Guvernul va acorda despăgubiri agricultorilor afectaţi de secetă

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Invitat pe platourile Antena 3, premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că a discutat cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru ca Guvernul să acorde despăgubiri agricultorilor ale căror terenuri au fost afectate de secetă.

"În această vară avem veşti bune - 3,7% creştere, suntem pe locul doi în Europa, lucrurile se văd şi la alimente şi în turism. În schimb, avem şi o veste proastă, şi anume seceta din agricultură, care ne va afecta, cu siguranţă. Am vorbit cu ministrul Agriculturii, ne pregătim pentru partea de despăgubiri pentru cei care au avut terenuri", a declarat premierul Ponta, citat de Mediafax.

"La grâu nu e atât de mult, la porumb e mai rău. Dar, cu siguranţă, seceta de anul acesta se va vedea până la sfârşitul anului şi, atunci, hai să luăm nişte măsuri să dăm stabilitate celorlalte ramuri economice, în aşa fel încât ceea ce scade din agricultură să putem să compensăm pe partea cealaltă", a adăugat Ponta.

Având în vedere situaţia, Guvernul va acorda despăgubiri pentru terenurile calamitate de secetă, a mai explicat premierul, exprimându-şi speranţa că statul va recupera anul viitor investind mai mult în irigaţii.

Reamintim că la mijlocul lui iunie a.c., ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu anunţa că datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie indică pentru anul 2015 instalarea fenomenului de secetă pedologică în Moldova şi Banat, în cea mai mare parte a Dobrogei, Crişanei şi Transilvaniei precum şi în sud-estul Olteniei.

La finele lunii iulie, având în vedere că seceta pedologică şi atmosferică instalată a condus la reducerea rezervei de apă din sol, Federaţia Naţională PRO AGRO s-a adresat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a solicita sprijin în instituirea unei scheme de ajutor de stat prin care să se acorde un ajutor de stat în agricultură pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru pierderile cauzate de condiţii climatice nefavorabile pentru anul 2015.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne