Cătălin Predoiu: Contrar retoricii optimiste a premierului Ponta, economia a încetinit

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Eugen horoiu)

Contrar retoricii optimiste a premierului Victor Ponta, economia a încetinit, semnal care trebuie considerat în discuţiile privind reexaminarea Codului Fiscal, a declarat sâmbătă, în cadrul unui comunicat de presă, prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu.

„Economia a dat primele semnale de slăbiciune în trimestrul II, în condiţiile în care Guvernul a luat măsuri de relaxare fiscală anul trecut, prin reducerea cotei CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, precum şi anul acesta, prin instituirea unei cote reduse de TVA la produsele alimentare de bază”, a precizat Predoiu.

Creşterea PIB brută anuală în trimestrul II 2015 faţă de trimestrul II 2014 a fost de 3,2% (3,7% ajustată sezonier) comparativ cu 4,3% (3,8% ajustată sezonier), cât a fost în trimestrul I 2015 raportat la trimestrul I 2014.

„În aceste condiţii, Guvernul a supraestimat creşterea PIB din 2015 ca fiind de 3,3%, actualul trend ducându-ne evident către o creştere mai mică de 3%. Încetinirea creşterii economice se vede şi din creşterea sub prognoze a anumitor ramuri, care au crescut în trimestrul II astfel: industria a crescut doar cu 1,5%, iar construcţiile doar cu 8,6% comparativ cu creşterile de start din trimestrul I care au fost mult mai mari, respectiv 3,3% pentru producţia industrială şi 13% pentru construcţii", a afirmat liderul PNL.

Nu ştim încă, înainte de a vedea şi rezultatele trimestrului III, dacă putem vorbi de un trend, dar, în opinia lui Predoiu, este în mod cert un semnal de alarmă pe care guvernul îl ignoră, cel puţin în poziţiile publice, trâmbiţând în mod iresponsabil şi populist un eşec ca fiind un succes. „De fapt, rezultatele în scădere ale economiei credem că se resimt de fiecare cetăţean, care simte pe pielea lui cât de bine merge economia”, a adăugat politicianul.

Un prim motiv de îngrijorare faţă de încetinirea creşterii economice, în viziunea lui Predoiu, vine din lipsa investiţiilor publice, chiar şi în condiţiile în care supraacciza pe combustibil, instituită de guvern, nu a fost direcţionată către investiţii în autostrăzi, asa cum s-a clamat în mod populist la momentul instituirii ei.

Alte două motive de îngrijorare, invocate de Predoiu, sunt „performanţele sub aşteptări ale industriei (2,4%, faţă de 4,4% prognozat), ale construcţiilor şi ale exporturilor. Dacă la acestea adăugăm şi agricultura, prognozată a contribui cu 2,9% din PIB, dar grav afectată de seceta din acest an, cu efecte distructive asupra producţiei vegetale, care va duce la o scădere a producţiei totale din agricultură (sector vegetal+animal) cu peste 20% în anul 2015, vedem că situaţia este îngijorătoare”.

„Nu vreau, desigur, să aruncăm vina pe guvern pentru secetă, ci doar să arătam tuturor că nu poţi umfla aşteptările economice fără să iei în calcul ajustările sezoniere, agricultura fiind prin definiţie sezonieră, deci dependentă de vreme. E adevarat că guvernul ar fi putut finanţa un program de irigare a terenurilor agricole, dar probabil că a preferat să se bazeze pe bunul Dumnezeu. Reducerile de fiscalitate care se negociază astăzi între partidele parlamentare trebuie bazate pe estimări realiste, altfel aruncăm economia în haos”, a subliniat prim-vicepreşedintele PNL.

După ajustarea sezonieră, creşterea economică anunţată acum pentru trimestrul II 2015 comparativ cu trimestrul I 2015 este de doar 0,1%, susţine Predoiu, adăugând că o economie emergentă ca România are un potenţial mult mai mare - lucru ce rezultă şi din datele publicate ieri de Eurostat, România situându-se nu doar sub media europeană de 0,4%, ci şi sub Bulgaria (0,4%), Ungaria (0,5%), Lituania (0,6%), Letonia (1,2%), Estonia (0,8%), Cehia (0,9%), Slovacia 0,8%) sau Polonia (0,9%). Ba chiar şi sub Grecia (0,8%).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie