România pârjolită de caniculă. Cea mai severă secetă din ultima jumătate de veac
alte articole
România se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani, iar efectele sunt pe măsură relatează Gândul.info. Din cauza temperaturilor foarte mari, nivelul apei din sol şi din râuri a scăzut, ceea ce, în plan imediat duce la afectarea culturilor agricole iar în viitorul apropiat ar putea antrena scumpirea curentului electric produs în hidrocentrale.
Debitele Dunării sunt cu 50% mai mici faţă de anul trecut, râurile mici fiind şi ele mult sub debitele multianuale, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă, cu cel puţin 25%, a lacurilor de acumulare. Aceasta însemnă că hidrocentralele nu vor mai putea produce suficientă energie iar energia lipsă va fi produsă de termocentrale, la preţuri mai mari.
Revenind la agricultură, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în lipsa precipitaţiilor din ultimele patru luni, seceta puternică şi extremă s-a resimţit în Moldova, Dobrogea, Banat, Crişana şi Oltenia iar luna iulie a.c. a fost cea mai călduroasă lună din ultimii 136 de ani şi cea mai secetoasă lună din 1961 încoace.
Deşi de săptămâna viitoare vor cădea precipitaţii în toată ţara acestea nu vor fi suficiente pentru a scăpa de seceta care a afectat culturile de porumb, floarea soarelui, viţa de vie şi pomicole. Din cauza lipsei apei din sol, cu toate că vom avea o ameliorare a situaţiei de la suprafaţa solului, culturile de porumb care sunt deja afectate nu vor putea fi recuperate, opinează specialiştii.
De asemenea, seceta a afectat şi vegetaţia necesară pentru hrana animalelor. Multe dintre terenurile cu păşune au fost pârjolite, hrana pentru animale devenind insuficientă
Până în prezent, pagubele raportate la Ministerul Agriculturii ca urmare a secetei, se ridică la 6 milioane de euro. La începutul acestei luni, federaţiile din agricultură au solicitat ajutoare de stat pentru producătorii agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă iar în unele judeţe, crescătorii de animale au cerut direcţiilor silvice să le dea voie să-şi ducă animalele la păscut în pădure, însă direcţiile silvice nu sunt de acord cu transformarea pădurilor statului în păşuni.
Articolul original poate fi citit aici
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.