El Nino provoacă haos în America Centrală, Asia şi Africa

Fenomenul El Nino loveşte puternic numeroase ţări din America Centrală, Africa sau Asia. Zimbabwe a declarat stare de calamitate în anumite zone ale ţării, iar Etiopia a anunţat că are nevoie de un ajutor alimentar masiv pentru a preveni creşterea numărului cazurilor de subnutriţie.
Ajutoare alimentare sunt distribuite în regiunea Somali din Etiopia, una dintre cele mai lovite zone de seceta provocata de fenomenul El Nino declanşat în 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.02.2016

El Nino are un efect dezastruos în ţările din America Centrală, în unele părţi ale Africii şi Asiei, ce au fost lovite de o secetă care generează o criză alimentară severă.

În Haiti, 3,6 milioane de persoane suferă de pe urma nesiguranţei alimentare, iar fermierii îşi pierd o parte semnificativă din recoltele lor, conform Euronews.

Roger Bonifacio, un expert în climă la World Food Programme, susţine că acest lucru a fost cauzat de fenomenul El Nino care a început în 2015, adăugând că: „Efectele sale vor fi simţite până la începutul anului următor şi au fost răspândite din punct de vedere geografic. El Nino a afectat sezoanele de creştere din America Centrală”.

Bonifacio a mai precizat că inclusiv Indonezia şi Papa Noua Guinee au fost afectate de secete puternice.

Fenomenul El Nino din 2015 a fost unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată şi chiar mai puternic decât cel din 1997. Fenomenul are loc la fiecare 3 până la 5 ani în medie, când apele ecuatoriale ale Oceanului Pacific se încălzesc semnificativ şi afectează tiparele globale ale vremii.

În Etiopia, cea de-a doua cea mai populată ţară a Africii, zece milioane de persoane au de înfruntat consecinţele celei mai grave secete din ultimii 50 de ani. Ţara susţine că va avea nevoie de ajutoare alimentare în valoare de câteva sute de milioane de dolari în următoarele săptămâni pentru a preveni o “amplificare catastrofală” a cazurilor de subnutriţie.

Între timp, Zimbabwe a declarat stare de calamitate în anumite părţi ale ţării. Conform rapoartelor, până la 2,4 milioane de persoane – aproximativ un sfert din populaţia ţării – are nevoie de ajutoare alimentare deoarece seceta a distrus recoltele.

Criza actuală ar putea de asemenea să afecteze potenţialul de generare a energiei hidraulice în anumite ţări, precum Zimbabwe, care îşi obţine o treime din necesarul electricităţii sale din această sursă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor