Ministrul rus al Economiei, arestat pentru presupusă primire de mită

Ministrul rus pentru Dezvoltare Economică, Alexei Uliukaev, a fost arestat sub acuzaţia de acceptare de mită pentru un contract cu o companie petrolieră. El ar putea primi până la 15 ani de închisoare dacă este găsit vinovat.
Ministrul rus pentru dezvoltare economică Alexei Uliukaev.
Ministrul rus pentru dezvoltare economică Alexei Uliukaev. (Captură Foto)

Ministrul rus pentru Dezvoltare Economică, Alexei Uliukaev, este suspectat de acceptare de mită în valoare de 2 milioane de dolari (1,8 milioane euro) pentru emiterea unei evaluări “pozitive” asupra companiei petroliere Bashneft.

În 12 octombrie, statul rus a vândut grupului Rosneft, pentru 5,2 miliarde de dolari, 50% din acţiunile celui de-al şaselea producător de petrol din ţară, Bashneft, aflat în regiunea Bachkortostan, din sudul Rusiei.

Ministrul Economiei a anunţat la acea vreme că vânzarea pachetului de 50,07% din acţiunile Bashneft către Rosneft a fost finalizată şi că fondurile obţinute vor intra în bugetul statului. Astfel, se afirma că era vorba despre cea mai mare privatizare realizată anul acesta de Moscova.

Conform unui raport publicat marţi de agenţia rusă de ştiri TASS, Comitetul rus pentru Investigaţii a confirmat că “ministrul a fost arestat. Investigatorii plănuiesc să îl acuze pe Alexei Uliukaev”.

“Circumstanţele infracţiunii au legătură cu Alexei Uliukaev, care deţine un post guvernamental în Federaţia Rusă şi a primit 2 milioane de dolari pentru evaluarea pozitivă furnizată de Ministerul pentru Dezvoltare Economică, ceea ce a permis companiei Rosneft să finalizeze contractul de cumpărare a 50% dintre acţiunile guvernamentale din Bashneft”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comitetului, Svetlana Petrenko.

Dacă este condamnat, Uliukaev va primi o amendă până la 100 de ori mai mare decât mita luată şi nu va putea deţine anumite poziţii sau să se implice în anumite activităţi. Alternativ, el ar putea primi o sentinţă cu închisoare de la 8 până la 15 ani, plus o amendă de 70 de ori mai mare decât valoarea mitei primite, sau nicio amendă. În plus, sunt posibile şi alte penalizări.

Săptămâna trecută, ministrul rus a anticipat că datele din cel de-al patrulea trimestru privind economia rusă vor fi vizibil mai bune după peste doi ani de contracţie. Economia Rusiei a scăzut cu 3,7% în 2015.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale ruse, a declarat că preşedintele Vladimir Putin a fost înştiinţat de la început despre investigaţia asupra lui Uliukaev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe