vicepremier pentru Securitate Naţională, Gabriel Oprea, a fost plasat sub urmărire penală de procurorii DNA, fiind acuzat că a abuzat în deplasările sale de coloană oficială, deşi legea prevede clar că nu avea acest drept decât în situaţii excepţionale.

Ulterior, pe 1 septembrie a.c., procurorii au cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Oprea, pentru ucidere din culpă. Pe 19 septembrie, senatorii au respins cererea, după ce Oprea le-a cerut colegilor să-l scape de DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne