Oraş canadian evacuat din cauza unui incendiu de pădure

Aproximativ 80.000 de persoane au fost evacuate din oraşul Fort McMurray, în provincia canadiană Alberta, din cauza unui incendiu de pădure tot mai distructiv. Provincia a făcut apel la ajutorul federal pentru a face faţă focului şi pentru a scoate oamenii din oraş pe cale aeriană.
Flăcări puternice cuprind o zonă industrială situată la sud de oraşul Fort McMurray, provincia canadiană Alberta, 3 mai 2016.
Flăcări puternice cuprind o zonă industrială situată la sud de oraşul Fort McMurray, provincia canadiană Alberta, 3 mai 2016. (Captură Foto)

Autorităţile locale au emis marţi un ordin de evacuare obligatorie pentru întregul oraş, fiind cea mai mare evacuare din istoria provinciei.

Premierul provinciei Alberta, Rachel Notley, a făcut apel la alte provincii şi la guvernul din Ottawa să trimită ajutoare.

“Trebuie să găsim mai multe tabere, am asigurat spaţii pentru aproximativ 6.000 de oameni, ştim că trebuie să găsim mai mult [spaţiu] şi sunt depuse eforturi”, a precizat Notley.

Incendiul, care se întinde pe o suprafaţă de 2.650 hectare, a fost raportat iniţial în 1 mai şi a blocat principala ieşire sudică din oraş, forţând rezidenţii să se îndrepte spre nord, către nisipurile petrolifere.

Echipajele de pompieri păreau să fi înregistrat progrese în privinţa controlării incendiului, dar situaţia s-a înrăutăţit rapid în cursul zilei de marţi, când rezidenţilor din trei cartiere li s-a cerut să părăsească zona imediat.

Un reporter al unui post radio, aflat la faţa locului, a descris cum flăcările avansau spre centrul de afaceri al oraşului.

“Este haos pe drumuri, oamenii sunt îngrijoraţi. Pe drumuri există blocaje rutiere. Flăcările au ajuns la o staţie de benzină”, a declarat Carina van Heerde de la postul de radio KAOS.

Imaginile postate pe Twitter arată cozi lungi de autovehicule şi cerul acoperit de nori negri de fum.

Oficialii au declarat că până acum nimeni nu a fost rănit în incendiu, a cărui cauză sunt temperaturile neobişnuit de ridicate şi seceta care afectează o mare parte a provinciei Alberta.

Este cel de-al doilea incendiu major în apropierea acestui oraş în mai puţin de un an. În mai 2015, incendiile de păduri din zonă au dus la evacuarea a sute de muncitori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe